• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
5ος Αγώνας - Γαλλία (Le Mans)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Pirro: Όταν πρωτοδοκίμασα την Ducati
Κατάλαβα γιατί έφυγε ο Rossi
Νέα 21/12/2022 - 15:23


Κατά τη διάρκεια των δέκα ετών του ως δοκιμαστής αναβάτης της Ducati, ο Michele Pirro είδε την Desmosedici να προοδεύei από μια μοτοσυκλέτα που εγκατέλειψε ο Valentino Rossi στην κυρίαρχη δύναμη στο grid των MotoGP και εν τέλει την άνοδό της ως Πρωταθλήτρια του 2022 με τον Francesco Bagnaia.

Αφού κέρδισε έναν αγώνα Moto2 το 2011, ο Pirro είχε μείνει στην ομάδα του Gresini για μια μετάβαση στα MotoGP το 2012, οδηγώντας μια FTR στη βραχύβια εποχή των CRT.

Ο Ιταλός φύλαξε το καλύτερό του για το τέλος με μια πέμπτη θέση στο βρεγμένο τελικό της Valencia, αλλά το συνηθισμένο χάσμα στις επιδόσεις σε σύγκριση με τις πλήρεις εργοστασιακές μοτοσυκλέτες οδήγησε τον Pirro να αποδεχτεί τον ρόλο του δοκιμαστή αναβάτη για την Ducati.

Η άφιξη του Pirro συνέπεσε με την αποχώρηση του εννέα φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή, Valentino Rossi, ο οποίος γύρισε πίσω στη Yamaha μετά από δύο χρόνια χωρίς νίκη στη Ducati.


"Όταν τη δοκίμασα (τη μοτοσυκλέτα), κατάλαβα γιατί ο Valentino απέτυχε να είναι ανταγωνιστικός με την Ducati", είπε ο Pirro στο GPOne.com. "Ήταν μια μοτοσυκλέτα με την οποία έμπαινες στις στροφές και δεν ήξερες αν θα φτάσεις στην έξοδο".

"Το μπροστινό ελαστικό δεν σου έδινε αυτοπεποίθηση και οι κανονικοί αναβάτες -με την έννοια αυτών που οδηγούν μπροστά όπως ο Rossi- δυσκολεύονταν, ενώ ο Stoner, προερχόμενος από χωμάτινη πίστα, οδηγούσε με το πίσω μέρος".

"Ο Valentino δεν μπόρεσε να κάνει τη διαφορά γιατί έπρεπε να ξεπεράσεις τα ένστικτά σου, αλλά όταν [πίεζες] έπεφτες, οπότε έκανες μισό βήμα μπροστά και δύο πίσω. Όταν ένας αναβάτης δεν έχει αυτοπεποίθηση, έχει τελειώσει".

Το έργο της Ducati στα MotoGP έφτασε στη συνέχεια το ναδίρ του, όσον αφορά τα αποτελέσματα, με μια σεζόν χωρίς κανένα βάθρο το 2013.

Αλλά ο άνθρωπος που θα οδηγούσε τελικά την Ducati πίσω στην κορυφή των MotoGP, ο Gigi Dall'Igna, ήρθε από την Aprilia στο τέλος εκείνης της χρονιάς.

Η GP15 ήταν η πρώτη πλήρης μοτοσυκλέτα που εξέλιξε ο Dall'Igna και κατέλαβε εννέα βάθρα. Στη συνέχεια, οι Andrea Iannone και Andrea Dovizioso πήραν τις πρώτες νίκες της Ducati στα MotoGP μετά τον Stoner και το εργοστάσιο είναι σταθερός διεκδικητής του τίτλου από τότε.

Πριν από το 2015, η Ducati είχε παλέψει με ένα χρόνιο πρόβλημα understeer που μόνο η ιδιοφυΐα του Stoner μπορούσε να ξεπεράσει. 
"Θυμάμαι το ντεμπούτο της πρώτης μοτοσυκλέτας του Gigi το 2015, το οδήγησα στην Latina, μια οβάλ πίστα, διασκέδαζα τόσο πολύ που δεν ήθελα να σταματήσω", αποκάλυψε ο Pirro.

Το σχέδιο του Pirro ήταν να χρησιμοποιήσει τον δοκιμαστικό ρόλο της Ducati ως εφαλτήριο για μια θέση πλήρους απασχόλησης στα MotoGP, αλλά ο Dall'Igna είχε άλλες ιδέες.

"Μέχρι πριν από πέντε χρόνια μισούσα τον Gigi!", αστειεύτηκε. "Ήθελα να αγωνιστώ και μου είπε ότι θα το κάνω όταν η μοτοσυκλέτα ήταν ανταγωνιστική".

"Όταν ο Stoner έφτασε ως δοκιμαστής, νόμιζα ότι ήμουν ελεύθερος, αλλά δεν έμεινε πολύ! Τότε o Gigi μου είπε «μπορώ να βρω έναν αναβάτη, αλλά όχι έναν δοκιμαστή αναβάτη που κάνει αυτό που κάνεις εσύ".

"Ο Gigi είχε έναν στόχο και έφερε γύρω του τους καλύτερους ανθρώπους για να τον πετύχει".


"Όταν είσαι νέος είναι δύσκολο να αποδεχτείς [να μην αγωνίζεσαι] και πάντα θα έχω αμφιβολίες για το ποιο θα ήταν το επίπεδό μου αν είχα αγωνιστεί μερικές ολόκληρες σεζόν στα MotoGP".

"Ωστόσο, ήμουν μέρος μιας σημαντικής ομάδας και ήμουν εδώ ακόμα περισσότερο από τον Gigi!".

Εξηγώντας το βασικό αντίκτυπο του ρόλου που είχε την τελευταία δεκαετία, ο Pirro είπε:

"Δεν είναι εύκολο να μετρήσεις τα συναισθήματα του αναβάτη, δεν τα βλέπεις στα δεδομένα. Ήταν μια ομαδική προσπάθεια βελτίωσης. Ο Valentino είχε φτάσει στη χειρότερη στιγμή, αλλά ο Pecco, ένας άλλος Ιταλός αναβάτης, πέτυχε αυτό το κατόρθωμα".

Ο Pirro πραγματοποίησε 45 εκκινήσεις στα MotoGP ως αναβάτης wildcard και αντικαταστάτης αναβατών της Ducati, με καλύτερο τερματισμό την τέταρτη θέση στη Valencia το 2018.

Επόμενο άρθρο »

"Ανασχηματισμός" στις ομάδες των τεχνικών της Honda

« Προηγούμενο άρθρο

Aleix Espargaro: .Ήμουν λίγο επικριτικός στους τελευταίους αγώνες

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα