• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
9ος Αγώνας - Γερμανία (Sachsenring)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
O Luigi Taveri ανακηρύσσεται θρύλος των MotoGP
Νέα 19/08/2022 - 09:52

Ο τρεις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής, Luigi Taveri, είναι πλέον επίσημα θρύλος του MotoGP. Ο αείμνηστος Ελβετός αναβάτης εισήχθη στο Hall of Fame του MotoGP Legends παρουσία της οικογένειάς του στο Red Bull Ring στην Αυστρία, με τον CEO της Dorna Carmelo Ezpeleta να ηγείται της τελετής.

Ο Taveri γεννήθηκε στο καντόνι της Ζυρίχης το 1929 και έκανε το ντεμπούτο του στα Grand Prix το 1954 στις κατηγορίες 250cc και 500cc. Την επόμενη σεζόν αγωνίστηκε στα 125cc και στα 250cc και πήρε την δεύτερη θέση το 1955 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 125cc.

Το 1962 κέρδισε το πρώτο του Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, στην κατηγορία 125cc. Πήρε δύο ακόμη Πρωταθλήματα στην κατηγορία, το 1964 και το 1966, για να εξασφαλίσει τη θέση του στην ιστορία των αγώνων μοτοσυκλέτας.

Μεταξύ του ντεμπούτου του το 1954 και της απόσυρσής του στα τέλη του 1966, ο Ελβετός αναβάτης αγωνίστηκε στις κατηγορίες των 50cc, 125cc, 250cc, 350cc και 500cc, παίρνοντας νίκες στα 50cc, 125cc και 250cc και τερματίζοντας στο βάθρο στα 350cc . Είναι ένας από τους λίγους αναβάτες που κέρδισαν βαθμούς Grand Prix στις κατηγορίες 50cc, 125cc, 250cc, 350cc και 500cc.

Carmelo Ezpeleta: "Είχα την ευκαιρία να δω τον Luigi στη Βαρκελώνη κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Ήμουν 18 ετών όταν έγινε Παγκόσμιος Πρωταθλητής για δεύτερη φορά. Για μένα, είναι ένα ταιριαστό όνομα (για να γίνει θρύλος των Grand Prix), είναι ο πρώτος Ελβετός που έγινε Παγκόσμιος Πρωταθλητής και θυμάμαι πολύ καλά το κράνος του και τα πάντα. Η εποχή ήταν διαφορετική, αλλά είμαστε εδώ που βρισκόμαστε τώρα χάρη σε ανθρώπους όπως ο Luigi. Είναι μεγάλη χαρά για όλους στην οικογένεια των MotoGP να καλωσορίζουμε το όνομα του Luigi Taveri· ήταν ένας πραγματικός Θρύλος και είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που τον εισάγουμε στο Hall of Fame of MotoGP".

Blanca Taveri, κόρη του Luigi: "Είναι πραγματικά μεγάλη τιμή για εμάς που ο Luigi είναι μαζί με όλους αυτούς τους διάσημους αναβάτες και ξέρω ότι θα ήταν πολύ, πολύ περήφανος. Θα έψαχνε για λέξεις για να πει πόσο τιμημένος θα ένιωθε. Ο Luigi ήταν ένας άνθρωπος με τεράστια δύναμη θέλησης. Το ’66 ήταν η τελευταία του χρονιά και η Honda αποφάσισε να μην αγωνιστεί στην Ιαπωνία επειδή δεν ήταν στην πίστα της Honda. Η Monza ήταν ο αγώνας πριν από την Ιαπωνία και ο Luigi ήξερε ότι έπρεπε να κερδίσει τη Monza για να γίνει τρίτη φορά Παγκόσμιος Πρωταθλητής. Το βράδυ, ήταν πολύ άρρωστος και έπρεπε να πάει στο νοσοκομείο επειδή είχε πάνω από 40 βαθμούς πυρετό. Νομίζω ότι μόνο και μόνο επειδή είχε τόση δύναμη θέλησης, αγωνίστηκε την επόμενη μέρα, πρώτα στον αγώνα των 125cc –τον κέρδισε– και μετά είχε τον αγώνα των 50cc, και εκεί δεν πήγε πολύ καλά, οπότε έχασε την ευκαιρία να γίνει διπλός Παγκόσμιος Πρωταθλητής – στα 125cc και στα 50cc– έτσι αυτή είναι μια ιστορία για τον μπαμπά μου".


"Νομίζω ότι είναι όπως είπε ο κ. Ezpeleta. Ο Luigi ήταν πρωτοπόρος στους μχανοκίνητους αγώνες στην Ελβετία και για εμάς ήταν πάντα ένας ήρωας. Για μένα, ο μπαμπάς μου ήταν πάντα ο καλύτερος αναβάτης και είναι δύσκολο να το εξηγήσω γιατί υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορούσα να πω για τον μπαμπά μου, τι σήμαινε για εμάς. Ήταν ένας άνθρωπος πολύ αξιόπιστος και ήταν απλά ξεχωριστός. Νομίζω ότι ήταν ειδικός για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και στην Ελβετία, και άνοιξε την πόρτα για όσους αναβάτες έρχονται τώρα, και ελπίζω να έρθουν μερικοί Ελβετοί αναβάτες, γιατί νομίζω ότι είναι σημαντικό για την Ελβετία να έχει αναβάτες μοτοσικλετών στο MotoGP".

Με το να γίνει θρύλος του MotoGP, ο Taveri προστίθεται σε μια μακρά λίστα σπουδαίων αναβατών που περιλαμβάνει τους Valentino Rossi, Giacomo Agostini, Mick Doohan, Geoff Duke, Wayne Gardner, Mike Hailwood, Daijiro Kato, Eddie Lawson, Anton Mang, Angel Nieto, Wayne Rainey, Phil Read, Jim Redman, Kenny Roberts, Kenny Roberts Jr, Jarno Saarinen, Kevin Schwantz, Barry Sheene, Marco Simoncelli, Freddie Spencer, Casey Stoner, John Surtees, Carlo Ubbiali, Alex Crivillé, Franco Uncini, Marco Lucchinelli, Randy Ballington , Dani Pedrosa, Stefan Dörflinger, Jorge 'Aspar' Martinez, Jorge Lorenzo, Max Biaggi και Nicky Hayden.

Επόμενο άρθρο »

Red Bull Ring: MotoGP ΕΔ3

« Προηγούμενο άρθρο

Οι ανάμεικτες αντιδράσεις των αναβατών στην ανακοίνωση της Dorna που αναμένεται αύριο

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα