• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
17ος Αγώνας - GP Αυστραλίας (Philip island)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
«Αν κάνεις λάθος, είναι καταστροφή»:
Οι δηλώσεις αναβατών από το Phillip Island
Αγώνες 17/10/2024 - 15:23

Αποσπάσματα, φωτογραφίες, σημεία συζήτησης και άλλα από την Πέμπτη στο Qatar Airways Australian Motorcycle Grand Prix!

 

Η αρχή ενός συναρπαστικού και κρίσιμου GP έφτασε καθώς έχουμε και έναν αγαπημένο αναβάτη μαζί με πολλούς οπαδούς για τον 17ο Γύρο - στο εκπληκτικό Phillip Island.

Ενόψει ενός απρόβλεπτου Σαββατοκύριακου στο Qatar Airways Australian Motorcycle Grand Prix, οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές του τίτλου και μερικά ακόμη βασικά ονόματα κάθισαν μπροστά στα μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη. Η 1η συνέντευξη Τύπου είδε τον επικεφαλής του Πρωταθλήματος, Jorge Martin (Prima Pramac Racing) να κάθεται δίπλα στον αντίπαλο του τίτλου Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) πριν ο Pedro Acosta (Red Bull GASGAS Tech3) και ο νικητής του 2023 Johann Zarco (CASTROL Honda LCR) συνοδευτούν από τον τοπικό ήρωα Jack Miller (Red Bull KTM Factory Racing) για τη 2η συνέντευξη Τύπου. Επίσης ο Pedro Acosta έκανε ερωτήσεις στους αναβάτες της 1ης συνέντευξης.

JORGE MARTIN  (Prima Pramac Racing)

Είναι αυτό το πιο δύσκολο Σαββατοκύριακο;

«Θα είναι ένα πραγματικά δύσκολο Σαββατοκύριακο, όχι μόνο επειδή είναι το τελευταίο μέρος της σεζόν, αλλά ο καιρός είναι τόσο διαφορετικός εδώ κάθε μέρα, έχουμε μια νέα επιφάνεια ασφάλτου και επίσης διαφορετικά ελαστικά σε σύγκριση με την περασμένη σεζόν, οπότε θα είναι πολύ δύσκολο και απαιτητικό από την άποψη της ανάλυσης δεδομένων για να καταλάβουμε πολύ γρήγορα τι χρειαζόμαστε για τον Αγώνα της Κυριακής και είδαμε πέρυσι ότι θα είναι το κλειδί».

 

Πώς αισθάνεστε για τη μείωση της διαφοράς του τίτλου και είναι αυτή η πιο σημαντική στιγμή της σεζόν;

«Θα είναι η πιο σημαντική στιγμή γιατί είναι η τελευταία περίοδος της σεζόν που έχει μένει. Υπάρχουν κάποια σημεία της σεζόν όπου ο Pecco ήταν κοντά ή μπροστά, οπότε το σημαντικό για μένα είναι να φτάσω στη Βαλένθια με επιλογές. Υπάρχουν ακόμη τρεις Αγώνες όπου μπορούμε να κάνουμε λάθη, και σίγουρα, έχουν μεγαλύτερες συνέπειες. Είναι πολύ σημαντικό, γιατί αν κάνεις λάθος, είναι καταστροφή. Πρέπει να έχουμε αυτοπεποίθηση και να προσπαθήσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί».

 

Πόσο ιδιαίτερο θα ήταν να κερδίσεις στην Αυστραλία;

«Είναι μια πολύ ωραία πίστα και είναι μια από τις καλύτερες πίστες για οδήγηση, σε αυτή θα ήθελα πολύ να κερδίσω, αλλά το σημαντικό είναι το Πρωτάθλημα. Θα το σκεφτώ περισσότερο για τη νίκη, αλλά αν έχω την ευκαιρία, θα προσπαθήσω 100%. Θα ήταν πολύ ωραίο να κερδίσουμε εδώ».

 

Είναι ο Acosta κάποιος που θα προσέξετε στους επόμενους τέσσερις Αγώνες;

«Νομίζω ότι ο Pedro είναι πολύ δυνατός και είχε ήδη την ευκαιρία να κερδίσει στην Ιαπωνία, αλλά έπεσε επίσης, νομίζω ότι θέλει τόσο πολύ την πρώτη του νίκη στο MotoGP™ αυτή τη σεζόν. Θα είναι πολύ δυνατός, αλλά έχουμε επίσης τον Marc και τον Enea, που θα είναι εξαιρετικά δυνατοί και θα έχουν επίσης τις δικές τους μάχες και θα προσπαθήσουν να κερδίσουν».

 

Pedro Acosta: Θα επηρεάσει ο κατασκευαστής τη μάχη του Πρωταθλήματος;

«Για μένα, δεν μπορώ να το ελέγξω, επομένως δεν θα επικεντρωθώ σε αυτό, θα επικεντρωθώ στην οδήγηση, αλλά ελπίζω όχι. Θα επικεντρωθώ σε αυτό που μπορώ να ελέγξω, που είναι να οδηγώ στο 100% και να προσπαθώ να είμαι γρήγορος».

 

FRANCESCO BAGNAIA (Ομάδα Ducati Lenovo)

Θα είναι μια μεγάλη πρόκληση αυτό το Σαββατοκύριακο;

«Μιλούσαμε για αυτό πριν, και νομίζω ότι το πιο δύσκολο πράγμα θα είναι να κατανοήσουμε τα ελαστικά γιατί φαίνεται ότι δεν θα έχουμε στεγνές συνθήκες για να καταλάβουμε ποιο ελαστικό θα είναι καλό για τον Αγώνα. Το μαλακό ελαστικό είναι το μεσαίο από πέρυσι, και ήδη πέρυσι χωρίς νέα άσφαλτο, ήταν λίγο στο όριο, οπότε πρέπει να το καταλάβουμε και θα έχουμε λάστιχα διαφορετικά από την Ινδονησία, οπότε πρέπει να προσπαθήσουμε να το καταλάβουμε. Επίσης, οι συνθήκες, αύριο φαίνεται ότι θα έχει βροχή, το Σάββατο φαίνεται να φυσάει και την Κυριακή φαίνεται να είναι καλός ο καιρός αλλά με κρύο. Όπως πάντα, το Phillip Island είναι πολύπλοκο στην κατανόηση των συνθηκών, αλλά η άσφαλτος φαίνεται υπέροχη και ελπίζουμε ότι θα έχουμε καλύτερη αίσθηση σε σύγκριση με αυτή που ξεκινήσαμε πέρυσι».

 

Πιστεύετε ότι μπορείτε να είστε επικεφαλής του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος μετά από αυτό το Σαββατοκύριακο;

«Αυτό που μάθαμε είναι ότι δεν είναι υποχρεωτικό να βρίσκεσαι μπροστά στο Πρωτάθλημα αυτή τη στιγμή, και αν είναι να συμβεί, τότε θα συμβεί, αλλά σε περίπτωση απόκτησης ή απώλειας βαθμών, δεν είναι πρόβλημα, καθώς καταλαβαίνουμε ότι αυτό θα αποφασιστεί στη Βαλένθια, θα είναι πολύ περίπλοκο να το υπολογίζουμε πιο πριν. Θα προσπαθήσουμε το μέγιστο, και αν το μέγιστο είναι να τερματίσουμε δεύτεροι, τότε θα προσπαθήσουμε να τερματίσουμε δεύτεροι, αλλά ξέρουμε ότι οι δυνατότητες είναι να κερδίσουμε, οπότε θα προσπαθήσουμε τα πάντα για να κερδίσουμε βαθμούς όπως στην Ινδονησία και να προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε και στην Ταϊλάνδη».

 

Πόσο ιδιαίτερο θα ήταν να κερδίσεις στην Αυστραλία;

«Είχα την ευκαιρία στη Moto3 για πρώτη φορά, αλλά είχα μερικούς περίπλοκους Αγώνες με τις μάχες που κάναμε τότε. Στη Moto2, ήταν μια καταστροφή για μένα και τα δύο χρόνια, ενώ στο MotoGP, ήμουν κοντά το 2022 και το 2023, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Θα προσπαθήσουμε ξανά φέτος, αλλά πρέπει να σκεφτόμαστε το Πρωτάθλημα και να προσπαθήσουμε να πάρουμε το μέγιστο χωρίς να παίρνουμε πολύ ρίσκο, και εδώ στο Phillip Island, το να μην παίρνεις πολλά ρίσκα είναι τεράστιο πράγμα».

 

Είναι ο Acosta κάποιος που θα προσέξετε στους επόμενους τέσσερις Αγώνες;

«Στην Ινδονησία, κανείς δεν περίμενε την απόδοσή του, αλλά μετά συνέβη αυτό με την πίεση των ελαστικών. Θα σκεφτώ μόνο το Motegi, και ήταν αλήθεια ότι ήταν γρήγορος. Ήταν πολύ ανταγωνιστικός από την αρχή του Σαββατοκύριακου και περίμενα να είναι ανταγωνιστικός καθώς η KTM ήταν πάντα γρήγορη στην Ιαπωνία και είναι ένας αναβάτης που φρενάρει πολύ δυνατά. Αγωνιζόταν για την πρώτη του νίκη, επομένως γνωρίζουμε ήδη τις δυνατότητες του Pedro, ήταν πολύ καλός στην αρχή και μετά έχασε λίγη από την αυτοπεποίθησή του, αλλά φαίνεται ότι επέστρεψε. Αυτή η πίστα είναι καλή για όλους, η μοτοσυκλέτα κάνει λιγότερη διαφορά εδώ γιατί είναι πολύ γρήγορη και είναι δύσκολο να γίνει αυτή η διαφορά, οπότε νομίζω ότι θα είναι δύσκολο να δεις κάποιον να ανοίγει μια διαφορά.

 

Pedro Acosta: Θα επηρεάσει ο κατασκευαστής τη μάχη του Πρωταθλήματος;

«Νομίζω ότι αν ήθελαν να με βοηθήσουν με κάποιο τρόπο, τότε ήδη στο Misano, θα μπορούσα να έχω κάτι καλύτερο από αυτό που είναι ήδη το πακέτο μας επειδή δοκιμάσαμε ένα νέο πλαίσιο και το πλαίσιο δεν είναι έτοιμο για όλους, επομένως δεν το χρησιμοποιούμε. Είναι πιο σωστό έτσι, και ο Dall'Igna ήταν πάντα ξεκάθαρος σε αυτό μόλις άρχισα να οδηγώ με την Ducati και τις δύο τελευταίες σεζόν, η εργοστασιακή ομάδα έχει το ίδιο πακέτο, και αν έχω κάτι νέο, τότε όλοι έχουν κάτι καινούργιο. Είναι μια διαφορετική στρατηγική σε σύγκριση με άλλες ομάδες, αλλά είναι η στρατηγική που έφερε τη Ducati σε αυτή τη θέση. Τώρα η Ducati είναι τόσο ανταγωνιστική λόγω αυτής της στρατηγικής και δεν νομίζω ότι θα αλλάξουμε κάτι μέχρι τη Βαλένθια».

PEDRO ACOSTA (Red Bull GASGAS Tech3)

Πόσο ανυπομονείτε για την πρόκληση;

«Η Ιαπωνία ήταν ωραία, ήταν σαν όνειρο, αλλά πρέπει να δούμε τα θετικά, ήταν το Σαββατοκύριακο που ήμουν ο πιο ανταγωνιστικός όλη τη σεζόν και πρέπει να δούμε την πρόοδο που έχουμε κάνει στους τελευταίους δύο Αγώνες και ανυπομονώ για αυτή την πίστα που είναι συνήθως μια από τις αγαπημένες μου στο ημερολόγιο. Επίσης η ατμόσφαιρα είναι πολύ ωραία».

 

Πού νομίζετε ότι κάνετε τη διαφορά και ποια θα είναι τα δυνατά σημεία της μοτοσυκλέτας εδώ στο Phillip Island;

«Ας δούμε, είναι μια εντελώς διαφορετική πίστα από την Ιαπωνία και νομίζω ότι βελτιώνουμε τα μικρά πράγματα επειδή, στους τελευταίους δύο Αγώνες, πολλοί από εμάς δοκιμάσαμε πολλά πράγματα όπως ο Jack με το αεροδυναμικό πακέτο. Για αυτό, κάναμε μικρά βήματα νομίζω στην αρχή της σεζόν, προσπαθούσαμε να κάνουμε πολλούς τρόπους οδήγησης, αλλά ίσως υπήρχε μόνο ένας τρόπος να οδηγήσουμε αυτή τη μοτοσυκλέτα της KTM, αλλά βρίσκουμε τον τρόπο μας να είμαστε γρήγοροι».

 

Αισθάνεστε ότι η Ducati είναι νικήτρια εδώ;

«Ναι, είπα στην Ιαπωνία ότι δεν είναι ασυναγώνιστοι και δεν είναι ανέγγιχτοι όπως πιστεύαμε όλοι, ακόμα και εμείς. Είναι αλήθεια ότι είναι σε πολύ καλό επίπεδο και είναι ένα βήμα μπροστά από όλους, αλλά δεν είμαστε και τόσο πίσω. Πρέπει να πιστέψουμε και να συνεχίσουμε να πιέζουμε με αυτόν τον τρόπο, και στη Mattighofen, κάνουν εξαιρετική δουλειά για να μας φέρουν νέα πράγματα. Δεν είναι εύκολο, και νομίζω στους τελευταίους Αγώνες, χρησιμοποιούμε νέα πράγματα και νομίζω ότι αυτό λειτουργεί. Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί, να ακούσουμε τι λέει το εργοστάσιο και η ομάδα δοκιμών και να προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε τη δουλειά τους».

JACK MILLER (Red Bull KTM Factory Racing)

Πόσο ιδιαίτερο είναι να επιστρέφεις εδώ και να οδηγείς με τους θαυμαστές;

«Πρώτα και κύρια, είναι πάντα καλό να επιστρέφεις στο σπίτι, ειδικά όταν έχεις ένα σύντομο ταξίδι στην Townsville και να περνάς την εβδομάδα στο σπίτι. Ερχόμενος στο νησί και χθες και σήμερα με κάποιες εκδηλώσεις, δεν προβλέπω ότι θα μείνει έτσι ο καιρός καθώς περάσαμε μερικές όμορφες μέρες, και όλη η περιοχή είναι φανταστική όταν ο ήλιος είναι έξω και δεν υπάρχουν θυελλώδες άνεμοι. Είναι φοβερό να επιστρέφεις και να νιώθεις την αγάπη, είναι κάτι ξεχωριστό και κάθε χρόνο, γίνεται όλο και καλύτερο. Πέρασαν 10 χρόνια από τότε που κερδίσαμε αυτόν τον Αγώνα και είναι σαν να ήταν μόλις χθες».

 

Ποιο θα είναι ρεαλιστικό αποτέλεσμα;

«Νομίζω ότι οτιδήποτε μπορεί να συμβεί, όπως έχουμε δει πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια στο νησί, αν έχουμε κάποια μικρά προβλήματα, μπορούμε να τα κρύψουμε εδώ. Με σταυρωμένα τα δάχτυλα, μπορούμε να έχουμε ένα σταθερό Σαββατοκύριακο, φαίνεται ότι οι καιρικές συνθήκες θα είναι δύσκολες όλη την Παρασκευή και το Σάββατο. Όσο λιγότερος χρόνος στεγνής πίστας, τόσο το καλύτερο, νιώθω ότι σημειώσαμε πρόοδο στα ΕΔ1 καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν. Αισθάνομαι ότι ο ελάχιστος χρόνος στεγνής πίστας θα βοηθήσει, επειδή η ταχύτητα είναι εκεί από την αρχή, απλώς γίνονται όλες αυτές τις βελτιώσεις όλο το Σαββατοκύριακο».

 

Πόσο εντυπωσιασμένος είσαι από τον Pedro Acosta;

«Είναι εύκολο να ξεχάσεις ότι είναι νεοφερμένος επειδή οδηγεί σαν έμπειρος βετεράνος. Αυτός είναι μπροστά από εμάς, και ο Brad κάνει επίσης φανταστική δουλειά. Δεν κρύβω ότι είχα τα προβλήματά μου και νομίζω ότι οι συναθλητές κάνουν φανταστική δουλειά για να μπορέσουν να την οδηγήσουν και να βάλουν τη μοτοσυκλέτα εκεί που πρέπει το Σάββατο και την Κυριακή».

JOHANN ZARCO (CASTROL Honda LCR)

Πόσο ιδιαίτερο είναι να επιστρέφετε στο Phillip Island ένα χρόνο μετά την πρώτη σας νίκη στο MotoGP™;

«Ήταν ένα ωραίο συναίσθημα, ξεκάθαρα και καθώς έφτασα στο νησί ακόμα και χωρίς τη νίκη από πέρυσι, το Phillip Island είναι ιδιαίτερο. Όταν έφτασα χθες, είχε φανταστικό καιρό και έτσι ακριβώς όταν κοιτάς γύρω σου είσαι χαρούμενος. Έκανα ποδήλατο στην πίστα το πρωί και ένιωσα μια καλή αίσθηση στις δύο τελευταίες στροφές, σκεπτόμενος τη στιγμή που οδηγούσα μπροστά τον Αγώνα και πήρα αυτή την πρώτη νίκη. Ήταν πολύ ωραίο και είμαι ακόμα τόσο χαρούμενος που συνέβη εδώ γιατί είναι μια πίστα που μου αρέσει και που με εντυπωσιάζει γιατί οι στροφές είναι ιδιαίτερες εδώ, κάτι που νομίζω ότι έκανε τη γεύση της νίκης ακόμα καλύτερη. Ας δούμε πώς μπορούμε να αποδώσουμε αυτό το Σαββατοκύριακο με αυτές τις μεγάλες στροφές και ας δούμε αν μπορούμε να πλησιάσουμε τους άλλους».

 

Πόσο σίγουροι είστε ότι μπορείτε να δώσετε μάχη στους πρώτους 10 στην Αυστραλία;

«Σαφώς, τα δύο τελευταία GP έδωσαν μια καλή ώθηση για εμένα και την ομάδα, ακόμη και στην Ιαπωνία, όπου η Παρασκευή δεν ξεκίνησε τόσο καλά, αλλά στη συνέχεια οι δύο Αγώνες που είχαμε ήταν αρκετά καλοί. Εδώ, δεν φαίνεται να είναι μια πίστα για επιτάχυνση, όπου είχαμε πρόβλημα με τον πίσω τροχό. Ελπίζω ότι μπορούμε να χάσουμε λιγότερο χρόνο από τις άλλες, και αν συνεχίσει αυτό να λειτουργεί, τότε σημαίνει ότι το βήμα προς τα εμπρός που κάναμε στο Misano λειτουργεί, και θα το επιβεβαιώσουμε εδώ και αυτό θα είναι θετικό για τη Honda, γνωρίζοντας ότι καταλαβαίνουμε τι χρειαζόμαστε και μπορούμε να συνεχίσουμε να προχωράμε».

« Προηγούμενο άρθρο

Ο Miller και ο Mir μαζί με τον Doohan στο Phillip Island

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα