• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
12ος Αγώνας - Αραγονίας (Aragon)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Η Michelin και το MotoGP επιστρέφουν στην ανακαινισμένη Motorland Aragón
Νέα 29/08/2024 - 21:11

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP FIM επιστρέφει στην πίστα Circuito de Alcañiz, στην καρδιά του μεγάλου συγκροτήματος Motorland Aragon, για πρώτη φορά από το 2022.

Η Motorland Aragón άνοιξε το 2009 και φιλοξένησε Grand Prix μοτοσυκλέτας για πρώτη φορά το 2010, έκτοτε  καθιερωθήκε στο ημερολόγιο αγώνων MotoGP, φιλοξένησε μάλιστα δύο αγώνες MotoGP το 2020, αλλά λόγω της πανδημίας σταμάτησε να φιλοξενεί αγώνες.

Το 2023, η πίστα μήκους 5.077 χιλιομέτρων, με την αριστερόστροφη φορά, τις 10 αριστερές και 7 δεξιές στροφές και δύο ευθείες, (η μεγαλύτερη από τις οποίες είναι 968 μ.) υποβλήθηκε σε σημαντικές εργασίες ανακαίνισης.

Όλη η άσφαλτος έχει αντικατασταθεί και είναι τώρα μια 100% νέα πίστα που οι ομάδες της Michelin Motorsport και οι συνεργάτες της θα ανακαλύψουν για πρώτη φορά. 

«Ο έλεγχος της φθοράς και των θερμοκρασιών θα είναι οι δύο κύριες προκλήσεις του Σαββατοκύριακου», δήλωσε ο Piero Taramasso, Michelin Two–Wheel Motorsport Manager. «Δεδομένων των αναμενόμενων συνθηκών, επιλέξαμε αρκετά σκληρά μείγματα γόμας από τις νέες μας γκάμες, καθώς η θερμοκρασία της πίστας εδώ μπορεί να φτάσει τους 50°C. Πριν από δύο χρόνια ο αγώνας έγινε στις 18 Σεπτεμβρίου, με λιγότερο ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες αλλά και σε μια πίστα της οποίας την επιφάνεια γνωρίζαμε πολύ καλά. Δεδομένης της νέας άσφαλτου, της διαμόρφωσης της πίστας και των σημαντικών περιορισμών που ασκεί αυτή η πίστα, τόσο για τα μπροστινά όσο και για τα πίσω ελαστικά, ξεκινάμε τώρα από το μηδέν με νέες γόμες. Γνωρίζουμε ότι μια νέα επιφάνεια δημιουργεί μεγαλύτερη φθορά στα πίσω ελαστικά, αλλά και σημαντικές θερμικές διακυμάνσεις.Ωστόσο, τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά θα εξαρτηθούν από το μέγεθος των κόκκων της νέας επιφάνειας. Αν το έδαφος θα είναι υψηλής πρόσφυσης η αν είναι πιό λείο χαμηλότερης πρόσφυσης, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε διαφορετικές αυξήσεις θερμοκρασίας. Οι πρώτες δοκιμές θα είναι πολύ σημαντικές για το στήσιμο των μοτοσυκλετών και οι αναβάτες θα πρέπει να δοκιμάσουν πολλαπλούς συνδυασμούς, αλλά εμείς θα είμαστε εκεί για να τους καθοδηγήσουμε στις επιλογές τους. Όπως πάντα, θα φέρουμε τρία μείγματα γόμας για τον μπροστινό τροχό, αλλά και τρία, αντί για τα συνηθισμένα δύο, για το πίσω τροχό».

Για τον αγώνα Gran Premio GoPro de Aragón, η Michelin Motorsport θα έχει διαθέσιμα για τους συνεργάτες της συμμετρικά ελαστικά σε μαλακό, μεσαίο και σκληρό μείγμα γόμας για τον μπροστινό τροχό.

Για τον πίσω τροχό, οι αναβάτες θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα μαλακό μείγμα γόμας, σχεδιασμένο για να παρέχει σταθερότητα, ένα μεσαίο μείγμα γόμας με την ίδια φιλοσοφία και ένα σκληρό μείγμα γόμας,  ειδικά σχεδιασμένο για τις υψηλές θερμοκρασίες.

Τα πίσω ελαστικά θα είναι ασύμμετρα, με ενισχυμένο τον αριστερό ώμο, για να ανταποκρίνονται στον μεγαλύτερο αριθμό στροφών από αυτή την πλευρά.

Σε περίπτωση βροχής, η Michelin θα έχει διαθέσιμα τα ελαστικά MICHELIN Power Rain σε σε μαλακό και μεσαίο μέιγμα γόμας και για τους δυο τροχούς.

Τα πίσω ελαστικά είναι επίσης ασύμμετρα, όπως τα αντίστοιχα MICHELIN Power slick.

Το 2022, ο Enea Bastianini (Gresini Racing) που κέρδισε το Grand Prix, μόλις 0,042 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), με τον Aleix Espargaro (Aprilia Racing) να τερματίζει τρίτος.

Φέτος, ο αγώνας Gran Premio GoPro de Aragón θα ξεκινήσει την Παρασκευή 30 Αυγούστου με την πρώτη ελεύθερη δοκομή  από τις 10:45 έως τις 11:30. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ένα δεύτερο session από τις 15:00 έως τις 16:00, που θα επιτρέψει στους 10 ταχύτερους αναβάτες να περάσουν απευθείας στη δεύτερη προκριματική φάση (Q2).

Μετά την ελεύθερη δοκιμή το πρωί του Σαββάτου, από τις 10:10 έως τις 10:40, το Q1 θα επιτρέψει σε δύο επιπλέον αναβάτες να προχωρήσουν στο Q2, όπου οι αναβάτες θα παλέψουν για τις πρώτες θέσεις στη σχάρα εκκίνησης.

Η εκκίνηση του αγώνα Sprint 11 γύρων – ο πρώτος στην Αραγονία – θα γίνει το Σάββατο στις 3:00 μ.μ., και η εκκίνηση του Grand Prix των 23 γύρων έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου στις 2:00 μ.μ.


 

Επόμενο άρθρο »

Μεγάλη επιτυχία στην Κωνσταντινούπολη για την 4η έκδοση του Moto Tour Assistant Training Course

« Προηγούμενο άρθρο

Takaaki Nakagami: δοκιμαστής αναβάτης εξέλιξης στην HRC το 2025

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα
Δημοσκόπηση
ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ο MARTIN ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ;
  • ΟΧΙ, Ο PECCO BAGNAIA ΘΑ ΞΑΝΑΠΕΡΑΣΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ
  • ΝΑΙ, ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΕ ΑΧΡΕΙΑΣΤΕΣ ΠΤΩΣΕΙΣ