• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
6ος Αγώνας - Καταλωνία (Montmelo)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Jarvis: «Έχουμε 2 αναβάτες πανέτοιμους για τον τίτλο!»
«Η διαφορά με τις Honda έχει κλείσει»
Νέα 15/03/2012 - 11:42

Διαβάστε τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης, στο motogp.com, του Διευθυντή Αγωνιστικού τμήματος της Yamaha, Lin Jarvis, τις σκέψεις και τις προσδοκίες του για τους αναβάτες των YZR-M1

 

Πως είναι τα πράγματα στην Yamaha μετά τα δυο τεστ στην Sepang;

 

«Αισθανόμαστε αισιόδοξοι και με πολύ καλή διάθεση, διότι αν και δεν προηγούμαστε είμαστε πολύ κοντά. Οι τέσσερεις αναβάτες της Yamaha τα πάνε πολύ καλά, είναι σταθερά γρήγοροι και νομίζω ότι είμαστε σε καλή φόρμα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι είμαστε ανταγωνιστικοί, είμαστε κοντά στις Honda»

 

Πόσο μεγάλη είναι η διαφορά σας με τις Honda;

 

«Έχουμε κλείσει την ψαλίδα σε σχέση με πέρυσι. Φέτος όλοι έχουμε ξεκινήσει από το μηδέν, με τους καινούργιους κανονισμούς και τις καινούργιες μοτοσυκλέτες και έτσι, το όποιο πλεονέκτημα απολάμβανε η Honda στο παρελθόν έχει περιοριστεί σημαντικά! Για να πλησιάσουμε ακόμη περισσότερο, θεωρούμε ότι πρέπει να βρούμε 1/10 του δευτερολέπτου παντού, στο φρενάρισμα, στην επιτάχυνση ή στην πρόσφυση… πρέπει να βελτιστοποιήσουμε συνολικά την μοτοσυκλέτα. Δεν υπολειπόμαστε σε κάποιον συγκεκριμένο τομέα, απλά πρέπει να τα κάνουμε όλα τέλεια και τότε θα είμαστε μαζί τους. Η προσομοίωση αγώνα που κάναμε στην Sepang πήγε πολύ καλά, ήμασταν οι μόνοι που το δοκιμάσαμε και αυτό μας δίνει αυτοπεποίθηση για την συνέχεια»

 

Είναι εύκολο να κοντράρει κανείς τον Stoner φέτος; Θα αποτελέσουν οι Jorge και Ben μια σοβαρή πρόκληση για αυτόν;

 

«Ναι, αναμφίβολα. Θεωρώ ότι ο Jorge και ο Casey έχουν ξεχωρίσει τα δυο τελευταία χρόνια και το ίδιο θα συμβεί και φέτος. Η διαφορά μεταξύ τους είναι αμελητέα και έχει να κάνει με την πίστα και με διάφορες άλλες περιστάσεις. Κατά την γνώμη μου θα κονταροχτυπηθούν οι δυο τους από την αρχή κιόλας της σεζόν. Από την άλλη, είναι η 3η χρονιά του Ben στο MotoGP με την Yamaha και πέρυσι δεν τα πήγε καλά, η προετοιμασία του δεν ήταν ιδανική και αντιμετώπισε προβλήματα με την υγεία του, ωστόσο έδειξε τι είναι ικανός να πετύχει κερδίζοντας έναν αγώνα. Φέτος και οι δυο μας αναβάτες είναι σε πολύ καλή φυσική και πνευματική κατάσταση , χωρίς τραυματισμούς… η μοτοσυκλέτα είναι έτοιμη, οι αναβάτες είναι καλά και η ομάδα δουλεύει πολύ καλά. Στην πραγματικότητα θέλουμε να αγωνιστούμε από τώρα! Γνωρίζουμε ότι υπάρχει κι άλλο ένα τεστ, αλλά θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε τους αγώνες από αύριο!»

 

Θεωρείς ότι ο Jorge μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο φέτος, τι πιστεύεις όμως για τον Ben;

 

«Ο στόχος του, όπως και ο δικός μας, είναι να χτυπήσει φέτος το Πρωτάθλημα. Έχουμε δυο αναβάτες πανέτοιμους να διεκδικήσουν τον τίτλο. Η διαφορά είναι ότι ο Jorge έχει αποδείξει ότι το έχει τα τελευταία τρία χρόνια, διότι τερμάτισε δεύτερος, πρώτος και δεύτερος. Ο Ben έχει τις περγαμηνές να κερδίσει, λαμβάνοντας υπόψη την 5η του θέση πέρυσι. Οπωσδήποτε βλέπω τον Ben στις πρώτες τρεις θέσεις της κατάταξης, στο τέλος της χρονιάς… νομίζω ότι είναι ικανός να ανταπεξέλθει»

 

Σε ποιους τομείς έχει βελτιωθεί η Yamaha στις νέες 1000cc μοτοσυκλέτες;

 

«Είναι δύσκολο να πούμε τι έχει βελτιωθεί, λόγω του νέου κινητήρα και της μεγαλύτερης χωρητικότητας. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι διατηρήσαμε πολλά από τα πλεονεκτήματά μας, όπως το πλαίσιο. Ίσως στο παρελθόν να είχαμε ένα θέμα με την ιπποδύναμη, με τους ανταγωνιστές μας να έχουν κινητήρες με καλύτερη επιτάχυνση, αλλά τώρα με τις 1000cc αυτό το πρόβλημα έχει εξαφανιστεί… Τώρα παίζει μεγάλο ρόλο η διαχείριση, π.χ. η διαχείριση της δύναμης και να έχεις ένα εξαιρετικό πλαίσιο ώστε να εκμεταλλεύεσαι όλη την δύναμη»

 

Τα αποτελέσματα των Crutchlow και Dovizioso ήταν θετικά στο τεστ. Πώς βλέπεις την χρονιά για αυτούς;

 

«Ο Cal έχει κερδίσει αρκετή εμπειρία μαζί μας και νομίζω ότι μπορεί να το εκμεταλλευτεί αυτό φέτος. Περιμένω ότι θα τα πάει καλύτερα από πέρυσι. Το σημαντικό για αυτόν, είναι η σταθερότητα και η συνέπεια καθ’ όλη την χρονιά. Είναι φανερό ότι είναι πολύ γρήγορος, απλώς πρέπει να το δείχνει παντού.

 

Από την άλλη, θα έλεγα ότι ο Andrea είναι λίγο-πολύ το αντίθετο. Η σταθερότητα είναι το δυνατό του σημείο. Χρειάζεται βέβαια χρόνο για να συνηθίσει την Yamaha από την Honda, όμως μας εντυπωσίασε στο δεύτερο τεστ. Στο πρώτο τεστ φάνηκε ότι θα είχε μπροστά του μακρύ δρόμο για να εξοικειωθεί με την Yamaha, αλλά βέβαια έπαιξε τον ρόλο του και ο τραυματισμός του. Δεν είναι 100% έτοιμος, αλλά τερμάτισε στο τελευταίο τεστ 3ος και αυτό αποδεικνύει ότι προσαρμόστηκε στην νέα του μοτοσυκλέτα… επίσης θεωρώ ότι οι υψηλές ταχύτητες στις στροφές – η Yamaha είναι κατά κανόνα καλύτερη από την Honda εκεί – του ταιριάζουν καλύτερα. Έτσι, πιστεύω ότι ο Andrea θα έχει μια εξαιρετική χρονιά και ο Cal θα κάνει ένα βήμα εμπρός, σε σχέση με πέρυσι. Κατά την γνώμη μου, η Tech 3 είναι πολύ καλή για δορυφορική ομάδα»

 

Φέτος λήγουν τα συμβόλαια των εργοστασιακών αναβατών σας. Σκοπεύετε να τους κρατήσετε και για τα επόμενα χρόνια;

 

«Κάποιος με ρώτησε χτες, ποιους αναβάτες θα βολιδοσκοπήσω φέτος στο Πρωτάθλημα και του απάντησα ειλικρινώς: τους δυο που έχουμε ήδη μαζί μας. Θεωρώ ότι ο συνδυασμός Ben/Jorge είναι εξαιρετικός για να συνεχίσουμε να δουλεύουμε. Είναι και οι δυο τρομερά ταλαντούχοι και γρήγοροι! Κατά την γνώμη μου, για να έχεις ελπίδες για τον τίτλο πρέπει να έχεις τον Jorge ή τον Stoner στην ομάδα σου. Εμείς έχουμε τον Jorge κι έτσι πρώτη μας προτεραιότητα είναι να τον κρατήσουμε, όσο για τον Ben ελπίζουμε ότι θα έχει μια καλή χρονιά φέτος και θα συνεχίσουμε μαζί του επίσης. Έτσι, η προτεραιότητά μου είναι να έχουμε καλά αποτελέσματα φέτος και να επεκτείνουμε τα συμβόλαια και των δυο»

 

Ανησυχείς μήπως η Yamaha δεν αποδειχτεί ανταγωνιστική της Honda φέτος και ως εκ τούτου θα είναι δύσκολο να κρατήσετε τον Jorge;

 

«Δεν μπορείς να ανησυχείς για κάτι που δεν μπορείς να ελέγξεις ή να επηρεάσεις, υπό αυτήν την έννοια θα δούμε τι θα γίνει. Αν η Honda κινηθεί δυναμικά για τους αναβάτες μας, τότε αυτό θα είναι ένα πρόβλημα για εμάς… δεν ανησυχώ όμως γι’ αυτό, ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο»

 

Σκέφτεστε να προάγετε τον Dovizioso στην εργοστασιακή ομάδα, αν κάνει μια καλή σεζόν φέτος;

 

«Απολύτως, ναι! Βασικά, ενώ έχουμε κάποιες ιδέες στο μυαλό μας, το 2013 είναι «λευκός πίνακας» για εμάς… έτσι όλα είναι πιθανά! Αν ο Andrea προσαρμοστεί και κάνει μια εκπληκτική χρονιά, τότε είναι ο τρίτος μας αναβάτης! Θεωρώ ότι τα πάντα είναι δυνατά, έτσι πρέπει να περιμένουμε για την έναρξη του Πρωταθλήματος και να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα»

 

Θα δούμε τίποτα σημαντικές αλλαγές στο τελευταίο τεστ της χρονιάς, στην Jerez;

 

«Δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές. Θα δοκιμάσουμε μικροαλλαγές, κάποιες ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής για να είμαστε έτοιμοι στον πρώτο αγώνα. Έχουμε κάνει δοκιμές μόνο στην Sepang, έτσι θα είναι ενδιαφέρον να ετοιμαστούμε και για τον αγώνα της Jerez, αλλά και να δοκιμάσουμε πράγματα σε μια διαφορετική πίστα. Για παράδειγμα, η Honda είχε προβλήματα με τις ταλαντώσεις (chattering) στην Μαλαισία και είμαι σίγουρος ότι είναι πολύ περίεργοι να δουν αν θα αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα και στην Jerez. Οι διαφορετικές πίστες σε βοηθούν να έχεις διαφορετική οπτική στα όποια προβλήματα… ωστόσο μην περιμένετε τεράστιες αλλαγές»

 

Επόμενο άρθρο »

Lorenzo: «Ποτέ δεν ξέρεις…!»

« Προηγούμενο άρθρο

MotoGP: Γεμίζοντας την σχάρα εκκίνησης… Μέρος 2ο

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα