• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
4ος Αγώνας - Ισπανία (Jerez)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Η σεζόν της Ducati σε αριθμούς
Νέα 11/11/2022 - 17:15

Την περασμένη Κυριακή, 6 Νοεμβρίου, στο Circuit Ricardo Tormo στο Cheste, ο Francesco Bagnaia και η Ducati έγραψαν μια σημαντική σελίδα στην ιστορία των MotoGP, κατακτώντας τον Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αναβατών για το 2022. Μαζί με το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών και το Πρωτάθλημα ομάδων που κατέκτησε η ομάδα της Ducati Lenovo, ο κατασκευαστής με έδρα το Borgo Panigale κατάφερε να κερδίσει το τριπλό στέμμα αυτή τη σεζόν, το οποίο είναι το καλύτερό αποτέλεσμά του στην μεγάλη κατηγορία.

- Με επτά νίκες, δέκα βάθρα και πέντε pole position, ο Pecco Bagnaia εξασφάλισε τον πρώτο του Παγκόσμιο τίτλο στην μεγάλη κατηγορία στο τελευταίο Grand Prix της σεζόν 2022 που διεξήχθη στη Valencia. Μαζί με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που κέρδισε ο Casey Stoner το 2007, αυτός είναι ο δεύτερος τίτλος αναβατών MotoGP για τον κατασκευαστή με έδρα το Borgo Panigale.

- Ο Bagnaia γίνεται ο πρώτος Ιταλός αναβάτης που κερδίζει με ιταλική μοτοσυκλέτα, την Desmosedici GP, τον Παγκόσμιο τίτλο αναβατών στα MotoGP. Ο τελευταίος που το έκανε στην κορυφαία κατηγορία ήταν ο Giacomo Agostini, ακριβώς πριν από 50 χρόνια, το 1972, όταν κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 500cc με την MV Agusta. Από την άλλη πλευρά, ο Valentino Rossi ήταν ο τελευταίος Ιταλός αναβάτης που κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αναβατών στα MotoGP το 2009, πριν από 12 χρόνια.

- Η κατάκτηση του τίτλου ήρθε χάρη σε μια ιστορική ανάκαμψη: η μέγιστη διαφορά του Bagnaia από τον επικεφαλής της βαθμολογίας (Fabio Quartararo) ήταν 91 βαθμοί, μετά τον δέκατο αγώνα στο Sachsenring, διαφορά την οποίατον οποίο έκλεισε στη συνέχεια σε οκτώ Grand Prix και έπειτα κατάφερε να περάσει μπροστά. Έτσι ο Bagnaia κέρδισε ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ του Wayne Rainey, ο οποίος είχε ανατρέχει μια διαφορά 65 βαθμών το 1992.

- Ο Bagnaia ήταν επίσης ο πρώτος αναβάτης της Ducati που σημείωσε τέσσερις συνεχόμενες νίκες σε Assen, Silverstone, Spielberg και Misano.

- Το 2022, ο Bagnaia συμπλήρωσε 189 γύρους όντας στην κορυφή ενός αγώνα και σημείωσε τον ταχύτερο γύρο αγώνα σε τρεις περιπτώσεις: στα Grand Prix της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

- Με συνολικά 11 νίκες, o Bagnaia κατατάσσεται στην τρίτη θέση μεταξύ των αναβατών που έχoyn πετύχει τις περισσότερες νίκες στην κατηγορία με την Ducati (1ος Stoner με 23 νίκες, 2ος Dovizioso με 14).

- Η σεζόν του 2022 ήταν η καλύτερη για την Ducati στα MotoGP: συνολικά, οι μοτοσυκλέτες του Borgo Panigale σημείωσαν 32 βάθρα με 7 διαφορετικούς αναβάτες (10 ο Bagnaia, 7 ο Miller, 6 ο Bastianini, 4 ο Zarco, 4 ο Martin, 1 ο Bezzecchi), συμπεριλαμβανομένων 12 νικών (7 ο Bagnaia, 4 ο Bastianini, 1 ο Miller).

- Στους τελευταίους 26 αγώνες, τουλάχιστον μια Ducati έχει τερματίσει στο βάθρο.

- Η Ducati πήρε 16 pole positions αυτή τη σεζόν με 7 διαφορετικούς αναβάτες, νέτο ρεκόρ για τον κατασκευαστή του Borgo Panigale. Μόνο η Suzuki είχε προηγουμένως καταφέρει να κερδίσει την pole potision με 5 διαφορετικούς αναβάτες σε μία μόνο σεζόν. Φέτος η Ducati ισοφάρισε επίσης το ρεκόρ για τις pole positions σε μία μόνο σεζόν που προηγουμένως κατείχε η Honda.

- Στους τελευταίους 40 αγώνες που διεξήχθησαν, η Ducati έχει τοποθετήσει σταθερά τουλάχιστον μια Desmosedici GP στην πρώτη σειρά της σχάρας εκκίνησης.

- Σε έξι περιπτώσεις φέτος, η Ducati "κλείδωσε" την πρώτη σειρά της εκκίνησης, έχοντας τρεις μοτοσυκλέτες να ξεκινάνε τον αγώνα από μπροστά.

- Στο Austin και στο Mugello, οι 5 πρώτες θέσεις της σχάρας εκκίνησης καταλήφθηκαν όλες από Ducati.

- Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και τέταρτη στην ιστορία της στα MotoGP, η Ducati κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών, παίρνοντας 448 βαθμούς.
- Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και τρίτη στην ιστορία της στα MotoGP, η ομάδα της Ducati Lenovo κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ομάδων στα MotoGP με 454 συνολικά βαθμούς στο τέλος της σεζόν.

- Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η εργοστασιακή ομάδα της Ducati Pramac Racing βραβεύτηκε ως η καλύτερη δορυφορική ομάδα στα MotoGP.

- Ο Marco Bezzecchi, αναβάτης της VR46 Racing Team, βραβεύτηκε ως ο καλύτερος rookie αναβάτης του 2022 στα MotoGP.

- Ο Enea Bastianini βραβεύτηκε ως ο καλύτερος αναβάτης μεταξύ των δορυφορικών ομάδων. Με έξι βάθρα και τέσσερις νίκες, ο αναβάτης από το Ρίμινι τερμάτισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP στην τρίτη θέση της βαθμολογίας. 

Επόμενο άρθρο »

WorldSBK: Ινδονησία Πρώτος Αγώνας

« Προηγούμενο άρθρο

WorldSBK: Ινδονησία ΕΔ

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα