• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
9ος Αγώνας - Γερμανία (Sachsenring)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Twin Ring Motegi: Το «σπίτι» της Honda
Βορειοδυτικά του Tokyo βρίσκεται η πίστα που κατασκεύασε η Honda...
Νέα 24/04/2009 - 11:42
H πίστα του Motegi κατασκευάστηκε από τη Honda στους λόφους βορειοδυτικά του Tokyo το 1997 για να γιορτάσει, την επόμενη χρονιά, τα 50 χρόνια της εταιρίας.

Το Twin Ring Motegi, όπως είναι το πλήρες όνομά της, είναι δύο πίστες σε μία. Απότη μία η oval πίστα για να γίνονται αγώνες Indy ακόμα και για το αμερικανικό Πρωτάθλημα και από την άλλη η πίστα από το 1999 φιλοξενεί τα MotoGP.

Το Μotegi διαθέτει επίσης κέντρο ασφαλούς οδήγησης, πίστες καρτ και dirt track, το μουσείο της Honda, ενώ οι εγκαταστάσεις του θεωρούνται από τις πλέον σύγχρονες.

Τα πρώτα χρόνια φιλοξενούσε το Pacific GP, αφού το ιαπωνικό GP γινόταν στη Suzuka. Ωστόσο μετά το δυστύχημα του Daijiro Katoh το 2003 και την αφαίρεση του αγώνα από τη Suzuka, το ιαπωνικό GP διεξάγεται εκεί.

Με μήκος 4.801 μέτρα, 14 στροφές (6 αριστερές και 8 δεξιές), πολλά σημεία που απαιτούν δυνατό φρενάρισμα και πρώτη ταχύτητα στο κιβώτιο, θεωρείται ως ένα από τα πιο αργά σιρκουί του Πρωταθλήματος.

Η μεγαλύτερη ευθεία της πίστας έχει μήκος 762 μέτρα, ενώ το ρεκόρ τελικής ταχύτητας που έχει σημειωθεί σε αυτή είναι τα 310 χιλιόμετρα που πέτυχε ο Tohru Ukawa το 2004 με την RC211V των 990cc.

Να σημειωθεί τέλος πως το Motegi θα συνεχίσει να φιλοξενεί αγώνες των MotoGP τουλάχιστον μέχρι το 2013 βάσει του συμβολαίου που έχουν υπογράψει οι υπεύθυνοι της πίστας με την Dorna.

Flash back στις σημαντικότερες στιγμές
  • 1999: Η πίστα του Motegi φιλοξενεί για πρώτη φορά αγώνα ταχύτητας μοτοσυκλετών. Ο Κenny Roberts Jr. παίρνει τη νίκη στα 500cc με μια Suzuki RGV, ενώ στις μικρότερες κατηγορίες οι Ιάπωνες έχουν την τιμητική τους. Ο Shinya Nakano τερματίζει πρώτος στα 250cc και ο Μasao Azuma παίρνει τη νίκη στα 125cc.

  • 2000: Για πρώτη φορά η Ιαπωνία φιλοξενεί δυο αγώνες. Στη Suzuka διεξάγεται το Ιαπωνικό GP και στο Μotegi, το GP Ειρηνικού. Αυτό θα γίνει μέχρι και το 2003. Στον αγώνα της Suzuka γράφεται ιστορία καθώς για πρώτη φορά Ιάπωνες αναβάτες παίρνουν τη νίκη και στις τρεις κατηγορίες στον ίδιο αγώνα (500cc-Άbe, 250cc-Κatoh, 125cc-Ui).

  • 2001: Στη Suzuka, ο Valentino Rossi παίρνει τη νίκη στα 500cc. Αυτή είναι η 500η νίκη της Honda στα GP, σε όλες τις κατηγορίες.

  • 2002: Ο Rossi παίρνει την πρώτη νίκη στην εποχή των MotoGP οδηγώντας την πεντακύλινδρη Honda RC211V 990cc.

  • 2003: Στη Suzuka γράφεται μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία των αγώνων μοτοσυκλέτας. Ο Daijiro Katoh έχει σοβαρό ατύχημα με την RC211V και λίγες μέρες αργότερα ξεψυχάει σε νοσοκομείο της Ιαπωνίας. Η πίστα χαρακτηρίζεται επικίνδυνη και βγαίνει από το καλεντάρι του Πρωταθλήματος. Έκτοτε, το ιαπωνικό GP διεξάγεται στο Μotegi.

  • 2005: Ο Loris Capirossi με την Desmosedici της Ducati γίνεται ο πρώτος αναβάτης που νικάει τον αγώνα της μεγάλης κατηγορίας στην Ιαπωνία με μοτοσυκλέτα που δεν είναι «made in Japan».

  • 2007: Ο Casey Stoner τερματίζει στην έκτη θέση και σε συνδυασμό με την 13η θέση του Valentino Rossi εξασφαλίζει το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της καριέρας του. Για την ιστορία νικητής του αγώνα ήταν ο Loris Capirossi (σ.σ. για τρίτη συνεχή χρονιά), με τους Randy de Puniet και Τoni Elias να τον πλαισιώνουν στο βάθρο.

  • 2008: «Scusate il ritardo», «Συγνώμη για την καθυστέρηση»! Με αυτό το μήνυμα ο Valentino Rossi πανηγυρίζει τη νίκη και συνάμα την κατάκτηση του όγδοου Πρωταθλήματος της καριέρας του, του έκτου στα MotoGP. Δεύτερος τερμάτισε ο Casey Stoner και τρίτος ο Dani Pedrosa.

    Επόμενο άρθρο »

    Twin Ring Motegi: Περιμένοντας τη βροχή

    « Προηγούμενο άρθρο

    Moto2: Aποφασίζουν για κινητήρες, φήμες για αποχώρηση της Aprilia!

    Χορηγοί
    Σχετικά άρθρα