• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
5ος Αγώνας - Γαλλία (Le Mans)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Η ιστορία της Jerez στα MotoGP
Από το 1987 μέχρι σήμερα
Νέα 28/04/2022 - 15:08

Τα MotoGP επιστρέφουν την Παρασκευή στην Jerez για τον 6ο αγώνα της χρονιάς. Θα είναι η 36η συνεχόμενη χρονιά που το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα φιλοξενείται στην Ισπανική πίστα και θα είναι το 37ο Grand Prix, καθώς την σεζόν του 2020 είχαμε 2 αγώνες στην Jerez. Η μόνη πίστα με μεγαλύτερη συνεχόμενη παρουσία στο Πρωτάθλημα είναι το Assen: Για 71 συνεχόμενα χρόνια (από το 1949 μέχρι το 2019) η Ολλανδική πίστα ήταν μέρος του ημερολογίου μέχρι την ακύρωση του Grand Prix το 2020 (το Assen επανήλθε στο ημερολόγιο το 2021).

Στην μεγάλη λοιπόν ιστορία αυτής της πίστας ο πιο επιτυχημένος αναβάτης είναι ο Valentino Rossi με 9 νίκες (6 στα MotoGP, 1 στα 500cc, 1 στα 250cc και μια στα 125cc), ενώ πίσω του βρίσκεται ο Jorge Lorenzo με 5 νίκες (3 στα MotoGP και 2 στα 250cc). Την τρίτη θέση μοιράζονται οι Dani Pedrosa, Mich Doohan και Alex Criville με 4 νίκες έκαστος. 

Από την είσοδο της κατηγορίας των MotoGP στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2002 έχουμε δει εννέα διαφορετικούς νικητές στην μεγάλη κατηγορία στην Ισπανική πίστα, με τους Valentino Rossi (6), Marc Marquez (3), Jorge Lorenzo (3), Dani Pedrosa (3), Fabio Quartararo (2), Jack Miller (1), Casey Stoner (1), Loris Capirossi (1) και Sete Gibernau (1) να έχουν ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Η πιο επιτυχημένη εταιρία στην Jerez είναι η Honda με 22 νίκες στην μεγάλη κατηγορία, ενώ ακολουθεί η Yamaha με 10. Suzuki και Ducati μοιράζονται την τρίτη θέση, έχοντας δύο νίκες στο όνομά τους. 

Επίσης η Jerez είναι η πίστα του ημερολογίου που έχουν τις περισσότερες επιτυχίες οι Ισπανοί αναβάτες με 14 νίκες στην μεγάλη κατηγορία (ακολουθούν το Le Mans και το Sachsenring όπου οι Ισπανοί αναβάτες έχουν πετύχει 13 νίκες). Πέρα από τους Marc Marquez, Jorge Lorenzo, Dani Pedrosa και Sete Gibernau που πέτυχαν νίκες εδώ στα MotoGP,  την εποχή των 500cc την ισπανική σημαία ανέβασαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου οι Alex Criville (1997, 1998, 1999) και Alberto Puig (1995).

To 2021 ήταν η πρώτη χρονιά που κανείς Ισπανός αναβάτης δεν βρέθηκε στο βάθρο (Jack Miller. Francesco Bagnaia, Franco Morbidelli) από το 2003 όπου το βάθρο αποτελούσαν οι Valentino Rossi, Max Biaggi και Troy Bayliss.

Τέλος, από τους αναβάτες της μεγάλης κατηγορίας που θα ξεκινήσουν αύριο στο Grand Prix, 10 έχουν κερδίσει ήδη αγώνα σε αυτή την πίστα σε μια από τις 3 κατηγορίες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Αυτοί είναι οι Marc Marquez, Fabio Quartararo, Pol Espargaro, Alex Marquez, Brad Binder, Luca Marini, Enea Bastianini, Jack Miller, Maverick Viñales και Fabio Di Giannantonio.

Επόμενο άρθρο »

Μείωση των ημερών των χειμερινών δοκιμών για την επόμενη σεζόν

« Προηγούμενο άρθρο

Marc Marquez: Ελπίζουμε σε ένα λιγότερο περίπλοκο Σαββατοκύριακο στην Jerez

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα