• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
9ος Αγώνας - Γερμανία (Sachsenring)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
H πρόκληση της Laguna Seca
Η πιο δύσκολη στροφή του Πρωταθλήματος (Corkscrew), εκεί όπου πέρσι ο Rossi έκανε τον Stoner να ...ψάχνεται, ετοιμάζεται να υποδεχθεί τα MotoGP...
Νέα 01/07/2009 - 11:22
Η Laguna Seca βρίσκεται στο στο Monterey της California. Είναι η μικρότερη σε μήκος πίστα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, παρ' όλα αυτά πρόκειται για ένα ιδιαίτερα τεχνικό και γεμάτο προκλήσεις σιρκουί.

Κατασκευάστηκε το 1957 και κόστισε ενάμιση εκατομμύριο δολάρια, ποσό το οποίο διέθεσαν επιχειρηματίες της τοπικής κοινωνίας.

Αυτή θα είναι η 14η φορά που τα MotoGP επισκέπτονται τις ΗΠΑ. Οι δυο πρώτοι αγώνες διεξήχθησαν τη διετία 1964-65 στη Daytona και νικητής στη μεγάλη κατηγορία ήταν ο Μike «the bike» Hailwood με MV Agusta.

Μετά από διάλειμμα 22 χρόνων, οι αγώνες επέστρεψαν και πάλι στις ΗΠΑ το 1988.

Αυτή τη φορά το GP έγινε στη Laguna Seca και όχι στη Daytona. Νικητής του αγώνα της μεγάληςLaguna Seca 2008: Rossi Vs Stoner
Laguna Seca 2008: Rossi Vs Stoner
κατηγορίας (500cc) ήταν ο Eddie Lawson με Yamaha. Με εξαίρεση το 1992, η Laguna Seca έμεινε στο πρόγραμμα μέχρι και το 1994.

Το 2005 τα MotoGP επισκέφτηκαν και πάλι τις ΗΠΑ και την Laguna Seca, στην οποία είχαν γίνει έργα ανακατασκευής με έμφαση στα μέτρα ασφαλείας.

Στους δέκα αγώνες που έχουν διεξαχθεί στο συγκεκριμένο σιρκουί, μόλις τρεις μη Αμερικανοί αναβάτες έχουν καταφέρει να φύγουν νικητές στη μεγάλη κατηγορία. Ο πρώτος ήταν ο Ιταλός Luca Cadalora με Yamaha το 1994. Aκολούθησε ο Αυστραλός Casey Stoner με Ducati, το 2007 για να πάρει τη σκυτάλη το 2008 ο Valentino Rossi (Yamaha).

Από το 1988 ως και το 1994 διεξάγονταν και αγώνες των 250cc ενώ για δύοLaguna Seca 2008: Rossi Vs Stoner
Laguna Seca 2008: Rossi Vs Stoner
χρονιές (1993 και 1994) φιλοξενήθηκαν και αγώνες των 125cc. Άμα τη επιστροφή της πίστας στο πρόγραμμα, το 2005, γίνονται μόνο αγώνες της κορυφαίας κατηγορίας.

Η Laguna Seca, το όνομα της οποίας σημαίνει «ξερή λίμνη», χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο συναρπαστικά σιρκουί παγκοσμίως παρά τα μόλις 3.610 χιλιόμετρά της.

Αποτελείται από συνεχόμενες, γρήγορες, εναλλασσόμενες στροφές (7 αριστερές και 4 δεξιές), ελάχιστες ευθείες -966 μέτρα είναι το μήκος της μεγαλύτερης-, ενώ υπάρχουν αρκετά σημεία όπου λόγω της υψομετρικής διαφοράς, οι τροχοί των μοτοσικλετών βρίσκονται στον αέρα.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τους αναβάτες ακούει στο όνομα Corkscrew. Πρόκειται για το συνδυασμό των στροφών 8 και 8A οι οποίες λόγω της υψομετρικής διαφοράς, αλλά και των «τυφλών»Laguna Seca 2008: Προσκύνημα στην Corkscrew
Laguna Seca 2008: Προσκύνημα στην Corkscrew
σημείων που υπάρχουν αποτελούν ίσως τις πιο «προκλητικές» στροφές του Πρωταθλήματος.

Σε εκείνο το σημείο πέρσι ο Rossi έβγαινε στα χώματα για να περάσει τον Stoner σε μια από τις συναπραστικότερες μάχες όλων των εποχών. Μάλιστα μετά τη νίκη του ο Ιταλός σταμάτησε στην εν λόγω στροφή και φίλησε το οδόστρωμα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που συνήθως επικρατούν, κάνουν δύσκολη τη ζωή των αναβατών. Τα λάστιχα και οι κινητήρες καταπονούνται ιδιαίτερα, ενώ για να μπορέσει ένας αναβάτης να παλέψει για τη νίκη, θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του μια μοτοσικλέτα με άψογο set-up.

Οι οδηγοί θέλουν μια μοτοσυκλέτα καλά ισορροπημένη με άμεση απόκριση στο γκάζι και δυνατές μεσαίες στροφές ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τηςLaguna Seca
Laguna Seca
πίστας.

Αυτή δεν θα είναι η μοναδική επίσκεψη των MotoGP στις ΗΠΑ αφού όπως και πέρσι έτσι και φέτος το καραβάνι θα επισκεφθεί και την πίστα της Indianapolis (στις 30 Αυγούστου).

Οι προηγούμενοι νικητές στη Laguna Seca:
1988 - Eddie Lawson (Yamaha)
1989 - Wayne Rainey (Yamaha)
1990 - Wayne Rainey (Yamaha)
1991 - Wayne Rainey (Yamaha)
1993 - John Kocinski (Cagiva)
1994 - Luca Cadalora (Yamaha)
2005 - Nicky Hayden (Honda)
2006 - Nicky Hayden (Honda)
2007 - Casey Stoner (Ducati)
2008 - Valentino Rossi (Yamaha)

Επόμενο άρθρο »

ΥΠΟΘΕΣΗ TALMACSI: Mε τα λεφτά των πετρελαιάδων

« Προηγούμενο άρθρο

Χάνει τη Laguna Seca ο Κallio

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα