• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
16ος Αγώνας - GP Ιαπωνίας (Motegi)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Η ιστορία της Sara Varon
Αγώνες 03/10/2024 - 12:26

Sara Varon, Κολομβιανή, 21 

ITALIKA Racing FIMLA

 

Κυνηγώντας ένα όνειρο στο Μεξικό

Έχοντας μετακομίσει από την πατρίδα της, την πόλη Ibague της Κολομβίας στο Μεξικό, η Sara Varon αναπτύσσει τις αγωνιστικές της ικανότητες στο ελίτ επίπεδο υπό την κηδεμονία του Διευθυντή της ITALIKA Racing, Jorge Perez, μαζί με την συναθλήτριά της, τη Μεξικανή αναβάτρια Astrid Madrigal. Η πρώτη σεζόν της Varon στην παγκόσμια σκηνή επηρεάστηκε από τραυματισμό, αλλά είναι αποφασισμένη σαν χαρακτήρας και παλεύει σκληρά για να κάνει ένα όνομα για τον εαυτό της στο WorldWCR.

Από τα pocketbike ως το πρώτο βήμα για το WorldWCR

Η Varon δηλώνει ότι η οικογένειά της είναι πλήρως αφοσιωμένη στο χώρο της μοτοσυκλέτας και ήταν μια φυσική διαδρομή για εκείνη στους αγώνες. «Χάρη σε αυτούς άρχισα να οδηγώ μοτοσυκλέτες», αποκαλύπτει. «Από όταν ήμουν μωρό με πήγαιναν σε αγώνες και επίσης ο πατέρας μου είχε ένα εργαστήριο, οπότε ήμουν πάντα γύρω από τις μοτοσυκλέτες. Όταν ήμουν παιδί, υπήρχε ένα pocketbike στο εργαστήριο του πατέρα μου και του είπα ότι ήθελα να το αγωνιστώ όπως οι άλλοι, οπότε ο πατέρας μου έφερε αυτή τη μικρή μοτοσυκλέτα στο σπίτι μια μέρα και με άφησε να την οδηγήσω. Κάπως την οδήγησα σαν να ήξερα ήδη».

Από την οδήγηση για διασκέδαση μέχρι τους αγώνες

Δεν πέρασε πολύς καιρός πριν από αυτά τα πρώτα ανοίγματα του γκαζιού γίνουν σοβαρό χόμπι καθώς η νεαρή Varon άρχισε να αγωνίζεται. «Ξεκίνησα να αγωνίζομαι λόγω των γονιών μου, καθώς αγωνίζονταν και αυτοί», εξηγεί. «Αγωνιζόμουν στην Κολομβία για το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας μου, αλλά δεν ήμουν πολύ γνωστή, ούτε με υποστήριζαν, οπότε δεν μπορούσα να πάω σε όλους τους αγώνες γιατί δεν ήταν οικονομικά εφικτό. Το 2018 άρχισα να πηγαίνω στο Μεξικό για να αγωνιστώ εκπροσωπώντας την Κολομβία και εκείνη τη χρονιά ήμουν στους πρώτους 10, οπότε κατάφερα να κρατήσω τη θέση μου για την επόμενη χρονιά, έλαβα υποτροφία και κέρδισα τον πρώτο μου Αγώνα. Κέρδισα μόνο τον πρώτο Αγώνα στη σεζόν, μετά το 2021 με κάλεσαν ξανά, είχα περισσότερα βάθρα και κατάφερα να μπω καλά στο πρωτάθλημα. Έτσι πήγα να ζήσω εκείνη τη χρονιά στο Μεξικό, άφησα την οικογένειά μου, τους φίλους και το πανεπιστήμιο για να το κάνω».

 

Η βάση από την οποία ξεκίνησε μια καριέρα

Έχοντας επιλεγεί να αναπτύξει περαιτέρω την καριέρα της ως μέρος της δομής της ITALIKA Racing, η Varon είναι ιδιαίτερα ευγνώμων για την ευκαιρία που της έδωσε ο οργανισμός. «Είμαι πολύ παθιασμένη με τους αγώνες και αφοσιώνομαι στο 100%. Θέλω να πετύχω κάτι μεγάλο σε αυτό το άθλημα και χάρη στην υποστήριξη που μου έδωσε η ITALIKA Racing, τα κατάφερα εδώ και δεν μου έλειψε ποτέ τίποτα. Μπορώ να προπονούμαι κάθε μέρα και να προετοιμάζομαι σωστά για αυτό. Το 2022 κατάφερα να γίνω πρωταθλήτρια Λατινικής Αμερικής, η πρώτη Κολομβιανή που το κατάφερε, μετά το 2023 έγινα πρωταθλήτρια Ιβηρο-αμερικανών, και πάλι ως η πρώτη Κολομβιανή που το κατάφερε. Το 2024, χάρη στη δουλειά που έκανα και τους τίτλους που κέρδισα, η ITALIKA Racing με βοήθησε να εκπληρώσω το όνειρό μου να φτάσω στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της FIM Γυναικών. Με τον αθλητικό μας διευθυντή Jorge Perez και την συναθλήτριά μου Astrid Madrigal έχω μάθει πραγματικά πολλά. Τώρα το όνειρό μου είναι να γίνω Παγκόσμια Πρωταθλήτρια. Οι αγώνες είναι αυτό που με έκαναν αυτό που είμαι, είναι η ταυτότητά μου».

Επιστρέφοντας από τραυματισμό το 2024

Η καμπάνια της Varon για το 2024 δεν ήταν εύκολη λόγω δύο ατυχημάτων στα οποία τραυματίστηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους. Αυτό σήμαινε ότι δεν μπορούσε να κάνει το ντεμπούτο της στο WorldWCR μέχρι τον τρίτο Γύρο της σεζόν στην Πορτογαλία τον Αύγουστο. «Τραυματίστηκα τον Μάρτιο και μετά ξανά στην Κρεμόνα στη Δοκιμή WorldWCR», σχολιάζει, «Έχασα λοιπόν τους Αγώνες στο Misano και στο Donington Park. Θα μου άρεσε να ήμουν σε αυτούς τους Αγώνες, αλλά δυστυχώς δεν ήταν δυνατό. Ήμουν έτοιμη να οδηγήσω στο Portimao, αλλά δεν ένιωθα τόσο καλά ψυχικά. Είχα κάποιους φόβους ότι θα πέσω ξανά και θα τραυματιστώ ξανά. Ήταν μια δύσκολη στιγμή και μετά φυσικά το Portimao είναι μια ιδιαίτερη πίστα με τις υψομετρικές διαφορές. Ήξερα ότι θα ήταν δύσκολο. Πρέπει να προπονηθώ πολύ για να είμαι εκεί πάνω ανάμεσα στις καλύτερες αναβάτριες. Είμαι θετική και χαλαρή, ξέρω ότι επιστρέφω από τραυματισμό και πρέπει να είμαι ήρεμη. Στόχος μου είναι να πάρω κάποιους βαθμούς για να είμαι στη βαθμολογία, αυτό είναι το βήμα που πρέπει να κάνω για να αγωνιστώ για να είμαι ξανά στο πρωτάθλημα του χρόνου. Είμαι αποφασισμένη και θα παλέψω για τα όνειρά μου».

 

Νιώθω ένα θερμό καλωσόρισμα στο Paddock

Περιγράφοντας την εμπειρία της συμμετοχής σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για πρώτη φορά φέτος, η Varon αναγνωρίζει το εξαιρετικά θετικό καλωσόρισμα της ίδιας και των συναθλητριών της στο WorldWCR. «Ήταν υπέροχα», δηλώνει. «Έχουμε συνηθίσει σε ένα διαφορετικό είδος paddock. Στο WorldSBK paddock πολλοί άνθρωποι είναι φιλικοί και μας εκτιμούν. Αυτό είναι φοβερό. Μερικοί από τους αναβάτες του WorldSBK ήρθαν να πουν ένα γεια. Μπορείτε να δείτε ότι είναι ευχαριστημένοι που οι γυναίκες αναβάτριες είναι τώρα εκεί επίσης. Μας κάνει να νιώθουμε ξεχωριστές. Είμαστε οι πρώτες γυναίκες που γράφουμε ιστορία φέτος στο νέο πρωτάθλημα. Αισθάνομαι πολύ καλά, με κάνει να νιώθω ότι με εκτιμούν ως αναβάτρια».

 

Ζωγραφική και σπουδές βιολογίας

Εκτός από τη σκληρή προπόνηση μακριά από το σιρκουί, με τον αθλητισμό και τη σωματική δραστηριότητα να είναι η κύρια ασχολία της, η Varon είναι επίσης λάτρης του πινέλου και ασχολείται με τη δημιουργική τέχνη εδώ και αρκετό καιρό. «Έχουν περάσει μερικοί μήνες από τότε που ασχολήθηκα με οποιαδήποτε ζωγραφιά, αλλά μου αρέσει πολύ η ζωγραφική και το σχέδιο», αποκαλύπτει. «Είμαι αρκετά καλή σε αυτό και είναι κάτι που κάνω συνήθως βλέποντας βίντεο όπου σου δείχνουν πώς να το κάνεις. Λατρεύω τη θάλασσα και μου αρέσει να τη ζωγραφίζω, να ζωγραφίζω τη φύση. Φυσικά έχω βάψει και μοτοσυκλέτες! Επίσης, σπούδαζα βιολογία στο πανεπιστήμιο της Κολομβίας, αλλά σταμάτησα όταν μετακόμισα στο Μεξικό για να επικεντρωθώ στην οδήγηση».

Εκπροσώπηση της Κολομβίας και ένα μήνυμα στις νέες αναβάτριες

Σχετικά με τη σημασία της εκπροσώπησης του Έθνους της στο WorldWCR, η Varon δηλώνει: «Είναι πολύ σημαντικό, εκπροσωπώ μια ολόκληρη χώρα, είμαι πολύ περήφανη που εκπροσωπώ την Κολομβία, γεννήθηκα εκεί, μεγάλωσα εκεί, θα είμαι πάντα Κολομβιανή και θα εκπροσωπήσω τον λαό μου όπως πρέπει. Είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή μου, ονειρεύτηκα αυτή τη στιγμή. Είναι τιμή μου που μπορώ να γράψω ιστορία και να σηματοδοτήσω αυτή τη νέα εποχή της μοτοσυκλέτας. Είναι η αρχή για κάτι που σε λίγα χρόνια θα είναι εκπληκτικό». Στέλνοντας ένα μήνυμα στην επόμενη γενιά επίδοξων νεαρών αναβατριών, καταλήγει: «Όπως όλα τα ελίτ αθλήματα, πρέπει να έχεις πειθαρχία, αφοσίωση, να κάνεις θυσίες και να αφιερώσεις όλη σου τη ζωή για να πετύχεις κάτι σημαντικό. Αν σας αρέσει πραγματικά αυτό το άθλημα, θα κάνετε ό,τι χρειάζεται για να κάνετε τη διαφορά. Πολέμησε κάθε μέρα για τα όνειρά σου, γίνε πολεμίστρια και μην αφήνεις κανέναν να σε σταματήσει, γιατί όπως κι εγώ μπορείς να εκπληρώσεις το όνειρό σου να φτάσεις στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αγώνων σιρκουί Γυναικών της FIM».

Επόμενο άρθρο »

Το GP στης Ιαπωνίας και οι αριθμοί που το χαρακτηρίζουν

« Προηγούμενο άρθρο

Το MotoGP™ φτάνει στο Τόκιο:

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα