• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
5ος Αγώνας - Ισπανικό GP (Jerez)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Η Ducati V21L ξεκινά το Πρωτάθλημα MotoE με νέες τεχνικές αναβαθμίσεις
Αγώνες 08/04/2025 - 18:48

Η Ducati MotoE, πλέον ελαφρύτερη και με βελτιωμένο πλαίσιο και ηλεκτρονικά συστήματα, προετοιμάζεται να καταρρίψει όλα τα ρεκόρ της κατηγορίας.
Οι πρώτες δοκιμές της V21L 2025 θα ξεκινήσουν στις 11 Απριλίου, εν όψει της έναρξης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στο Γαλλικό GP στο Λε Μαν στις 10 Μαΐου

Borgo Panigale (Μπολόνια, Ιταλία) – Η Ducati V21L, το πρωτότυπο που πρωταγωνιστεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoE της FIM από το 2023, προετοιμάζεται για την τρίτη αγωνιστική σεζόν. Δημιουργημένη για να μελετήσει εναλλακτικές τεχνολογίες στον πιο απαιτητικό πάγκο δοκιμών του κόσμου, η V21L είναι μια αληθινή ηλεκτρική μοτοσυκλέτα MotoGP. Ένα πειραματικό έργο για την Ducati, η οποία έχει επενδύσει στη δημιουργία μιας θεμελιώδους κληρονομιάς τεχνογνωσίας, προκειμένου να είναι έτοιμη, αν και όταν η τεχνολογία των μπαταριών επιτρέπει τη δημιουργία μιας ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας που θα ανταποκρίνεται στις αξίες της εταιρείας Borgo Panigale.

Όπως προβλέπεται από τις συμφωνίες με την FIM και την Dorna, οι εργασίες πάνω στη V21L δεν σταμάτησαν με την παράδοση των 23 μοτοσυκλετών (18 για τους αναβάτες, συν 5 ως εφεδρικές) που υποστηρίζουν τις εννέα ομάδες που συμμετέχουν στο Πρωτάθλημα MotoE. Αντίθετα, οι εξελίξεις της V21L που υλοποιήθηκαν εν όψει της σεζόν 2025 αφορούν όλα τα στοιχεία της μοτοσυκλέτας, από το σύστημα μετάδοσης κίνησης μέχρι τα ηλεκτρονικά, χωρίς να παραβλέπεται το πλαίσιο. Οι βελτιώσεις επιβεβαιώθηκαν στις δοκιμές της πίστας από τον Franco Battaini, ο οποίος από φέτος είναι ο νέος Δοκιμαστής της MotoE για την Ducati.

Η μπαταρία της V21L διαθέτει πλέον στοιχεία με πιο προηγμένη χημεία, με υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα των 5 Ah, σε σχέση με τα 4.2 Ah της προηγούμενης γενιάς. Αυτό έχει οδηγήσει σε μείωση κατά 192 μονάδες στον αριθμό των κυψελών, από 1152 σε 960, ενώ η ισχύς και η αυτονομία της μοτοσυκλέτας παραμένουν αμετάβλητες. Η μπαταρία της Ducati MotoE, η οποία είναι η πιο περιορισμένη σε μάζα και μέγεθος, χαρακτηρίζεται από σχήμα που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να ακολουθεί τη μορφή της κεντρικής περιοχής της μοτοσυκλέτας. Για να μην αλλοιωθεί η κατανομή του βάρους της V21L, οι τεχνικοί της Ducati Corse επέλεξαν να αφαιρέσουν ένα στοιχείο σε κάθε έξι, κατανέμοντας το βάρος ομοιόμορφα στην μπαταρία και επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση βάρους 8.2 κιλών. Αυτή η ελάφρυνση, σύμφωνα με προσομοιώσεις, αναμένεται να προσφέρει βελτίωση στους χρόνους γύρου από 3 έως 4 δέκατα του δευτερολέπτου, ανάλογα με την πίστα.

Ο Έλεγχος Πρόσφυσης (Traction Control) είναι πλέον ρυθμιζόμενος σε κάθε στροφή. Οι τεχνικοί κάθε ομάδας μπορούν να ορίσουν τρεις διαφορετικές χαρτογραφήσεις, που μπορούν να επιλέξουν οι αναβάτες, με διαφορετικές ρυθμίσεις του Traction Control για κάθε τμήμα της πίστας.

Η V21L έχει επίσης περισσότερο μήκος κατά 4 χιλιοστά, χάρη σε διαφορετικές βάσεις διεύθυνσης, αφήνοντας αμετάβλητη τη γωνία κάστερ και το ίχνος του εμπρός τροχού, κάνοντάς την έτσι πιο σταθερή κατά το φρενάρισμα. Επιπλέον, ο άξονας περιστροφής στο πίσω ψαλίδι είναι πλέον ρυθμιζόμενος σε ύψος, δίνοντας στις ομάδες τη δυνατότητα να διατηρήσουν αμετάβλητο το αποτέλεσμα της έλξης της αλυσίδας στην κίνηση του ψαλιδιού κατά την αλλαγή της τελικής σχέσης μετάδοσης, αντικαθιστώντας τα γρανάζια, ή να την προσαρμόσουν στις προτιμήσεις του αναβάτη ή στα χαρακτηριστικά της πίστας.

Από τον 2ο Γύρο του πρωταθλήματος, στην Ολλανδία, οι V21L θα είναι επίσης εφοδιασμένες με νέο πίσω τροχό χωρίς εσωτερικά λάστιχα απόσβεσης κραδασμών (συνεμπλόκ), εξοικονομώντας βάρος 600 g στη μοτοσυκλέτα. Η εξοικονόμηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς αφορά τα μη αναρτημένα βάρη, προσφέροντας σημαντικά οφέλη σε όρους ευχρηστίας και χειρισμού.

Χάρη σε αυτήν τη τελευταία αναβάθμιση, το συνολικό βάρος της έκδοσης του 2025 της V21L μειώνεται από τα 225 kg στα 216.2 kg.

Το ημερολόγιο του 2025 περιλαμβάνει την 1η Δοκιμή της σεζόν από τις 11 έως τις 13 Απριλίου στην πίστα της Βαρκελώνης, και μια 2η στις 8 Μαΐου, παραμονή του 1ου Γύρου του πρωταθλήματος, στο Λε Μαν. Θα πραγματοποιηθούν 7 Γύροι του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, για συνολικά 14 Αγώνες:

  • Γαλλικό GP (Λε Μαν), 9/10 Μαΐου
  • Ολλανδικό GP (TT Circuit Assen), 27/28 Ιουνίου
  • Αυστριακό GP (Red Bull Ring-Spielberg), 15/16 Αυγούστου
  • Ουγγρικό GP (Balaton Park Circuit), 22/23 Αυγούστου
  • Καταλανικό GP (Circuit de Barcelona-Catalunya), 5/6 Σεπτεμβρίου
  • GP Σαν Μαρίνο (Misano World Circuit Marco Simoncelli), 12/13 Σεπτεμβρίου
  • Πορτογαλικό GP (Autódromo Internacional do Algarve), 7/8 Νοεμβρίου

 

Επόμενο άρθρο »

MotoGP™: Ένας νέος επικεφαλής και η επιστροφή του Πρωταθλητή

« Προηγούμενο άρθρο

Moto2: Ο Dixon κυνηγάει την 3η συνεχόμενη νίκη στην Ντόχα

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα
Δημοσκόπηση
O MARC MARQUEZ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΑ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΤΟ 2020;
  • ΟΧΙ, ΣΤΗΝ ΧΕΡΕΘ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΗΣ 3ης ΣΤΡΟΦΗΣ
  • ΝΑΙ, ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΟΥ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ