• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
9ος Αγώνας - Γερμανία (Sachsenring)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Η Brembo κέρδισε ένα βραβείο σχεδίασης Red Dot για τις δαγκάνες GP4-MotoGP
Νέα 05/06/2024 - 09:10

Σταματάνε μέσα σε λίγα μέτρα και φαίνεται ότι το κάνουν πολύ καλά.

Τα φρένα της μοτοσυκλέτας μας είναι από τα πιο σημαντικά μέρη της. Αν κάτι φοβόμαστε να μην χαλάσει, σίγουρα τα φρένα είναι τα πιο σημαντικά. Και έτσι είναι ξεκάθαρο ότι πολύ μεγάλη έρευνα και εξέλιξη έχει επιδοθεί στα κορυφαία συστήματα πέδησης της βιομηχανίας, ιδιαίτερα σε αυτά που συναντώνται σε σπορ υψηλών επιδόσεων μοτοσυκλέτες.

Σχεδιασμένες για να παρέχουν κορυφαίες επιδόσεις φρεναρίσματος, οι νεότερες δαγκάνες GP4-MotoGP της Brembo είναι ακριβώς η καλύτερη κατασκευή της μάρκας για μοτοσυκλέτες δρόμου υψηλής απόδοσης. Συνδυάζοντας τις υψηλές επιδόσεις με την λεπτομέρεια στην αισθητική, η Brembo μόλις κέρδισε το βραβείο σχεδίασης Red Dot 2024 για τις δαγκάνες GP4-MotoGP.

Το Red Dot Award είναι κάτι το οποίο προσπαθούν να κατακτήσουν πολλοί κατασκευαστές, καθώς είναι ένας από τους πιο αξιόλογους διαγωνισμούς σχεδιασμού στον κόσμο. Τιμά εφευρέσεις και καινοτομίες που συνδυάζουν την τεχνολογία αιχμής με την εξαιρετική αισθητική.

Κάτω από την αιχμηρή, απόκοσμη αισθητική της δαγκάνας GP4-MotoGP, υπάρχει τεχνολογία αιχμής. Διαθέτει λοξά στηρίγματα στα τακάκια που όχι μόνο κάνουν την ίδια τη δαγκάνα πιο ανθεκτική στις καταπονήσεις, αλλά παρέχουν και περισσότερη ισχύ στην πέδηση. Τα εσωτερικά κοιλώματα της δαγκάνας έχουν επίσης σχεδιαστεί για να παρέχουν ομαλή ροή του υγρού φρένων με μειωμένες αντιστάσεις για καλύτερη απόδοση και άμεση απελευθέρωση στην επαναφορά και το άνοιγμα στα τακάκια μετά το δυνατό φρενάρισμα, για εξαιρετική αίσθηση μείωσης του φρεναρίσματος στις εισόδους των στροφών.

Τώρα, αν δεν υπάρχει ποτέ η ευκαιρία να δοκιμάσουμε αυτές τις δαγκάνες στην πράξη, ένα σετ δαγκάνες Brembo Stylema στη δική μας μοτοσυκλέτα είναι μακράν τα καλύτερα φρένα σε αίσθηση και έτσι μπορούμε μόνο να φανταστούμε πόσο δυνατές και με ακρίβεια στο χειρισμό θα μπορούσαν να είναι οι δαγκάνες GP4-MotoGP σχεδιασμένες απευθείας από τον κόσμο των αγώνων.

Ρεαλιστικά μιλώντας, ο μέσος αναβάτης στο δρόμο δεν χρειάζεται φρένα εξαιρετικά υψηλών επιδόσεων όπως αποδίδουν οι δαγκάνες GP4-MotoGP, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να αποδίδουν καλύτερα στην πίστα και σε οποιονδήποτε δημόσιο δρόμο δεν απαιτείται τόση δύναμη πέδησης καθώς δεν φτάνει η πρόσφυση από τον συντελεστή τριβής του δρόμου και του ελαστικού.

Υπάρχει όμως ένας καλός λόγος για τον οποίο η εξωτερική σχεδίαση που έχουν αυτές οι δαγκάνες, προσδίδουν στην εμφάνιση της μοτοσυκλέτας μας. Από τη στιγμή που αποδίδουν τόσο πολύ, είναι άκρως εντυπωσιακές και τις θαυμάζουμε βλέποντας αυτόν τον σχεδιασμό, που δίνει αυτή τη βέλτιστη δυνατή απόδοση. Το σχήμα που προκύπτει δεν είναι τυχαίο και απλά όμορφο, αλλά είναι αυτό που έχει σχεδιαστεί μετά από πολύ έρευνα και εξέλιξη με στόχο να αποδίδει στο μέγιστο και να πετυχαίνει τη χρυσή τομή σε πολλές και διαφορετικές λειτουργίες και καταπονήσεις, πάντα με το ελάχιστο δυνατό βάρος της κατασκευής. Ένα έργο τέχνης λοιπόν, αλλά και τεχνικής μηχανικής. 

Επόμενο άρθρο »

Ο Marc Márquez θα είναι συναθλητής του Francesco Bagnaia στην ομάδα της Ducati Lenovo μέχρι το 2026

« Προηγούμενο άρθρο

Δύο πρώτες θέσεις για τον Έλληνα Βαλκανιονίκη Κωνσταντίνο Μαυρόπουλο - Dinos31!

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα