• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
4ος Αγώνας - Ισπανία (Jerez)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Η αναζήτηση του Alvaro Bautista για τίτλους γίνεται πραγματικότητα
Νέα 28/10/2023 - 13:26

Ποιος θα πίστευε ότι όταν ο Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) και η Ducati χώρισαν στα τέλη του 2019, θα τα ξαναβρούν για το 2022 και το 2023 και θα φτάσουν να πάρουν δύο συνεχόμενους Τίτλους;

Ο 38χρονος από την Telavera de la Reina έχει κάνει μια εκπληκτική υπεράσπιση του Τίτλου. Τώρα, δύο φορές Πρωταθλητής συνεχόμενα στο WorldSBK, και ομοίως για την Ducati, η σεζόν του δεν ήταν τίποτα λιγότερο από αξιοσημείωτη.


 

ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΚΑΙ ΟΙ ΝΙΚΕΣ: ξεκινώντας από ψηλά

Όταν κυκλοφόρησε το ημερολόγιο και το Phillip Island εμφανίστηκε ως ο πρώτος Γύρος, το μεγαλύτερο χαμόγελο μάλλον πήγε στο #1. Μετά από ένα εξωφρενικό λανσάρισμα ομάδας στη Madonna di Campiglio στους Ιταλικούς Δολομίτες που αποκάλυψε το #1 στη Ducati του WorldSBK για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια, ο πρώτος Γύρος περίμενε και από εκεί ακριβώς ξεκίνησε αυτή η καλή πορεία. Όπως και το 2019 με αυτή τη φόρμα και τους δύο βασικούς αντιπάλους του Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) και Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) να αγωνίζονται, ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος.

Για τους επόμενους 12 Αγώνες, ο Bautista σημείωσε 11 νίκες και ο μόνος Αγώνας που δεν κατάφερε να κερδίσει ήταν όταν έπεσε στον Αγώνα Superpole στην Mandalika της Ινδονησίας. Εκτός αυτού, ήταν επικεφαλής, με ένα αξιομνημόνευτο αποτέλεσμα στην Βαρκελώνη και κατάφερε να προηγείται εντός έδρας για την Ducati στο Misano. Η διαδρομή ολοκληρώθηκε από τον Razgatlioglu στο Donington Park στον Αγώνα Superpole, αλλά ακόμα και τότε, ο Bautista κυνηγούσε μια 12η συνεχόμενη νίκη, που δεν είχε ξαναγίνει ποτέ στο World Superbike. Μέχρι να ξεκινήσει η επιστροφή του WorldSBK στην Imola, ο επικεφαλής Παγκόσμιος Πρωταθλητής πήρε την πρώτη νίκη του Σαββατοκύριακου, βλέποντας το προβάδισμά του να αυξάνεται στους 98 βαθμούς, το μεγαλύτερο που υπήρξε ποτέ σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.


ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΑΧΕΣ:

Υπήρχαν αμέτρητες μάχες στο δεύτερο μισό της χρονιάς, καθώς οι κύριοι αντίπαλοί του βρήκαν κάποια δυνατή φόρμα για να τον κρατήσουν σε εγρήγορση. Ο Αγώνας Superpole της Imola αποδείχθηκε ένα ιδιαίτερο σημείο καμπής, όταν ο Razgatlioglu κέρδισε τον Bautista στους δύο τελευταίους γύρους προτού ο Bautista πέσει στον πρώτο γύρο του δεύτερου Αγώνα, αφήνοντας τον Τούρκο να πάρει 25 βαθμούς από το προβάδισμά του στο Πρωτάθλημα. Ο Toprak ήταν στη συνέχεια δεύτερος καθώς ο Bautista αντιμετώπισε πρόβλημα στην αλλαγή μπροστινού ελαστικού στον Αγώνα στο Most, προτού πάρει περισσότερους βαθμούς στον Αγώνα Superpole. Φαινόταν ότι είχε νικήσει τον Bautista και στον δεύτερο Αγώνα, αλλά μια αστοχία στο πίσω ελαστικό τον οδήγησε να πέσει και να κερδίσει ο επικεφαλής του Πρωταθλήματος.

Στο Magny-Cours, ο Bautista υπέστη ένα προσωρινό τεχνικό πρόβλημα στον πρώτο Αγώνα καθώς ο Razgatlioglu έφθασε για άλλη μια φορά στη νίκη. Ωστόσο, ο Ισπανός ανέκαμψε ξανά, εκμεταλλευόμενος στο έπακρο μια κακή κατάσταση από τη δέκατη θέση, πριν από μια δεύτερη και μια νίκη την Κυριακή. Η πορεία του έδειχνε την τακτική του Bautista, μετά την ατυχία, να επιλέγει να πολεμήσει σκληρά αντί να ηρεμήσει. Η τακτική αυτή από Αγώνα σε Αγώνα συνέπεσε και με τη σκέψη του Πρωταθλήματος, καθώς παρόλο που ήθελε να κερδίσει κάθε Αγώνα, απαντούσε πάντα στις απειλές του Toprak. Αυτό δεν ήταν ποτέ πιο αληθινό από ό,τι στην Aragon, όταν μετά από μια πτώση στον πρώτο Αγώνα όπου είχε το προβάδισμα – και στη συνέχεια μία δεύτερη στον τελευταίο γύρο, πήρε μια υπέροχη Κυριακάτικη νίκη. Ήταν πρόθυμος να πολεμήσει και να κάνει ό,τι χρειαζόταν για να επιβεβαιωθεί ως #1 όποτε ήταν δυνατόν.


Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ:

Η κατάλληλη στιγμή για τον Bautista από πολλές απόψεις ήταν η στιγμή που κατέκτησε τον δεύτερο Τίτλο του. Το 2019, ήταν η στιγμή όπου ο πρώτος αγώνας του Τίτλου του έτους άρχισε να χάνεται, αν και δύο χρόνια αργότερα ανέβηκε στο δεύτερο και τελευταίο του βάθρο με την Honda. Στα τέλη του 2021, ήταν η επιστροφή με την πρώτη του δοκιμή με την Ducati, ενώ το 2023, κέρδισε έναν δεύτερο Τίτλο με εξαιρετικό στυλ, καθώς παρά την πίεση από τον Razgatlioglu που καθυστέρησε τους πανηγυρισμούς από το Portimao, το Πρωτάθλημα κρίθηκε στον τελευταίο Γύρο του 2023. Οδηγώντας τον Αγώνα από το σβήσιμο των φώτων μέχρι την καρό σημαία, αντιστάθηκε στην επίθεση του Toprak, κερδίζοντας εντός έδρας, για πρώτη φορά.


ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΕΛΗ: τα αποκλειστικά ρεκόρ που το #1 έχει καταφέρει

Ενώ μια πλήρης λίστα με στατιστικά στοιχεία για την εποχή του Bautista θα έρθει αργότερα, εδώ είναι μερικά από τα στοιχεία μιας αξέχαστης σεζόν. Έχει το ίδιο ρεκόρ με αυτό του Rea για συνεχόμενες νίκες στις 11, ενώ ξεπέρασε και κέρδισε τον Carl Fogarty για τον αριθμό των νικών στη Ducati, παίρνοντας την 55η και την 56η στην Πορτογαλία. Ξεπέρασε τον αριθμό των νικών σε μια σεζόν επίσης, με το προηγούμενο ρεκόρ να ήταν 17, ενώ ο Bautista μπήκε στον Γύρο του πρωταθλήματος με 24 και εξασφάλισε τον τίτλο με μία 25η νίκη, οπότε έγινε ο πρώτος αναβάτης που πήρε 25 νίκες σε μία μόνο αγωνιστική σεζόν. Από αυτές τις νίκες, μόλις οι έξι ήρθαν στον Αγώνα Superpole, που σημαίνει ότι οι νίκες του μεγάλου Αγώνα τον φέρνουν πάνω από τον αριθμό των 19 ούτως ή άλλως.

Ο Jonathan Rea είναι ο προφανής κάτοχος του ρεκόρ με έξι στη σειρά, αλλά δεν υπάρχουν και πολλοί περισσότεροι σε σειρά κάτοχοι τίτλων. Ο Carl Fogarty το κατάφερε σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις – το 1994 και το 1995 και ξανά το 1998 και το 1999. Επίσης, ο Fred Merkel το 1988 και το 1989 και ο Doug Polen το 1991 και το 1992 είναι οι μόνοι άλλοι αναβάτες που το έκαναν. Ο Troy Bayliss, ο Colin Edwards, ο Troy Corser, ο James Toseland και ο Max Biaggi είναι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές, αλλά κανένας από αυτούς δεν το κατάφερε σε συνεχόμενα χρόνια. Με το νούμερο 1, είναι ο πρώτος Παγκόσμιος Πρωταθλητής του SBK που το έκανε για την Ducati μετά τον «Foggy» το 1999, επομένως είναι η πρώτη φορά από τότε που η Ducati κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με τον ίδιο αναβάτη – ο Casey Stoner δεν μπόρεσε στο MotoGP™ το 2008.

 

 

Επόμενο άρθρο »

Thai GP: φωτογραφικό αφιέρωμα

« Προηγούμενο άρθρο

Η Honda θα επιτρέψει στον Marc Marquez να κάνει το τεστ της Ducati στη Βαλένθια

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα