• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
3ος Αγώνας - HΠΑ
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Επιστροφή των δίχρονων κινητήρων από την Μinarelli
Με προδιαγραφές Euro 5
Νέα Αγοράς 19/12/2022 - 21:57

Οι δίχρονοι κινητήρες έχουν πρακτικά υποβιβαστεί σε χρήση εκτός δρόμου αυτές τις μέρες, με την έγκρισή τους για χρήση στο δρόμο σχεδόν αδύνατη λόγω της δύσοσμης, "ρυπώδους" και θορυβώδους φύσης τους. Πράγματι, πότε ήταν η τελευταία φορά που ένας κατασκευαστής κυκλοφόρησε ένα δίχρονο μοντέλο που να μπορεί να βγάλει άδεια κυκλοφορίας για τον δρόμο; 

Αυτό δεν φαίνεται να αποτελεί πρόβλημα για την Minarelli και τον νεότερο δίχρονο κινητήρα της. Βασισμένος στον κινητήρα Yamaha 250 που κατείχε και παρήγαγε η Minarelli από το 2002 έως το 2020, αυτός ο νέος κινητήρας αναμένεται να φτάσει στα επερχόμενα μοντέλα enduro Fantic XE300. Οι μοτοσυκλέτες πρόκειται να κυκλοφορήσουν στην ευρωπαϊκή αγορά το καλοκαίρι του 2023, ωστόσο, ενώ η κύρια εστίασή τους θα είναι τα μονοπάτια και οι διαδρομές εκτός δρόμου, υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσετε αυτή τη μοτοσυκλέτα από το σπίτι σας μέχρι τα μονοπάτια του βουνού. Σωστά, ο νέος δίχρονος κινητήρας 300cc στην επερχόμενη Fantic XE κατάφερε να αποκτήσει πιστοποίηση Euro 5.

Ο τρόπος με τον οποίο ο Minarelli μπόρεσε να το πετύχει αυτό ήταν με κάποια "μαγικά" εξαιρετικά υψηλής τεχνολογίας. Σίγουρα, τα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα συστήματα ψεκασμού σε δίχρονους κινητήρες δεν είναι κάτι καινούργιο. Η KTM το κάνει αυτό εδώ και χρόνια. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο νέος κινητήρας της Minarelli θα μπορούσε να εγκριθεί για χρήση στο δρόμο πιθανώς σημαίνει ότι υπάρχει πολύ περισσότερη νέα τεχνολογία κάτω από το περίβλημα. Το μόνο που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, όπως δημοσιεύτηκε από τους συναδέλφους μας από τη γερμανική ιστοσελίδα Motorrad Online, είναι ότι ο κινητήρας διαθέτει ένα ειδικό σύστημα ελέγχου της θυρίδας εξαγωγής που λειτουργεί και ως σύστημα αποσυμπίεσης για την ηλεκτρική μίζα.

Υποστηρίζεται επίσης ότι ο συντονισμός του κινητήρα θα πρέπει να τροποποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, ώστε να προσφέρει έναν πιο ευχάριστο χαρακτήρα στο δρόμο. Ως εκ τούτου, οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα είναι κοντά στην ισχύ των 50 ίππων που συναντάμε συνήθως σε δίχρονα enduro αυτού του κυβισμού. Αντίθετα, μπορούμε να περιμένουμε μια πιο ομαλή, πιο γραμμική καμπύλη ροπής καθώς ανεβαίνουμε το εύρος στροφών. Ωστόσο, η Minarelli λέει ότι ο κινητήρας παρέχει εκρηκτικές επιδόσεις υπό πλήρες φορτίο.

Εκτός από το προηγμένο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου ψεκασμού και θυρίδας εξαγωγής, μπορούμε επίσης να περιμένουμε ότι το σύστημα εξάτμισης θα υποστεί εκτεταμένη επεξεργασία προκειμένου να μειωθεί ο υψηλών τόνων ήχος που έχει συνδεθεί με τους δίχρονους κινητήρες. Προκαλεί εντύπωση ότι ο νέος κινητήρας παρουσιάστηκε στην EICMA, αλλά προφανώς, δεν φάνηκε να τράβηξε την προσοχή που του άξιζε. Ωστόσο, θα είναι σίγουρα ενδιαφέρον να δούμε μια νέα εποχή δίχρονων μοτοσυκλετών να βγαίνει ξανά στο δρόμο.

 

Πηγή: Zougla.gr

Επόμενο άρθρο »

To Honda Smartphone Voice Control τώρα και για iOS

« Προηγούμενο άρθρο

Harley Davidson X 350

Χορηγοί