• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
10ος Αγώνας - M.Βρετανία (Silverstone)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
APRILIA RACERS DAYS: Μια τρομερή εμπειρία οδήγησης
Στην πίστα Vallelunga
Νέα Αγοράς 31/07/2024 - 12:09

 

 

 

κείμενο: Δημήτρης Διατσίδης

Φωτογραφία: Giuseppe Piazzola, Moda & Motori Μagazine

 

Το να βρίσκεσαι σε μια πίστα για ένα track day με supersport μοτοσυκλέτα, είναι από μόνο του μια ευλογία για έναν μοτοσυκλετιστή που θέλει να χαρεί στο έπακρο τα χαρακτηριστικά της δίτροχης συντρόφου του και μαζί να ψάξει τα δικά του οδηγικά όρια και ικανότητες. Όμως τις περισσότερες φορές οι “μέρες πίστας” (track days), έχουν μεγάλους περιορισμούς, κυρίως από την ανομοιογένεια των μοτοσυκλετών που συμμετέχουν και ακόμη περισσότερο ένα πρόβλημα που υπάρχει σε όλον τον κόσμο είναι ο μεγάλος αριθμός οδηγών, την ίδια στιγμή στην πίστα.

Οι άνθρωποι της Aprilia πρόσεξαν και αναγνώρισαν αυτά τα προβλήματα των μοτοσυκελτιστών και έδωσαν τη λύση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: Οι «Aprilia Racers Days” λοιπόν είναι μια φοβερή ευκαιρία που δίνει η Ιταλική μάρκα, σε κατόχους των σπορ μοτοσυκλετών της, όχι μόνο να κάνουν γύρους με ασφάλεια και άνεση στην πίστα, αλλά και να έχουν εκπαιδευτές που σου δείχνουν γραμμές και σε βελτιώνουν.

Έτσι από τη μία μεριά έχουμε τις Aprilia RSV4, Tuono V4 & 660, RS660 αλλά και την πρόσφατη “μικρή” RS457, που μέσα σε μερικές από τις καλύτερες πίστες της Ιταλίας, της Ευρώπης, αλλά και των ΗΠΑ, μπορούν να βγάλουν τον καλύτερο εαυτό τους και να επιτρέψουν στον οδηγό τους να ανακαλύψει τα όριά τους – κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει σε μια δοκιμή στο δρόμο – και από την άλλη μεριά δίνεται η επιπλέον ευκαιρία για συμμετοχή στην “Riding Academy”, μια Ακαδημία που με έμπειρους εκπαιδευτές σε βελτιώνει.

Κάθε ημέρα υπάρχουν 6 περίοδοι (sessions) δοκιμών, είτε στο Exclusive Ride (ελεύθερη χρήση της πίστας), από μάξιμουμ 20 οδηγούς, είτε άλλες 6 περίοδοι στην περίπτωση της Ακαδημίας με μάξιμουμ 4 οδηγούς ανά εκπαιδευτή!

Στην ελεύθερη χρήση περιττό να τονίσουμε ότι το να μοιράζεσαι την πίστα με μόνο 19 ακόμη οδηγούς, που όλοι χρησιμοποιούν παρόμοιες μοτοσυκλέτες, είναι ιδιαίτερα σημαντικό και δίνει το περιθώριο να κινείσαι με άνεση και χωρίς το φόβο της κυκλοφοριακής συμφόρησης και των τεράστιων διαφορών σε ιπποδυνάμεις, που υπάρχει στα ελεύθερα track days.

Ανάλυση της οδήγησης και μέσα από video

Στην περίπτωση της Ακαδημίας το γεγονός ότι τα μικρά γκρουπ των 4 οδηγών με έναν εκπαιδευτή, κάνουν το “μάθημα” σχεδόν ιδιαίτερο και ατομικό, είναι επίσης πάρα πολύ ευχάριστο. Πριν την είσοδο στην πίστα δίνεται βάρος στο σωστό τρόπο της στάσης του σώματος πάνω στη μοτοσυκλέτα και στην ευθεία και στο φρενάρισμα και στην στροφή, με παράδειγμα πάνω σε στερεωμένη στο έδαφος μοτοσυκλέτα.

Μετά από κάθε δοκιμή στην πίστα ακολουθεί ανάλυση από τον εκπαιδευτή, που σαφώς βελτιώνει με τις παρατηρήσεις του, είτε τον τρόπο που κάθεται κανείς στη μοτοσυκλέτα, είτε τις γραμμές που παίρνει στην πίστα, είτε στους πιο προχωρημένους τις λεπτομέρειες για το σωστό φρενάρισμα και το άνοιγμα του γκαζιού.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι ότι η ανάλυση συνοδεύεται και από βίντεο με το οποίο κάθε εκπαιδευτής καταγράφει τους “μαθητές” και έτσι μπορούν να δουν και στην πράξη τα σημεία που μπορούν και πρέπει να βελτιώσουν.

Στη δική μας συμμετοχή στο APRILIA RACERS DAYS που έγινε στην όμορφη οδηγικά πίστα της Vallelunga, ξεκινήσαμε την ημέρα με την Aprilia RS660 Extrema, μια μοτοσυκλέτα που συνδυάζει την εξαιρετική συμπεριφορά, με προσιτή δύναμη των 100 ίππων, που δεν φοβίζει, αλλά είναι ικανή να κινήσει τα 180 κιλά της με πολύ καλό ρυθμό, ενώ ταυτόχρονα σου δίνει την αίσθηση ότι εσύ είσαι “αυτός που κάνει το παιχνίδι” και όχι ότι η μοτοσυκλέτα αυτή που καθορίζει τα όρια.

Συνεχίσαμε σε επόμενη περίοδο δοκιμών με την τρομερή Aprilia RSV4 Factory των 217 ίππων και των 202 κιλών (γεμάτη), μια μοτοσυκλέτα που πέρα από το εκπληκτικό πλαίσιο, τον πανίσχυρο κινητήρα και τα εξαιρετικά φρένα και αναρτήσεις, είναι ένα μοντέλο που σε βάζει στην πρόκληση να προσπαθήσεις να την τιθασεύσεις, με το δέος που χρειάζεται για να οδηγήσεις στα δικά σου όρια μια τέτοια μοτοσυκλέτα, η οποία στα χέρια των Max Biaggi και Sylvain Guintoli έχει κερδίσει Παγκόσμια Πρωταθλήματα στα WorldSBK. Μοναδική η αίσθησή της και η ικανότητά της να ακολουθεί με ακρίβεια τις γραμμές που επιλέγεις στην πίστα.

O Lorenzo Campani διορθώνει και "επί χάρτου" την οδήγησή μας

Με την ίδια μοτοσυκλέτα στην επόμενη περίοδο δοκιμών είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τον τρόπο που λειτουργεί η Ακαδημία, με δάσκαλο τον φοβερό Lorenzo Campani, ο οποίος αφού παρατήρησε τον τρόπο οδήγησής μας και τις γραμμές μας, μπήκε μπροστά μας και μας έδειξε το πως να βελτιώσουμε τη θέση του πάνω μέρους του σώματός μας στις εξόδους των στροφών και το πως να βελτιώσουμε τις γραμμές μας στα διάφορα δύσκολα σημεία της πίστας. Ένα μάθημα που λειτούργησε και μας βελτίωσε πραγματικά, ενώ μετά το τέλος της δοκιμής μας, είχαμε την ευκαιρία σε μια συζήτηση μπροστά στην κάμερα να μάθουμε από πρώτο χέρι το πως ακριβώς λειτουργεί η Ακαδημία, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο το τι πρέπει να βελτιώσουμε. Grazie Lorenzo!

H μέρα μας έκλεισε με γύρους με την Aprilia Tuono V4 Factory, την εξαιρετικά ισορροπημένη γυμνή μοτοσυκλέτα των 175 ίππων και των 209 κιλών, που με την πιο όρθια θέση οδήγησης γίνεται πολύ άνετη και στην οδήγηση στην πίστα, όπου μπορείς να κάνεις πάρα πολλούς γύρους χωρίς να κουραστείς, ενώ με τη ροπή της σε βοηθάει για ακόμη μεγαλύτερη ευκολία σε όλες τις φάσεις της κάθε στροφής.

Mε τoν οικοδεσπότη μας Fabio Gilardenghi συζητάμε για τα μυστικά της Vallelunga

Τελικά πράγματι η APRILIA RACERS DAYS στην Vallelunga ήταν μια τρομερή εμπειρία οδήγησης, που συστήνουμε ανεπιφύλακτα σε κάθε κάτοχο Aprilia σε όλον τον κόσμο. Μακάρι να επεκταθεί και σε άλλες χώρες αυτή η δυνατότητα και αυτό το υπέροχο σχολείο οδήγησης, η Aprilia Riding Academy.

Το πρόγραμμα για το υπόλοιπο 2024

 

Modena - 23 Σεπτεμβρίου (Rookie Experience/Riding Academy RS 457 & RS 660)

Vallelunga - 29 Settembre (Riding Academy)

Vallelunga - 30 Settembre (Riding Academy - Exclusive Ride)
 

Misano - 3 Ottobre (Riding Academy - Exclusive Ride)

Binetto - 19 Ottobre (Riding Academy - Exclusive Ride)
 

Misano - 6 Novembre (Riding Academy - Exclusive Ride)
 

Μπορεί να συμμετάσχει όποιος κάτοχος Aprilia θέλει μέσα από τον σύνδεσμο εδώ!


 

« Προηγούμενο άρθρο

Η Alpinestars ντύνει με σπορ εξοπλισμό ένδυσης την Aprilia

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα