• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
6ος Αγώνας - Καταλωνία (Montmelo)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Tα MotoGP στο PHILLIP ISLAND
Δράση με θέα στον ωκεανό...
Νέα 15/10/2009 - 15:52
«Στο Phillip Island, υπάρχει μια μεγάλη ευθεία εκκίνησης/τερματισμού που σε οδηγεί προς τον ωκεανό μετά από μια σειρά στροφών -μερικές ανοιχτές, μερικές κλειστές- μεταβλητής ταχύτητας και υψομέτρου. Φτάνεις στη θάλασσα και μετά την αφήνεις πίσω σου, πριν συναντήσεις μια μεγάλη ανηφόρα που σε οδηγεί κατευθείας στη διάσημη ανοιχτή αριστερή στροφή. Πριν από αυτή υπάρχει ένα γρήγορο σικέιν το οποίο προσεγγίζεις με 4η ταχύτητα και 200km/h, κατεβάζεις 3η και 170km/h, για να αντιμετωπίσεις τη 'δεξιά-αριστερή' αλλαγή κατεύθυνσης και τελικά να βρεθείς σε αυτήν την παρατεταμένη ανηφορική καμπύλη. Καθώς τη διανύεις σου δίνεται η εντύπωση πως περνάει μια αιωνιότητα με σένα πλαγιασμένο, κινούμενο με ιλιγγιώδη ταχύτητα, δίχως να μπορείς να δεις τι υπάρχει μπροστά. Ειναι μια από τις ωραιότερες, ταχύτερες και δυσκολότερες στροφές από όλες τις πίστες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Πρέπει να είσαι εξαιρετικά ακριβής και ευαίσθητος για να την καταφέρεις και είναι ένα από αυτά τα σημεία όπου η ποιότητα του αναβάτη κάνει τη διαφορά. Για μένα, κάνει όλη τη διαφορά, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την τελευταία στροφή του αγώνα...».

Έτσι περιγράφει ο Valentino Rossi το αγαπημένο του Phillip Island στην αυτοβιογραφία του «What if I had never tried it» που κυκλοφορεί στη χώρα μας από την Intro Books σε μετάφραση του Βασίλη Αντζουλάτου.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη πίστα για τον Ιταλό καθώς εκεί έχει πανηγυρίσει το 2001 και το 2004 την κατάκτηση δύο Πρωταθλημάτων με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο, προσπερνώντας στο τέλος τους μεγάλους του αντιπάλους. Τον Max Biaggi το 2001, τον Sete Gibernau το 2004. Συνολικά ο Doctor μετράει επτά νίκες στο Phillip Island, με τις πέντε από αυτές να είναι συνεχόμενες (2001-2005).

Το Phillip Island βρίσκεται σε απόσταση 130km από τη Μελβούρνη. Πρόκειται για ένα νησάκι της Βικτόρια με την έκτασή του να είναι στα 10.000 εκτάρια.

Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι γύρω στους 7.000 ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο πληθυσμός παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 60%!

Ένα από τα αξιοθέατα του νησιού είναι και η πίστα αγώνων που υπάρχει και στην οποία διεξάγονται events Παγκοσμίου επιπέδου. Τη δεκαετία του '20 διεξήχθησαν στους δημόσιους δρόμους του νησιού οι πρώτοι αγώνες αυτοκινήτων.

Το πρώτο σιρκουί του Phillip Island βρισκόταν γύρω από ένα αεροδρόμιο που υπήρχε και το μήκος του ήταν 10 μίλια. Ο πρώτος αγώνας μοτοσυκλετών διεξήχθη το 1931.

Το 1951 μια ομάδα την οποία αποτελούσαν έξι τοπικοί επιχειρηματίες αποφάσισαν να χτίσουν μια νέα πίστα, η οποία βρισκόταν σε απόσταση 2km από την παλιά. Επειδή όμως η περιοχή που θα επιλέχθηκε ήταν μια ανάσα από τις ακτές έπρεπε να γίνουν επιπλέον έργα.

Η πίστα άνοιξε τελικά το 1956 και τότε φιλοξένησε και τον πρώτο της αγώνα. Η διεξαγωγή του απαιτητικού αγώνα Armstrong 500 (ετήσιος αγώνας 1000 χιλιομέτρων με αυτοκίνητα Τουρισμού) είχε ως αποτέλεσμα το οδόστρωμα να υποστεί σοβαρές ζημιές τις οποίες οι ιδιοκτήτες δεν μπορούσαν να επισκευάσουν λόγω κόστους.

Μετά από αρκετά προβλήματα, το 1985 η πίστα άλλαξε χέρια και αφού έγιναν έργα ανακατασκευής ήταν και πάλι έτοιμη να φιλοξενήσει σημαντικούς αγώνες.

Το 1989 φιλοξένησε τον πρώτο της αγώνα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών, ενώ μια χρονιά αργότερα ήταν η σειρά των Superbike να ταξιδέψουν εκεί.

Η πίστα...
Κύριο χαρακτηριστικό της είναι οι απότομες υψομετρικές κλίσεις με την μεγαλύτερη να έχει ύψος 57 μέτρα!

Θεωρείται η ταχύτερη πίστα του Πρωταθλήματος και το μήκος της είναι 4.448km. Αποτελείται από 12 στροφές, 7 αριστερές και 5 δεξιές. Η μεγαλύτερη ευθεία της έχει μήκος 900 μέτρα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει κάποιος να κινηθεί γρήγορα είναι να έχει στη διάθεσή του μια εύκολη στο χειρισμό μοτοσυκλέτα.

Δεν είναι όμως μόνο θέμα μοτοσυκλέτας, καθώς το συγκεκριμένο σιρκουί απαιτεί κουράγιο και αποφασιστικότητα από τον αναβάτη. Είναι μια πίστα στην οποία ξεχωρίζουν οι άντρες από τα παιδιά.

Το γεγονός ότι βρίσκεται δίπλα στον ωκεανό έχει ως αποτέλεσμα οι καιρικές συνθήκες να είναι ευμετάβλητες.

Επόμενο άρθρο »

PHILLIP ISLAND: Τι έγινε στον αγώνα του 2008;

« Προηγούμενο άρθρο

KALLIO: Στοχεύει για εξάδα σε έναν από τους τρεις αγώνες που απομένουν.

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα