• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
9ος Αγώνας - Γερμανία (Sachsenring)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
2016: Η χρονιά των ρεκόρ!
Το προφίλ της σεζόν που ξεκινά
Νέα 27/01/2016 - 12:25

Το 2016 θα είναι η 68η φορά που θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας Μοτοσυκλετών (MotoGP), διάρκειας 18 Γύρων σε 4 ηπείρους και 15 διαφορετικές χώρες.

 

Ο πρώτος αγώνας της σεζόν θα γίνει στο Qatar, από τις 17 μέχρι τις 20 Μαρτίου και η 8μηνη μάχη για τον Τίτλο θα ολοκληρωθεί στην Valencia, στις 13 Νοέμβρη.

 

Στις πίστες δεν έχουμε σχεδόν καθόλου αλλαγές φέτος, με μόνη διαφορά την προσθήκη της Red Bull Ring στην Αυστρία. Η τελευταία χρονιά που έγινε Αυστριακό GP ήταν το 1997.

 

Σε όλη την ιστορία του MotoGP, 26 διαφορετικοί αναβάτες έχουν γευτεί τη χαρά ενός Παγκόσμιου Τίτλου.

 

Από αυτούς τρεις θα δώσουν το παρόν φέτος, ο Jorge Lorenzo (2010-12-15), ο Marc Marquez (2013-14) και ο Valentino Rossi (2001-02-03-04-05-08-09).

 

Επιπλέον επιστρέφει έμμεσα και ο Casey Stoner (Πρωταθλητής το 2007 και το 2011) ως δοκιμαστής της Ducati.

 

Το grid για το 2016 θα διαθέτει πάνω από 20 αναβάτες, 12 ομάδες και πέντε κατασκευαστές (Yamaha, Honda, Ducati, Suzuki και Aprilia).

 

Από τους συμμετέχοντες οι εννέα είναι Ισπανοί, οι τέσσερεις Ιταλοί και οι τρεις Βρετανοί. Τουλάχιστον ένα αναβάτη έχουν και οι Γερμανία, San Marino, Αυστραλία, Ιρλανδία και Γαλλία.

 

Ο νεαρότερος σε ηλικία αναβάτης στους συμμετέχοντες του 2016 είναι ο Jack Miller (21χρ.), ενώ ο  γηραιότερος είναι ο Valentino Rossi (37χρ).

 

Ο Παγκόσμιος Τίτλος είναι το ζητούμενο για τους αναβάτες, ωστόσο ενδιαφέρον έχουν και οι επί μέρους μάχες κάθε χρονιάς, που «κρύβουν» πολλά ρεκόρ.

 

Δυνατή μάχη θα έχουμε το 2016 όσον αφορά στο ποιός Ισπανός έχει τα περισσότερα βάθρα στη μεγάλη κατηγορία του Πρωταθλήματος.

 

Για την ώρα είναι ο Dani Pedrosa αυτός που προηγείται με 100, όμως πολύ κοντά του είναι ο Jorge Lorenzo με 97.

 

Ο τελευταίος θα έχει τη δυνατότητα φέτος να ξεπεράσει τα 139 βάθρα που έχει πάρει συνολικά στην καριέρα του ο Angel Nieto (έχει 135 στην καριέρα του), με τον Pedrosa να είναι και πάλι ο πρώτος Ισπανός με 141 βάθρα!

 

Ο Dani θα συνεχίσει να γράφει ιστορία, αν καταφέρει να πάρει και το 2016 τουλάχιστον μια νίκη στο Πρωτάθλημα, όπως κάνει ανελλιπώς από τη στιγμή που ανέβηκε στη μεγάλη κατηγορία.

 

Ο μόνος που έχει καταφέρει επί 11 συνεχόμενα έτη να κερδίζει τουλάχιστον μια φορά σε αγώνα της μεγάλης κατηγορίας, είναι ο Valentino Rossi από το 2000 μέχρι το 2010.

 

Αν ο Pedrosa καταφέρει να κερδίσει έναν αγώνα και φέτος, τότε θα φτάσει τον Phil Read και τις 52 νίκες του. Από το 2002 και τα 125cc, ο Dani ανεβαίνει κάθε χρονιά τουλάχιστον μια φορά στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου!

 

Ο Valentino Rossi από την άλλη, έχοντας αφήσει κατά μέρος την απογοήτευση του 2015, θα κυνηγήσει εκ νέου τον Τίτλο, καταρρίπτοντας στην πορεία και αυτός ορισμένα ρεκόρ.

 

Αν ο Ιταλός θρύλος καταφέρει και κερδίσει έναν τουλάχιστον αγώνα φέτος, τότε θα ανέβει στην ένατη θέση στη λίστα με τους μεγαλύτερους σε ηλικία νικητές GP, ξεπερνώντας τον Phil Read.

 

Ο γηραιότερος όλων που έχει πάρει νίκη είναι ο Fergus Anderson, ο οποίος πήρε τη νίκη στη μεγάλη κατηγορία σε ηλικία 44 ετών και 237 ημ. στο Montjuich το 1953.

 

Παράλληλα ο Valentino θα έχει την ευκαιρία να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του Austin και της Aragon, δυο πιστών στις οποίες ποτέ δεν έχει κερδίσει.

 

Στην Αμερική πάντως, μάλλον θα συνεχιστεί η κυριαρχία του Marc Marquez, ο οποίος έχει κερδίσει τους εννέα τελευταίους αγώνες που έχει δώσει στις ΗΠΑ.

 

Ο 23χρονος σε λίγο Ισπανός δεν έχει κερδίσει μόνο στο Motegi, ενώ ο Lorenzo ψάχνει ακόμα τη νίκη σε Austin, Sachsenring, Sepang και στην Αργεντινή.

 

Ενδιαφέρον θα έχει η χρονιά και στους κατασκευαστές, με την Yamaha να θέλει να παραμείνει μπροστά από τον ανταγωνισμό και ειδικότερα την Honda.

 

Επιπρόσθετα, οι μπλε θέλουν να μειώσουν και τη διαφορά σε νίκες που έχουν, σε σχέση με το μεγάλο τους αντίπαλο την Honda. Η Yamaha μετρά 65 και η Honda 103.

 

Η Αυστραλία είναι ο συνδετικός δεσμός της Ducati με την Suzuki, όσον αφορά στις τελευταίες νίκες των εργοστασίων στη μεγάλη κατηγορία.

 

Οι κόκκινοι κέρδισαν για τελευταία φορά το 2010 στην Αυστραλία με τον Casey Stoner, ενώ η Suzuki το 2007 (Γαλλία) με τον επίσης Αυστραλό Chris Vermeulen.

 

Η πρωτοκαθεδρία των Honda και Yamaha είναι δηλωτική, μιας και οι δυο αυτοί κατασκευαστές έχουν κερδίσει όλους τους αγώνες τα τελευταία πέντε χρόνια.

 

Το 2016, για 15η συνεχόμενη φορά, η πίστα Ricardo Tormo της Valencia θα φιλοξενήσει το τελευταίο Grand Prix του Πρωταθλήματος, στο οποίο μπορεί να αποφασιστεί ο Πρωταθλητής, όπως έγινε το 2006, το 2013 και το 2015.

 

Πέρυσι είδαμε δυο φορές αμιγώς Ιταλικά βάθρα, στο Qatar και στο Silverstone και ένα με Ισπανούς αναβάτες στην Valencia.

 

Το ρεκόρ έχουν οι Αμερικανοί αναβάτες με 24 φορές να έχουν συμπληρώσει και τις τρεις θέσεις του βάθρου των νικητών, ενώ ακολουθεί η Αγγλία με 23 φορές.

 

Έτσι, οι Crutchlow, Smith και Scott Redding θα έχουν την ευκαιρία φέτος να ισοφαρίσουν ή και να ξεπεράσουν τους Αμερικανούς.

 

Όσον αφορά στις νίκες στη μεγάλη κατηγορία, είναι οι Ισπανοί αυτοί που κυριαρχούν με 101 νίκες.

 

Η Ιταλία είναι πίσω για δέκα νίκες. Ο Marquez έχει 24 νίκες στη μεγάλη κατηγορία, μέσα σε τρεις μόλις σεζόν, όσες και ο θρύλος Wayne Rainey.

 

Ο Ισπανός άσος του HRC υπολείπεται τεσσάρων νικών από τον Dani Pedrosa, τον οποίο και φέτος έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει.

Επόμενο άρθρο »

Όχι του Melandri στα SBK

« Προηγούμενο άρθρο

Rossi: Πρέπει να πάμε εκεί!

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα