• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
9ος Αγώνας - Γερμανία (Sachsenring)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Η DORNA κινεί 210 εκατ. € φέτος!
Ενδιαφέροντα στοιχεία για το πώς κινούνται τα «νήματα»
Νέα 24/08/2010 - 13:16

 

Η Dorna Sports, είναι η Ισπανική εταιρία που κατέχει παγκοσμίως τα δικαιώματα των αγώνων MotoGP, τόσο τα τηλεοπτικά, όσο και τα διοργανωτικά, από το 1998.

Οι μόνιμα εργαζόμενοι είναι 180 στην Βαρκελώνη και την Μαδρίτη, ένας στο Λονδίνο και 50 στο Τόκιο. Στη διάρκεια των Αγώνων ακόμη 50 εργάζονται για τις ανάγκες που δημιουργούνται σε κάθε πίστα.

 

Το 2009 ο κύκλος εργασιών ήταν στα 168 εκατομμύρια €, ενώ το 2010 θα είναι γύρω στα 210, με ένα κέρδος 3-5%, δηλαδή 5-8 εκατομμύρια.

Ο κύκλος εργασιών προέρχεται κυρίως από τα τηλεοπτικά δικαιώματα των 14 χωρών που μεταδίδουν τους αγώνες από τις πίστες, των 207 χωρών που λαμβάνουν το σήμα και μεταδίδουν το MotoGP απευθείας ή μαγνητοσκοπημένο και από τα δορυφορικά κανάλια όπως το Eurosport και το ESPN Star. Από κει και πέρα κάθε ένας από τους 18 οργανωτές των Grand Prix πληρώνει περίπου 7 εκατομμύρια € για το δικαίωμα οργάνωσης του Αγώνα. Επιπλέον υπάρχουν τα έσοδα από τους διαφημιζόμενους στην κάθε πίστα και αυτούς που παίρνουν το δικαίωμα ονομασίας του κάθε αγώνα.

 

Βέβαια όλα αυτά συντελούν σε μια άρτια από τεχνικής άποψης κάλυψη των GP, με 120 κάμερες σε κάθε αγώνα. Από αυτές 20 βρίσκονται στα διάφορα σημεία της πίστας, 7 με radio transmitted signals και περίπου 100 mini-cams on board στις μοτοσυκλέτες.

Εκτός από αυτές 12 ENG units δουλεύουν για τα ρεπορτάζ όπως αυτά που βλέπουμε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ με συνεντεύξεις οδηγών κ.λπ. Κάθε μοτοσυκλέτα MotoGP έχει πάνω της 3 on board cameras, ώστε να μπορεί ο τηλεθεατής να μπαίνει μέσα στα πράγματα.

Μάλιστα τώρα η DORNA εργάζεται πάνω σε ένα σύστημα που θα επιτρέπει στον τηλεθεατή να επιλέγει την κάμερα από την οποία θα παρακολουθεί τον Αγώνα! Αυτό θα είναι έτοιμο σε 2 χρόνια περίπου και είναι κάτι που έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν στην Formula 1.

Επόμενο άρθρο »

Bridgestone: Τι θα έχει στην Indianapolis

« Προηγούμενο άρθρο

Επιστρέφει ο Aoyama

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα