• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
1ος Αγώνας - GP Ταϊλάνδης (Burriram)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Βασίλης Μπούδρος ο Έλληνας που θα τρέξει στο Rally Dakar 2022
Νέα 03/12/2021 - 13:09

Ο Βασίλης Μπούδρος είναι ο Έλληνας αναβάτης που θα τρέξει στο Rally Dakar 2022, ας τον γνωρίσουμε μέσα από τη συνέντευξη που του πήρε ο Θοδωρής Ερμήλιος και δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Red Bull.

 


Γνώρισε τον Βασίλη Μπούδρο που θα λάβει μέρος στο Rally Dakar 2022

Ο Έλληνας αναβάτης εξασφάλισε την συμμετοχή του στον διασημότερο αγώνα Rally και ετοιμάζει τη Husqvarna του για μια επική περιπέτεια στους αμμόλοφους της Σαουδικής Αραβίας.

Θοδωρής Ερμήλιος

Χρειάστηκαν μήνες προετοιμασιών και επίπονες προσπάθειες για να τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητες και το όνομα “Vasileios Boudros” να βρίσκεται στη λίστα των συμμετεχόντων του Rally Dakar που θα ξεκινήσει τις πρώτες μέρες του 2022. Ο πολύπειρος αναβάτης Rally “βουτάει” φέτος στα βαθιά και ευελπιστεί να γίνει μόλις ο τρίτος Έλληνας της ιστορίας που θα δει τη σημαία τερματισμού στον διασημότερο αγώνα Rally του κόσμου.


Πότε σου μπήκε η ιδέα της συμμετοχής στο Dakar;
Στις αρχές του χρόνου είχαμε δηλώσει, μαζί με κάποιους φίλους, συμμετοχή στο Africa Eco Race του 2021 (αγώνας Rally που πραγματοποιείται στην Αφρική, στις διαδρομές που πραγματοποιούταν το Rally Dakar μέχρι το 2007) και καθώς αυτό αναβλήθηκε λόγω των μέτρων για τον Covid-19, αποφασίσαμε να δηλώσουμε συμμετοχή στο Dakar του 2022. Φυσικά ήταν ένα όνειρο που υπήρχε καιρό και αυτή ήταν μια καλή ευκαιρία.

Τι σε έχει δυσκολέψει μέχρι στιγμής περισσότερο στην προετοιμασία για τον αγώνα;
Ο χρόνος που χρειάζεται να αφιερώνω καθημερινά. Από τη στιγμή που δηλώσαμε συμμετοχή, δεν έχει περάσει ούτε μία μέρα που να μην έχει χρειαστεί να αφιερώσω ώρες για αυτό το… ας το πούμε project Rally Dakar. Είτε αφορά τα διαδικαστικά, είτε τη δική μου προετοιμασία, οι ώρες είναι πραγματικά αμέτρητες.

Τι περιλαμβάνει η δική σου προετοιμασία;
Κυρίως τη βελτίωση της φυσικής μου κατάστασης. Μαζί με τον γυμναστή μου δουλεύουμε πολύ στο γυμναστήριο με ασκήσεις ισορροπίας και τη βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού μου. Λόγω του επαγγέλματός μου, η οδήγηση μοτοσυκλέτας δεν λείπει από το πρόγραμμά μου, οπότε το σημαντικότερο είναι να μπορέσω να ανταπεξέλθω στο μακρύ πρόγραμμα του αγώνα.

Πρόσφατα τερμάτισες στο Rallye du Maroc, τι σημαίνει αυτό για σένα;
Ο τερματισμός σε αυτόν τον αγώνα ήταν απαραίτητος για να γίνει δεκτή –από την οργάνωση- η συμμετοχή μου στο Rally Dakar. Αν με ρωτούσαν πριν από τον αγώνα, θα έλεγα πως είναι μια ευκαιρία για να αυξήσουν τα έσοδά τους καθώς την άνοιξη είχα πάρει μέρος στο Andalucía Rally που υποτίθεται θα εξασφάλιζε κι αυτός την συμμετοχή μου στο Dakar. Όμως οι δύο αγώνες δεν είχαν καμία σχέση, το ράλι του Μαρόκου ήταν πιο δύσκολο και με σαφώς πιο απαιτητική πλοήγηση, πολύ κοντά στις συνθήκες του Dakar. Εκεί είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω για πρώτη φορά το σύστημα των checkpoints που χρησιμοποιείται και στο Dakar, και να κάνω τα λάθη που κάνει κάθε πρωτάρης χωρίς ιδιαίτερο κόστος. Σίγουρα η εμπειρία αυτή θα είναι ανεκτίμητη στην προσπάθειά μου στο Dakar όπου λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας τα λάθη δημιουργούν κούραση και απανωτά προβλήματα.

Πώς εξασκήσαι στην πλοήγηση;
Η πλοήγηση στο Dakar έχει δύο σκέλη, το να βρεις τη διαδρομή και το να “ξεκλειδώσεις” τα checkpoint. To πρώτο είναι σχετικά εύκολο καθώς, μετά από περίπου 15 ράλι στα οποία έχω λάβει μέρος, έχω καταφέρει να βρίσκω τη λογική αυτουνού που φτιάχνει το roadbook και να προσαρμόζομαι σε τυχόν ιδιαιτερότητές του. Στο δεύτερο, το “να ξεκλειδώσεις τα checkpoint” σημαίνει πως πρέπει να περάσεις από ένα συγκεκριμένο τμήμα της διαδρομής, μια κυκλική περιοχή περίπου 50-80 μέτρων που επιβεβαιώνεται από το GPS. Αν δεν περάσεις μέσα από αυτήν τότε χάνεις το checkpoint και δέχεσαι σημαντική ποινή χρόνου. Ακούγεται εύκολο για μια κοινότυπη διαδρομή αλλά στους αμμόλοφους, χωρίς ευκρινή σημεία αναφοράς και με το άγχος και την κούραση του αγώνα να σε κυριεύουν, δε θέλει και πολύ για να τρελαθείς ψάχνοντας μπρος-πίσω κάτι ουσιαστικά αόρατο. Σε αυτό δεν υπάρχει τρόπος να προπονηθείς, μόνο με την τριβή στους αγώνες γίνεσαι καλύτερος.

Για ποια στιγμή ανυπομονείς;
Για τον τερματισμό. Δε θα πω τώρα για την οδήγηση κι άλλα τέτοια κοινότυπα. Αυτό το συναίσθημα δημιουργείται μόνο όταν βρεθείς στο μέρος του αγώνα, στο briefing της προηγούμενης μέρας ή όταν βρίσκεσαι πάνω στη μοτοσυκλέτα. Τώρα είναι τόση πολλή η οργανωτική κούραση που αυτό που σκέφτομαι είναι να καταφέρω να φτάσω στον τερματισμό. Ίσως και την ημέρα ξεκούρασης (rest day) που μοιάζει με όαση χαλαρότητας στις 13 μέρες του αγώνα.

Πες μας δύο πράγματα για τη μοτοσυκλέτα που θα καβαλάς.
Είναι η Husqvarna FR 450 Rally την οποία οδήγησα για πρώτη φορά στο Μαρόκο και πραγματικά εντυπωσιάστηκα. Στην αρχή σκεφτόμουν πως είναι εξωφρενικά ακριβή για αυτό που αγοράζεις αλλά όσο την οδηγείς και όσο την παρατηρείς συνειδητοποιείς πόση μελέτη και εξέλιξη έχει αφιερωθεί πάνω της, σε κάθε βίδα, σε κάθε εξάρτημα. Παράγονται ελάχιστα κομμάτια κάθε χρόνο, αποκλειστικά για αγωνιστική χρήση. Είναι μια καθαρά αγωνιστική μοτοσυκλέτα, σχεδιασμένη αποκλειστικά για αυτού του είδους τους αγώνες και αν με έχει εντυπωσιάσει ένα πράγμα περισσότερο από όλα, είναι η σταθερότητα της στα γρήγορα κομμάτια. Στο Μαρόκο, σε μια ξεραμένη λίμνη με σκληρό χώμα, κατάφερα να δω 160km/h χωρίς να παρουσιάσει κανένα δείγμα αστάθειας.

Εκτός από τον εξοπλισμό σου, τι άλλο θα κουβαλάς πάνω σου τις μέρες του αγώνα;
Φαγητό, νερό, ρούχα και χρήματα και κινητό. Αυτές τις μέρες προσπαθούμε να δούμε πόσες θερμίδες καίω σε μια αγωνιστική ημέρα. Υπολογίζουμε πως θα πρέπει να αναπληρώνω κάθε μέρα περίπου 4.000- 5.000 θερμίδες, πολλές από τις οποίες την ώρα του αγώνα. Για το σκοπό αυτό θα έχω τζελ, ξηρούς καρπούς και ότι άλλο χρειάζεται. Σίγουρα τρία λίτρα νερό που είναι απαραίτητο και υποχρεωτικό βάσει κανονισμών, έξτρα ρούχα -σχεδόν χειμερινά- για τις πρώτες ώρες τις ημέρας που η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή καθώς επίσης χρήματα και κάρτα για τους ανεφοδιασμούς βενζίνης και οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρειαστεί.


O Βασίλης Μπούδρος και Rally Dakar
Ο Έλληνας αναβάτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984, ζει μόνιμα στην Ραφήνα Αττικής και είναι ιδρυτής της Enduro Greece που δραστηριοποιείται στο χώρο της διοργάνωσης εκδρομών και μαθημάτων με μοτοσυκλέτες adventure και enduro. Έχει λάβει μέρος σε αγώνες Rally σε Ελλάδα, Αλβανία, Ισπανία, Μαρόκο καθώς και σε αγώνες extreme και κλασικού enduro στην Ελλάδα.
Θα λάβει μέρος στο Rally Dakar που θα πραγματοποιηθεί 2-14 Ιανουαρίου 2022, με Husqvarna FR 450 Rally και την υποστήριξη της Nomadas Adventure. Αυτός θα είναι ο 44ος αγώνας του θεσμού και θα πραγματοποιηθεί στη Σαουδική Αραβία όπου οι αναβάτες των μοτοσυκλετών και τα πληρώματα των αυτοκινήτων και των φορτηγών θα κληθούν να διασχίσουν περίπου 4.000km ειδικών διαδρομών και 2.000km απλής διαδρομής. Οι μόνοι Έλληνες που έχουν καταφέρει να τερματίσουν μέχρι σήμερα σε αγώνα Rally Dakar είναι ο Βασίλης Ορφανός (‘03, ‘05, ‘09) και ο Λουκάς Γιαννακούλης (’03). Ευχόμαστε στον Βασίλη καλή επιτυχία.

Επόμενο άρθρο »

O Valentino Rossi έκανε δοκιμή με Audi R8 GT

« Προηγούμενο άρθρο

Ο Pedro Acosta λιποθύμησε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα
Δημοσκόπηση
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΤΟΥ 2025;
  • Ο ΧΟΡΧΕ ΜΑΡΤΙΝ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΡΙΛΙΑ ΣΕ ΑΛΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
  • Ο ΠΕΚΟ ΜΠΑΝΙΑΪΑ ΠΟΥ ΕΜΑΘΕ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ
  • Ο ΜΑΡΚ ΜΑΡΚΕΘ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΠΙΑ ΙΔΙΑ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΚΟ
  • Ο ΠΕΔΡΟ ΑΚΟΣΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΕΜΑΘΕ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ
  • ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ