• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
9ος Αγώνας - Γερμανία (Sachsenring)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Οι αρχιμηχανικοί του HRC είναι έτοιμοι
Για την νέα χρονιά
Νέα 17/02/2022 - 11:14

Το έμπειρο ζευγάρι αρχιμηχανικών της Honda, Santi Hernandez και Ramon Aurin, μπαίνει στη σεζόν του 2022 σε μοναδικές συνθήκες σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια, και αμφότεροι έχουν ξεκάθαρους στόχους στο μυαλό τους.

Ο Santi Hernandez και ο Ramon Aurin, αρχιμηχανικοί του Marc Marquez και του Pol Espargaro αντίστοιχα, βρέθηκαν σε μια συνέντευξη για να καλύψουν μια ποικιλία θεμάτων ενόψει του πρώτου αγώνα της σεζόν του 2022. Το ζευγάρι μίλησε για τα πάντα, από τα σχόλια των αναβατών μέχρι τις απόψεις τους ο ένας για τον άλλον. 

Σας ακούνε οι αναβάτες σας; Ποια είναι η ισορροπία μεταξύ της πρότασης ιδεών και της ακρόασης σχολίων;

Ramon:
"Μερικές φορές μας ακούνε, αλλά δεν ξέρω πόσα πιάνουν από τις συμβουλές μας. Κανονικά όλοι οι αναβάτες θέλουν να ακολουθήσουν τις προτάσεις που τους δίνεις. Αλλά μερικές φορές όταν βρίσκονται στην πίστα και η κατάσταση αλλάζει, δεν ακολουθούν αυτή τη συμβουλή. Αυτή είναι η κατάστασή μου. Δεν ξέρω για σένα Santi".

Santi:
"Ναι, όπως πάντα προσπαθούμε να τους συμβουλεύσουμε για το καλύτερο αφού ελέγξουμε τα πάντα με όλο το προσωπικό της ομάδας. Φυσικά, η γνώμη του αναβάτη είναι πολύ σημαντική γιατί δεν είμαστε μόνο εμείς που κατέχουμε την αλήθεια. Μερικές φορές πρέπει να ακούμε περισσότερο τα σχόλια του αναβάτη γιατί το πρόβλημα προέρχεται περισσότερο από αυτό που νιώθει. Ίσως σε καταστάσεις flag-to flag πρέπει να ακούμε περισσότερο τον αναβάτη γιατί αυτός  μπορεί να νιώσει τι γίνεται και να κάνει τη διαφορά".

"Σε μια άλλη κατάσταση, ο αναβάτης ακούει περισσότερο το προσωπικό γιατί έχουμε όλα τα δεδομένα, περισσότερες πληροφορίες και ίσως ακούει περισσότερο. Αλλά στο τέλος αποφασίζουμε όλοι μαζί, όχι ο αναβάτης, ούτε το τεχνικό επιτελείο. Για μένα είναι ενδιάμεσο".

Πώς βοηθά η ομάδα του Marquez την ομάδα του Espargaro;

Ramon
"Ξέρουμε τον Marc, ξέρουμε ότι είναι πρωταθλητής. Μετά ξέρει αυτή τη μοτοσυκλέτα εδώ και οκτώ ή εννέα χρόνια. Κανονικά όταν λέει μια γνώμη σε ένα θέμα είναι σωστή. Προσπαθούμε να ακολουθήσουμε, και μερικές φορές να αντιγράψουμε, την πρόταση και τη δράση που κάνουν. Ακόμα κι αν ο αναβάτης μας, ο Pol, λέει «Δεν αισθάνομαι καλύτερα», το δοκιμάζουμε για αυτόν και βλέπουμε αν είναι πραγματικά το ίδιο για εκείνον, επειδή αυτός (ο Marc) είναι ούτως ή άλλως σημείο αναφοράς στη Honda και στα MotoGP".

Πώς βοηθά η ομάδα του Espargaro την ομάδα του Marquez;

Santi
"Για μένα η άλλη πλευρά του γκαράζ είναι πάντα μια βοήθεια για εμάς, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια όπου δεν βρισκόμασταν στο 100% όλη την ώρα. Ακόμη και για τον Ramon, δεν είναι εύκολο κάθε χρόνο να αλλάζει αναβάτη. Όταν ξέρεις τον αναβάτη, μπορείς να αλλάζεις πράγματα και μετά ξεκινάς από την αρχή και πάλι μια χρονιά ακόμα ξεκινάς από την αρχή. Ελπίζω φέτος η δουλειά του να είναι πιο εύκολη γιατί ξέρει τον Pol για ένα χρόνο, ξέρει το στυλ του αναβάτη και πολλά πράγματα, και φυσικά θα μας βοηθήσει. Όλοι οι αναβάτες του HRC προσπαθούν να βοηθήσουν γιατί είναι πολύ σημαντικές όλες αυτές οι πληροφορίες".

Ramon Aurin για: Marc Marquez

"Ο Marc είναι ένας μεγάλος, μεγάλος εργάτης. Ένας τύπος που δεν τα παρατάει ποτέ και είναι καλός ως αναβάτης και ως άνθρωπος. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένας τέτοιος τύπος στην ομάδα".

Santi Hernandez για: Pol Espargaro

"Είναι ένας αναβάτης που του αρέσει να βελτιώνεται συνεχώς. Είναι εργάτης. Εννοώ ότι δεν τα παρατάει ποτέ. Είναι γενναίος. Είναι καλό να έχουμε στο HRC τέτοιου είδους αναβάτη. Ελπίζω φέτος με τη νέα μοτοσυκλέτα να έχει καλύτερα αποτελέσματα, μπορεί να είναι σημαντικό για όλη την ομάδα μας".

Ramon Aurin για: Santi

Santi
"Μη με περιγράψεις όταν ήμουν στη Showa. Χαχα!"

Ramon
(Γέλιο) 

"Είναι καλός τύπος. Είναι καλός άνθρωπος και είναι εύκολο να συνεργαστείς μαζί του. Αυτό είναι σημαντικό σε αυτή τη δουλειά, να έχεις μια πολύ, πολύ στενή σχέση. Επίσης, ένα άλλο πράγμα που είναι πολύ καλό είναι η ειλικρίνεια στη γνώμη και τις πράξεις του οι οποίες είναι πάντα για την ομάδα, για τη Honda, για το HRC και για την Repsol Honda Team, είναι σημαντικό να υπάρχει ειλικρίνεια. Ακόμα κι αν έχεις αντιπαλότητα μεταξύ δύο αναβατών, στο τέλος θέλεις να έχεις την καλύτερη δυνατή μοτοσυκλέτα στο paddock γιατί κάνει τη διαφορά για τους αναβάτες. Σε αυτό ο Santi είναι πολύ, πολύ καλός".

Santi
"Ευχαριστώ."

Santi Hernandez για: Ramon

"Ναι. Εννοώ ότι ξέρω τον Ramon εδώ και πολύ καιρό. Όχι μόνο στο HRC, δούλευα στη Showa, και ήδη δουλεύαμε μαζί. Ξέρω τον Ramon και για μένα είναι ένα από τα σημεία αναφοράς στο paddock. Όχι μόνο τώρα με τη θέση του, ακόμα και σε άλλες θέσεις που είχε στις ομάδες. Έχει μεγάλη εμπειρία, πολλές γνώσεις για πολλά πράγματα. Για μένα είναι σημαντικό να δουλεύω με τον Ramon και επίσης είναι σημαντικό για το HRC να έχω τον Ramon. Ίσως τα αποτελέσματα να μην έδειχναν τις δυνατότητές του, αλλά για μένα δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Η διαφορά είναι η γνώση και η εμπειρία και η δουλειά του είναι μεγάλη στην ομάδα, γι' αυτό εργάζεται τόσο καιρό στο HRC. Αυτή είναι η απάντηση. Όταν βρίσκεσαι σε ένα μέρος από πολύ παλιά, φαίνεται ότι κάνεις καλά τη δουλειά σου".

Ramon Aurin  για το 2022

"Αυτή η σεζόν είναι λίγο διαφορετική από την προηγούμενη. Έχω τον ίδιο αναβάτη, κανονικά θα έπρεπε να είναι λίγο πιο εύκολο να κατανοήσω τα σχόλιά του και το αίτημά του. Θέλουμε να δούμε αν η μοτοσυκλέτα βελτιώνεται  στα αδύναμα σημεία από πέρυσι και να προσπαθήσουμε να πάρουμε το μέγιστο αυτή τη σεζόν".

Santi Hernandez για τα 12 χρόνια με τον Marc

"Φυσικά, αν έχεις τον ίδιο αναβάτη για πολλά χρόνια, όλα γίνονται πιο εύκολα μεταξύ μας γιατί όλοι γνωρίζουν τους πάντες και τη δουλειά τους. Αλλά στο τέλος, όπως πάντα, έχουμε κάποια αδύναμα σημεία. Θα θέλαμε η νέα μοτοσυκλέτα να βοηθήσει τα αδύναμα σημεία μας που είχαμε στο παρελθόν. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και προσπαθούμε να είμαστε στην κορυφή όπως θέλουμε να είμαστε".

Ramon Aurin για την προσαρμογή του Pol

"Όταν αλλάζεις μοτοσυκλέτα, όταν η ιδέα της μοτοσυκλέτας είναι τόσο διαφορετική, στην αρχή είναι λίγο δύσκολο να πετύχεις το χρόνο που θες. Αλλά γύρο με το γύρο και μετά από μερικές μεγάλες διαδρομές καταλαβαίνεις ότι πρέπει να αλλάξεις το στυλ οδήγησης επειδή η μοτοσυκλέτα ζητά αυτόν τον διαφορετικό τρόπο οδήγησης. Ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να μπεις στη στροφή είναι λίγο διαφορετικός, ο τρόπος που πρέπει να φρενάρεις, να χρησιμοποιήσεις το πίσω και το μπροστινό φρένο θα πρέπει να είναι λίγο διαφορετικός από πριν".

Santi Hernandez για τα αιτήματα του Marc για το 2022

"Σταθερότητα κατά την είσοδο, περισσότερο κράτημα και περισσότερη δύναμη για την ευθεία. Αυτό θέλουμε. Συνήθως όλοι οι αναβάτες θέλουν περισσότερη δύναμη στην ευθεία, περισσότερη σταθερότητα στα φρένα και περισσότερο κράτημα στην έξοδο. Αυτό είναι που ζητάμε, αλλά στο τέλος εδώ δυσκολευόμαστε περισσότερο, ειδικά στην ευθεία, όπου μπορείς να κερδίζεις χρόνο στο γύρο 'δωρεάν'. Εάν έχεις πιο ισχυρό κινητήρα, θα είναι πιο εύκολο για τους αναβάτες".

Ramon Aurin για τους στόχους

"Για όλους στα MotoGP νομίζω ότι ο στόχος είναι να πάρουν τον τίτλο. Για εμάς, πρέπει να πάμε, να δούμε πού είμαστε και να είμαστε πάντα με κορυφαίους αναβάτες και να παλεύουμε για το πρωτάθλημα. Μετά από κάποιους αγώνες θα δούμε πού είναι η πραγματικότητα και πού θα πάμε. Ο στόχος είναι υψηλότερος, μετά εξαρτάται από την κατάσταση, πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει".

 Santi Hernandez για τους στόχους

"Όταν ερχόμαστε από τα δύο τελευταία χρόνια όπου δεν ήμασταν έτοιμοι να παλέψουμε για τον τίτλο, θα ήθελα να πω ότι θέλουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Αλλά ειλικρινά μιλώντας, όταν δουλεύεις με έναν αναβάτη όπως ο Marc, για μένα ο στόχος είναι να κερδίσουμε τον τίτλο. Μετά θα δούμε πώς είναι η σεζόν, πώς είναι κάθε αγώνας και μετά θα δούμε πού είναι ο πραγματικός μας στόχος. Αλλά αν με ρωτάτε τώρα, ποιος είναι ο στόχος μου, είναι να κερδίσω τον τίτλο του 2022 με τον Marc".

Τι θα ρωτούσες τον Σάντι;

Ramon
"Θέλω να ρωτήσω τον Santi μετά την εμπειρία του με έναν σούπερ επιτυχημένο αναβάτη, όπου είχαν πάντα καλά αποτελέσματα και βάθρα, πώς τα κατάφερνε όταν τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που περιμένατε;"

Santi
"Ουάου. Δυστυχώς, τα δύο τελευταία χρόνια δεν ήταν τα καλύτερα για εμάς και ήταν διαφορετικά. Με τον Marc το 2019 το χειρότερο αποτέλεσμα ήταν  η δεύτερη θέση. Ήταν μεγάλη διαφορά στην κατάσταση, αλλά για μένα το πιο σημαντικό είναι να πιστεύεις σε αυτό που κάνεις, όπως ο αναβάτης. Εννοώ, φυσικά ο αναβάτης θέλει να κερδίσει. Φυσικά, ο αναβάτης θέλει πάντα να κάνει το καλύτερο. Φυσικά, πολλές φορές έχεις αμφιβολίες για τον εαυτό σου, αλλά στη δική μου περίπτωση, προσπαθώ να πιστεύω κάθε φορά σε αυτό που κάνω και προσπαθώ να κάνω τα πράγματα όπως τα κάνω πάντα. Η διαφορά μετά είναι το αποτέλεσμα, αλλά το πιο σημαντικό είναι να πιστεύεις σε αυτό που κάνεις και να απολαμβάνεις τη στιγμή. Αυτό είναι το πιο σημαντικό ".

Επόμενο άρθρο »

Marquez: Δεν θα είμαι ο ίδιος Marc με πριν

« Προηγούμενο άρθρο

Που βρίσκεται πραγματικά η ΚΤΜ;

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα
Δημοσκόπηση
ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ 2024 Ο JORGE MARTIN;
  • ΝΑΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΣΤΗΝ DUCATI ΟΤΙ ΕΚΑΝΕ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΕΙ
  • ΙΣΩΣ, ΑΛΛΑ ΟΙ BAGNAIA KAI M.MARQUEZ EINAI ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
  • ΟΧΙ, Η DUCATI ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ Νο 1 ΣTHN APRILIA