• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
5ος Αγώνας - Γαλλία (Le Mans)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Norton Motorcycles Commando 961 125th Anniversary Limited Edition
Για τα 125 χρόνια της Norton
Νέα Αγοράς 30/11/2023 - 11:40

Η Norton Motorcycles παρουσίασε τέσσερις επετειακές Commando 961 125th Anniversary Limited Edition με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 125 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας της.

Η πορεία της Βρετανικής εταιρίας μέσα σε αυτό τον αιώνα και ¼ του αιώνα είχε σπουδαίες και άσχημες στιγμές άλλα τελικά άντεξε και αναγεννήθηκε.

Σήμερα η Norton Motorcycles είναι γνωστή στους περισσότερους από την εμβληματική σειρά των σπορ δικύλινδρων μοτοσυκλετών Commando 750 και 850 της δεκαετίας του 70.

Η εταιρεία ιδρύθηκε στο Μπέρμιγχαμ από τον Pa. Norton το 1898 που είχε ήδη επιδείξει τις δεξιότητές του σε εξαιρετικά νεαρή ηλικία, κατασκευάζοντας την πρώτη του ατμομηχανή σε ηλικία μόλις δέκα ετών.

Η Norton Motorcycles όλα αυτά τα χρόνια έχει κερδίσει 8 Παγκόσμια Πρωταθλήματα και 94 TT στο Isle of Man καθώς και αρκετά βραβεία για τη μοτοσυκλέτα της χρονιάς.

Το περιοδικό Motor Cycle News βράβευσε την Commando, που συνδύαζε την κλασική Βρετανική σπορ εμφάνιση και χαρακτήρα με τον χαρακτηριστικό δικύλινδρο κινητήρα, σαν «Μοτοσυκλέτα της Χρονιάς» από το 1968 έως το 1972.

Όταν το Norton Motorcycles επανήλθε στη αγορά το 2010, ήταν λογικό ότι η νέα Commando 961 θα ήταν το πρώτο μοντέλο και παραμένει σήμερα ένα από τα σημαντικά μοντέλα της εταιρείας.

Το πρώτο από τα τέσσερα επετειακά μοντέλα της Norton Motorcycles είναι η Commando 961 LE "Energette" που είναι βαμμένη στο ίδιο βαθύ κίτρινο χρώμα της πρώτης μοτοσυκλέτας Norton του 1902 της Energette.

Η Energette, μια σχεδίαση του Pa Norton, ήταν βασισμένη σε ένα από τα πλαίσια ποδηλάτου που κατασκεύαζε το εργοστάσιο τότε και χρησιμοποιούσε κινητήρα Clément 142 κυβικών και κιβώτιο δυο ταχυτήτων της Sturmey Archer για να επιτύχει τελική ταχύτητα 50 χιλιομέτρων.

Η νέα επετειακή Commando 961 έχει το νέο δικύλινδρο παράλληλο κινητήρα 961 κ.εκ. της Norton Motorcycles, φρένα Brembo, αναρτήσεις της Öhlins και είναι μια απόλυτα σύγχρονη μοτοσυκλέτα. .

Φυσικά από την γκάμα των επετειακών δεν θα μπορούσε να λείπει μια έκδοση που αποτίει φόρο τιμής στη θρυλική Manx, μια από τις πιο επιτυχημένες αγωνιστικές μοτοσυκλέτες από το 1937 που εμφανίστηκε μέχρι και το 1970 και κέρδισε 13 αγώνες Isle of Man TT.

Η επετειακή Commando 961 LE "Manx" με το εκπληκτικό ασημί και μαύρο ρεζερβουάρ και το ορατό μαύρο πλαίσιο είναι όλα τα λεφτά.

Ο κινητήρας είναι επίσης βαμμένος μαύρος όπως τα μαρσπιέ και η ανάρτηση Öhlins, το προστατευτικό κάλυμμα αλυσίδας είναι από ανθρακονήματα όπως και η flyscreen.

Η τρίτη επετειακή έκδοση, η Commando 961 LE "Transatlantic" αντλεί έμπνευση από τις αγωνιστικές John Player Norton που συμμετείχαν στην Αγγλοαμερικανική σειρά αγώνων Transatlantic της δεκαετίας του 70.

Μπορεί η Norton να μην έφτιαξε τις συγκεκριμένες μοτοσυκλέτες άλλα έγιναν διάσημες από τις συμμετοχές τους με κορυφαίους αναβάτες όπως ο Phil Read, ο Tony Rutter, ο Mick Grant και ο John Cooper.

Η συγκεκριμένη έκδοση είναι κυριολεκτικά ένας φόρος τιμής στην διάσημη αγωνιστική ομάδα John Player Norton, η οποία υποστηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό από τον κατασκευαστή τσιγάρων.

Η τέταρτη και τελευταία ειδική επετειακή Norton 961 LE "588" ακολουθεί τα χρώματα των καινοτόμων αγωνιστικών Norton RC588, RCW588 και NRS588 που χρησιμοποιούσαν κινητήρα Wankel.

H έκδοση παραγωγής με κινητήρα Wankel η Norton F1 δεν μπόρεσε να σώσει τους τότε ιδιοκτήτες της εταιρείας από την κατάρρευση, το 1994, παρά το ότι ήταν καταπληκτική στην πίστα και κατέκτησε τρία βρετανικά πρωταθλήματα Superbike (1989, 1990 και 1994).

 

 

Επόμενο άρθρο »

Νέα KOVE MAVERICK 500 με ανανεωμένη εμφάνιση, νέα χρώματα και άκρως ανταγωνιστική τιμή

« Προηγούμενο άρθρο

Honda Motor Co., Ltd. ανακοίνωσε το αναθεωρημένο πλάνο μέχρι και το 2030

Χορηγοί