• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
4ος Αγώνας - Ισπανία (Jerez)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Quartararo: Ανυπομονώ να ανταγωνιστώ τον Marquez
Για την υπεράσπιση του τίτλου
Νέα 30/10/2021 - 10:34

Ο Fabio Quartararo έγινε ο πρώτος Γάλλος αναβάτης στην ιστορία που κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα MotoGP και τερμάτισε μια αποχή επτά ετών από τον τίτλο για την Yamaha στο Emilia Romagna Grand Prix.
Ας δούμε τα αποτελέσματα του Quartararo από το 2021 - πέντε νίκες και άλλα πέντε βάθρα, παίρνοντας βαθμούς σε κάθε αγώνα - και η κατάκτηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος μοιάζει με το τέλος μιας φανταστικής εκστρατείας για τον αναβάτη της Yamaha.

Αλλά ας κάνουμε ένα βήμα πίσω και ας παρατηρήσουμε την πορεία του Quartararo προς τον παγκόσμιο τίτλο του 2021, καθώς έτσι φαίνεται περαιτέρω πόσο απίστευτη άνοδο στην κορυφή είχε ο 22χρονος στα MotoGP.

Ερχόμενος σε αγώνες grand prix όντας  δύο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής CEV Moto3 Junior το 2015, χαρακτηρίστηκε ως «ο επόμενος Marc Marquez» - αλλά η πίεση διέλυσε την πρώιμη καριέρα του στα πρώτα τρία χρόνια του στην Moto3 και στην Moto2.

Όταν τελικά κέρδισε το πρώτο του Grand Prix στη Βαρκελώνη στην Moto2 το 2018, οδηγήθηκε στο ντεμπούτο του στα MotoGP με την  Petronas Sepang Racing Yamaha - μια κίνηση που πολλοί θεώρησαν αδικαιολόγητη λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματά του.

Κουρασμένος και με μια φωνή χτυπημένη από μια βραδιά γιορτής μετά την κατάκτηση του τίτλου του στο Misano, ο Quartararo ενώθηκε με τον Oriol Puigdemont στο τηλέφωνο για να συζητήσουν τη στέψη του.

"Είναι απολύτως τρελό", είπε ο Quartararo, αναφερόμενος στο μήνυμα των συγχαρητηρίων που έλαβε από τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron στο Twitter το βράδυ της Κυριακής.

"Ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι το 2018 ήμασταν πολύ χαμηλά. Η πρόοδος ήταν 'βάναυση'. Όλα αυτά θα μου δώσουν μεγάλη ώθηση για το μέλλον".

"Αυτή τη στιγμή, ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που συνέβη, δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι τόσο γρήγορα, σε ηλικία μόλις 22 ετών, θα μπορούσα να το πετύχω. Και το καλό είναι ότι έχω πολλά χρόνια μπροστά μου για να συνεχίσω να παλεύω για να πραγματοποιήσω περισσότερα όνειρα".
Ο Quartararo - ο οποίος λέει ότι η πρώτη του σκέψη ήταν ο πατέρας του όταν πέρασε την γραμμή του τερματισμού ως παγκόσμιος πρωταθλητής MotoGP το 2021, σημειώνοντας ότι "κάναμε 50.000 ή 60.000 χιλιόμετρα το χρόνο για να προπονούμαστε και να πηγαίνουμε σε αγώνες" - έχει δείξει τεράστια ανάπτυξη το 2021 και η συνεργασία του με έναν αθλητικό ψυχολόγο τον κράτησε ήρεμο σε δύσκολες στιγμές.

Αυτή είναι μια κληρονομιά του πώς η πρόκληση του τίτλου του 2020 ξέφυγε από τα χέρια του με θεαματικό τρόπο στους τελευταίους έξι αγώνες της περασμένης σεζόν, όταν πήγε από την κορυφή του πρωταθλήματος στην όγδοη θέση.

"Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές ήμουν ευτυχισμένος", πρόσθεσε. "Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή. Εκείνες τις στιγμές, παρόλο που δεν είχα τα αποτελέσματα που ήθελα, έκανα τη δουλειά που πάντα ονειρευόμουν. Σκέφτομαι συχνά τους ανθρώπους που έχουν μια πολύ δύσκολη δουλειά ή αυτούς που κάθε μέρα έχουν να κάνουν κάτι που δεν τους αρέσει.Αυτό είναι ασύγκριτο με εμάς.Ακόμα και όταν τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά, ήμουν χαρούμενος στη ζωή".

"Φέτος η Yamaha δεν είναι πολύ καλύτερη από πέρυσι, αλλά βρήκαμε μια αίσθηση που μου επιτρέπει να πηγαίνω πολύ πιο γρήγορα", συνέχισε.

"Αυτό που βελτιώσαμε περισσότερο είναι το μπροστινό μέρος, αλλά τελικά η Yamaha είχε πάντα το πιο ισορροπημένο πλαίσιο. Θα έλεγα ότι περισσότερο από τη βελτίωση της μοτοσυκλέτας για το 2021, αυτό που κάναμε είναι να ανακτήσουμε κάτι που χάσαμε στην πορεία. Προσωπικά, κάθε φορά που βγαίνω στην πίστα βελτιώνομαι και η αίσθηση που βρήκα χάρη στο μπροστινό μου επέτρεψε να κάνω ένα μεγάλο βήμα μπροστά".

Όσον αφορά την προσωπική του ανάπτυξη θα του είχε επιτρέψει αυτή να στεφθεί Πρωταθλητής και πέρυσι, μετά από σκέψη;

"Δεν θα είχα καταφέρει να κερδίσω τον τίτλο, αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν θα είχαμε τερματίσει όγδοοι", σκέφτηκε ο Quartararo. "Πιστεύω ότι το 2020 η λογική μου θέση θα ήταν να τερματίσω τρίτος, αλλά τα κατάφερα πολύ άσχημα. Αυτό μου επέτρεψε να μάθω πολλά για να μπορέσω να κερδίσω φέτος".
Η Yamaha είχε μια τρομερή χρονιά στους δύο τροχούς σε όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα, με τον τίτλο MotoGP του Quartararo - ο πρώτος τους από το 2015 με τον Jorge Lorenzo - να έρχεται μαζί με την κατάκτηση του Πρωταθλήματος σε MotoAmerica και British Superbikes, ενώ ο Toprak Razgatlioglu πρόκειται να γίνει Παγκόσμιος πρωταθλητής Superbike σε λιγότερο από ένα μήνα στον τελευταίο αγώνα της Ινδονησίας.

Αλλά στα MotoGP, ήταν μια απίστευτα δύσκολη χρονιά για τη Yamaha. Η κατάρρευση της σχέσης της με τον Maverick Vinales και η επακόλουθη απόλυσή του μετά από μια σκόπιμη προσπάθεια του Ισπανού να βλάψει την M1 του κατά τη διάρκεια του Grand Prix της Styria έριξε μια ανεπιθύμητη σκιά στην εκστρατεία τίτλου του Quartararo.

"Δεν ήταν μια εύκολη χρονιά για τη Yamaha, αλλά όταν περνάς δύσκολες στιγμές τότε το απολαμβάνεις περισσότερο, αν έρθει η επιτυχία μετά", δήλωσε ο Quartararo, δείχνοντας μεγάλη ωριμότητα για έναν αναβάτη που βρίσκεται  μόλις στον τρίτο του χρόνο στα MotoGP και είναι μόλις 22 χρονών.

"Το να βλέπεις όλους τους μηχανικούς να γιορτάζουν τον τίτλο στο Misano την Κυριακή ήταν μια τεράστια αντίθεση με τον πρώτο αγώνα της χρονιάς στο Qatar, όπου όλα ήταν πολύ ψυχρά. Μπορείς να δείς ότι το άγχος και η πίεση έχουν απομακρυνθεί. Αυτός ο τίτλος καθιστά δυνατό να ξεχάσουμε όλες τις δύσκολες στιγμές που πέρασε η Yamaha"..

Ενώ η Yamaha του 2021 ήταν ένα αξιοσημείωτο βήμα προς τα εμπρός σε σχέση με τον προκάτοχό της, εξακολουθούσε να μην έχει τελική ταχύτητα. Αυτή είναι η περιοχή που ο Quartararo θέλει να υπάρξει βελτίωση για την επόμενη χρονιά και δεν ανησυχεί για τη νέα M1 που μεταβλήθηκε αρκετά καθώς η πρώτη του επαφή με το πλαίσιο του 2022 πήγε "πολύ καλά".

Οι πανηγυρισμοί του Quartararo την περασμένη Κυριακή μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος ήταν αξιοσημείωτοι για τη θερμή υποδοχή που έτυχε από όλες τις πλευρές του paddock.

Ο  βασικός του αντίπαλος για τον τίτλο, Francesco Bagnaia – του οποίου η πτώση ενώ προηγείτο στο Misano παρέδωσε στον Quartararo το πρωτάθλημα – ήταν ο πρώτος που τον χαιρέτησε στο pitlane, ενώ ο νικητής του αγώνα Marc Marquez επαναλάμβανε συνεχώς μετά τον αγώνα ότι αυτή δεν ήταν η ημέρα γιορτής του αναβάτη της Honda. 


Ο Marquez, φυσικά, είχε σημείωσε τον Quartararo ως διεκδικητή τίτλου, ήδη αφού νίκησε τον τότε rookie στον αγώνα του Misano το 2019. Με τον αναβάτη της Honda να πλησιάζει όλο και πιο κοντά στο επίπεδο φυσικής κατάστασης που χρειάζεται για να παλέψει ξανά για το πρωτάθλημα, θα είναι μια πρόκληση Quartararo.

"Πολύ", κατέληξε ο Quartararo όταν ρωτήθηκε αν ήθελε να ανταγωνιστεί τον Marquez για να υπερασπιστεί τον τίτλο του την επόμενη χρονιά. "Ο Marc είναι σε καλή κατάσταση, έχει κερδίσει τους δύο τελευταίους αγώνες και ανυπομονώ να  ανταγωνιστώ μαζί του"

"Ο Marc είναι ένα παράδειγμα που ακολουθώ εδώ και πολλά χρόνια. Μου αρέσει πολύ ως αναβάτης και ως άνθρωπος, και τους αγώνες που κάναμε του 2019, παρόλο που σχεδόν πάντα τους κέρδιζε, τους θυμάμαι ως στιγμές  που μπόρεσα να μάθω και να απολαύσω περισσότερο. Μου επέτρεψαν να πω ότι αγωνιζόμουν εναντίον ενός οκτώ φορές παγκόσμιου πρωταθλητή».

Επόμενο άρθρο »

Αποχή/διαμαρτυρία του Πρωταθλητή Δ. Καρακώστα

« Προηγούμενο άρθρο

Pol Espargaro: Το βάθρο ήταν σημαντικό για εμένα

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα