• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
3ος Αγώνας - HΠΑ
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
DRE Racetrack Academy: Γηράσκω αεί διδασκόμενος
Τεστ-Μοντέλα 29/12/2019 - 11:32

Παρακολουθούμε το “Track Master” επίπεδο του DRE, στην καλύτερη πίστα του κόσμου το Mugello και μαθαίνουμε μερικά από τα μυστικά που μπορούν να σε κάνουν ταχύτερο και σωστότερο οδηγό. Οι κορυφαίοι δάσκαλοι της Ducati ήταν μαζί μας, ενώ “συμμαθητής” μας ήταν ο CEO της εταιρίας Claudio Domenicali! 

 

Κείμενο: Δημήτρης Διατσίδης

Φωτ.: Photohouse-online.it, Lorenzo Concari 

Εξοπλισμός αναβάτη: κράνος Shoei X-Spirit III, φόρμα Alpinestars Tech-Air, μπότες & γάντια Alpinestars

 

O σοφός νομοθέτης και ποιητής, ο Σόλων τον 6ο π.Χ. Αιώνα έλεγε την περίφημη φράση που έχουμε ακούσει πολλές φορές και ο Πλάτων μας διευκρίνισε ότι το νόημα αυτού του ρητού είναι ότι ο άνθρωπος πρέπει και όταν ακόμη γηράσκει να διδάσκεται και να μαθαίνει, καθότι το γήρας από μόνο του δεν σε κάνει Σοφό. Το ίδιο ισχύει και για την οδήγηση, γιατί ναι μεν η συσσωρευμένη οδηγική εμπειρία μπορεί να σε βοηθάει να κινηθείς με ασφάλεια στο δρόμο και την πίστα, αλλά αν θέλεις να γίνεις “σοφότερος” - με την έννοια του γρηγορότερος – πρέπει να είσαι ανοικτός στο να μάθεις κάποια πράγματα, άσχετα με το αν οι δάσκαλοί σου μπορεί να είναι νεώτεροι. 

To νόημα του DRE (Ducati Riding Experience) είναι η διδασκαλία της απόλαυσης της αδρεναλίνης που μπορεί να σου προσφέρει η οδήγηση στην πίστα. Για την “εμπειρία” αυτή το καλύτερο θεωρήθηκε ο χωρισμός σε μαθήματα ανάλογα με το επίπεδο, τις ικανότητες και τις ανάγκες των συμμετεχόντων. Έτσι υπάρχουν 4 επίπεδα, το Track Warm Up, για αυτούς που δεν έχουν ξαναμπεί σε πίστα, το Track Evo και το Track Master που επιτρέπει σε ήδη έμπειρους να βελτιώσουν την τεχνική τους και την ταχύτητά τους και το Champs Academy, τα ένας-προς-έναν μαθήματα από Πρωταθλητές όπως ο Chaz Davies, o Carlos Checa, o Michelle Pirro. Και φυσικά η όλη ιστορία γίνεται με μοτοσυκλέτες της οικογένειας Ducati Superbike, με την Panigale 959 για τα δύο πρώτα επίπεδα, την V4S για το Master και την V4R για το Champs!

Στην περίπτωσή μας κάναμε το Track Master που απευθύνεται είτε σε ήδη αγωνιζόμενους, είτε σε αυτούς που θέλουν να μπουν στους αγώνες, είτε σε αυτούς που θέλουν να κάνουν υψηλού επιπέδου track day και χρειάζονται προσωπική καθοδήγηση για να εκμεταλλευτούν τις ικανότητές τους.

Στο διπλανό “θρανίο” κάθισε ο CEO της Ducati, o Claudio Domenicali που είναι καλός μοτοσυκλετιστής και θέλησε να γίνει “σοφότερος” με την προσωπική καθοδήγηση του Michelle Pirro! 

Ο δικός μας δάσκαλος ήταν ο Ferruccio Lamborghini, Πρωταθλητής Ιταλίας στην Moto2 και εγγονός του ιδρυτή της Lamborghini! Μαζί με δύο πολύ καλούς οδηγούς από το Μονακό (στο Master κάθε δάσκαλος έχει 3 μαθητές) ακούγαμε την σε βάθος ανάλυση της θεωρίας της σπορ και αγωνιστικής οδήγησης και κάθε φορά - από τις 6 που μπήκαμε στην πίστα στη διάρκεια της ημέρας - υπήρχε μετά συζήτηση και μετά την 3η φορά και προβολή βίντεο των γύρων μας, ώστε να δούμε καλύτερα τις αδυναμίες μας, τα λάθη μας και ότι άλλο χρειαζόταν βελτίωση. Οι Panigale V4S που οδηγούσαμε είχαν και το DDA και τα δεδομένα της τηλεμετρίας του καθένα καταγράφηκαν και μας δόθηκαν για τη σχετική ανάλυση! Μάλιστα το GPS κατέγραφε χρόνους και τελική ταχύτητα στην πίστα. Στη μεγάλη ευθεία καταγράψαμε 302χλμ/ώρα μέγιστη ταχύτητα, ενώ στους 40 από τους 48 γύρους που συμπληρώσαμε η ταχύτητα ήταν στα 299 ή 300χλμ/ώρα. Αδρεναλίνη στο έντονο φρενάρισμα για την San Donato την πρώτη στροφή της πίστας στην οποία κατεβάζουμε 2η ταχύτητα στο κιβώτιο και αμέσως ανέβασμα σε 3η για τα δύο πρώτα εσάκια και σε 4η μετά την Casanova για τις Savelli και Arrabbiata 1 & 2. 

Σε γενικές γραμμές ο Ferruccio Lamborghini μας διόρθωσε και μας ενέπνευσε τη σιγουριά να “γυρίσουμε” με μια ταχύτητα πάνω από ότι είχαμε κάνει τις προηγούμενες φορές που είχαμε βρεθεί σε track day ή δοκιμή σε αυτήν την πίστα. ΟΜε τον Διευθυντή του DRE Dario Marchetti και τον Claudio Domenicali

Με τον Διευθυντή του DRE Dario Marchetti και τον Claudio Domenicali
χρόνος μας στο 2'06.93 με τα νορμάλ Pirelli Supercorsa SP είναι σχεδόν δύο δευτερόλεπτα κάτω σε σχέση με το χρόνο που είχαμε κάνει με την ίδια μοτοσυκλέτα και τα ίδια λάστιχα σε track day, χωρίς να έχουμε κάποιον να μας δείξει αυτά που τελικά μάθαμε στο DRE! O δάσκαλος μας διόρθωσε σε κάποιες γραμμές, αλλά και στη στάση του σώματος και η βελτίωση ήταν εμφανής κάθε φορά που μπαίναμε στην πίστα. 

Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε και μερικούς γύρους με τον καλό μας φίλο και Τεχνικό Διευθυντή και Αρχι-δάσκαλο του DRE, τον Dario Marchetti, που έχει αγωνιστεί στο παρελθόν σχεδόν σε κάθε κατηγορία αγώνων, συμπεριλαμβανομένων των 250GP, 500GP, Superbike, Endurance. Ο Dario που έχει κερδίσει στην Daytona το Battle of the TwinsΜε τον CEO της Ducati Claudio Domenicali
Με τον CEO της Ducati Claudio Domenicali
με Ducati τρεις φορές, είναι εκεί και για να συντονίσει όλο το DRE αλλά και να δώσει τις δικές του συμβουλές οδήγησης. Εκτός από τον Michele Pirro που ήταν απασχολημένος με τον Πρόεδρο και δεν τον πετύχαμε μέσα στην πίστα, είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε στους γύρους μας με τον 2 φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή Manuel Poggiali και να ακούσουμε και τις δικές του παρατηρήσεις. Όλοι οι δάσκαλοι του DRE είναι είτε Πρωταθλητές, είτε υψηλού επιπέδου αγωνιζόμενοι πρώην και νυν, οπότε αυτό σε συνδυασμό με την εμπειρία τους εγγυάται μια χρήσιμη μοτοσυκλετιστική μέρα. 
Τελικά η Ducati Riding Experience, ήταν μια εκπληκτική εμπειρία που έδωσε απόλυτο νόημα στη ρήση του τίτλου του άρθρου: "γερνώ, μαθαίνοντας πάντα πολλά"! Τη συνιστούμε ανεπιφύλακτα και όχι μόνο στους Ducatisti,αλλά σε όλους όσους θέλουν να βελτιωθούν οδηγικά και μάλιστα πάνω σε μια Panigale!
 
 
Ο δάσκαλος ακολουθεί τον μαθητή και καταγράφει σε βίντεο τις γραμμές και τη στάση του
Ο δάσκαλος ακολουθεί τον μαθητή και καταγράφει σε βίντεο τις γραμμές και τη στάση του
Ο Ferruccio Lamborghini ήταν ο δάσκαλός μας
Ο Ferruccio Lamborghini ήταν ο δάσκαλός μας
Οι Michele Pirro και Dario Marchetti καθοδηγούν τον Claudio Domenicali
Οι Michele Pirro και Dario Marchetti καθοδηγούν τον Claudio Domenicali
Ο Ferruccio Lamborghini μας απονέμει το σχετικό δίπλωμα
Ο Ferruccio Lamborghini μας απονέμει το σχετικό δίπλωμα

Επόμενο άρθρο »

Οι 5 καλύτερες της χρονιάς που έφυγε

« Προηγούμενο άρθρο

Yamaha R1 & R1M 2020 Επαναστατική Εξέλιξη

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα