• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
6ος Αγώνας - Καταλωνία (Montmelo)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Η κατάργηση των φτερών (Μέρος 2ο)
Ένα κείμενο του Mat Oxley
Νέα 14/04/2017 - 19:22

 

Το τεχνικό θέμα που κυριάρχησε στα χείλη όλων στο paddock, επιτέλους ολοκληρώθηκε: Τα «φτεράκια» του MotoGP θα καταργηθούν στο τέλος της σεζόν. Με άλλα λόγια τα «φτεράκια» θα χρησιμοποιηθούν για τελευταία φορά στην Valencia στις 13 Νοεμβρίου. Την επόμενη ημέρα που θα ξεκινήσουν επίσημα τα χειμερινά τεστ, τα «φτεράκια» δεν θα υπάρχουν.

 

Κείμενο: Mat Oxley

Μετάφραση: Νίκος Μπλούνας

 

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικο MOTOGP WORLD τεύχος #73 (Διαβάστε εδώ το πρώτο μέρος)

 

Τι πιστεύουν οι αναβάτες

 

Jorge Lorenzo: «Υπάρχουν κάποια οφέλη από τα φτεράκια, αλλά πρέπει να αναλύεις την κάθε περίπτωση, αν δηλαδή είναι καλύτερα να είσαι με ή χωρίς αυτά. Δεν κάνουν τόσο μεγάλη διαφορά. Η σούζα του μπροστινού τροχού είναι μικρότερη, αλλά το αρνητικό είναι ότι μπορείς να χάσεις λίγο σε τελική. Αν μάλιστα έχει αέρα, τότε η μοτοσυκλέτα γίνεται λίγο νευρική και ασταθής στις στροφές».

 

Marc Marquez: «Το μπροστινό μέρος είναι πιο σταθερό με τα μεγάλα φτερά που βάλαμε, αλλά κάποιες φορές στις γρήγορες στροφές πιέζουν τον μπροστά τροχό τόσο πολύ στην άσφαλτο, που προκαλούν υπερθέρμανση. Θα ήθελα να καταργηθούν. Αν δεν το σταματήσουμε τώρα θα εξελίσσονται συνεχώς και θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα για προσπεράσεις και για τους αγώνες».

 

Aleix Espargaro: «Στην Jerez, στην έξοδο ορισμένων στροφών ήταν που ένοιωθες πιο πολύ τα φτεράκια κι αυτό επειδή χρησιμοποιούσες λιγότερο anti-wheelie (σ.σ. αντι-σούζα). Έτσι είχες περισσότερη δύναμη, αλλά και λιγότερα ταρακουνήματα στο μπροστινό μέρος, επειδή ο τροχός είχε επαφή με την άσφαλτο και η μοτοσυκλέτα ήταν πιο εύκολη στην οδήγηση».

 

Dani Pedrosa: «Ο αναβάτης είναι πολύ εκτεθειμένος πάνω σε μια μοτοσυκλέτα. Στην Επιτροπή Ασφαλείας βελτιώνουμε τα κερμπ, το γρασίδι, τα σημεία εξόδου από την πίστα, τους αεροφράχτες... και μετά πάμε και βάζουμε αυτά τα μαχαίρια πάνω στις μοτοσυκλέτες».

 

Bradley Smith: «Για μένα οι στροβιλισμοί, οι αναταραχές που δημιουργούνται είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Δεν είναι καλό να είσαι πίσω από μια Ducati. Οδηγείς με 340χλμ/ώρα και η μοτοσυκλέτα αρχίζει να κουνιέται, τα τακάκια φεύγουν από το δίσκο και μετά δεν έχεις μπροστά φρένο. Αυτό για μένα είναι πιο επικίνδυνο, από το να πέσεις πάνω σε άλλον οδηγό».

 

Valentino Rossi: «Τα φτεράκια βοηθάνε, δίνοντάς σου περισσότερη επαφή του μπροστινού τροχού με την άσφαλτο όταν ανοίγεις τέρμα το γκάζι ειδικά στις γρήγορες στροφές. Αλλά δεν μου αρέσουν γιατί είναι άσχημα. Ειλικρινά είναι καλύτερα να μην έχουμε φτεράκια».

 

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι βοηθάνε

Ο Ali Rowland-Rouse είναι υπεύθυνος αεροδυναμικής σε σπορ αυτοκίνητα και στην Formula 1, ο οποίος αγωνίζεται στο Εθνικό Πρωτάθλημα Αντοχής No Limits με μια Triumph 675.

«Ta «φτεράκια» αποτελούν νέα εποχή για το MotoGP κι επομένως η τεχνική τους πλευρά έχει ενδιαφέρον, αλλά βλέπω ότι τα έξοδα θα φτάσουν σε δυσθεώρητα ύψη εκτός κι αν υπάρξει έλεγχος. Η Ducati δουλεύει σ’ αυτά για χρόνια και δεν αμφιβάλλει κανείς ότι βοηθάνε. Άλλωστε δεν θα ακολουθούσαν τα άλλα εργοστάσια αν δεν βοηθούσαν».

«Έχει ενδιαφέρον να δούμε τους διαφορετικούς συνδυασμούς φτερών που η Ducati φέρνει σε διαφορετικές πίστες. Σε μια πίστα με μεγάλη ευθεία θες μικρότερα ή λιγότερα φτερά, ενώ σε πίστες με μικρές ευθείες και δυνατά φρένα θες μεγαλύτερα φτερά. Το ίδιο ισχύει και για την Formula 1».

«Πριν λίγα χρόνια η ποσότητα των αεροδυναμικών συσκευών αυξήθηκε υπέρμετρα εξαιτίας της εισαγωγής του CFD (computer fluid dynamics) με το οποίο αναμφίβολα δούλεψε και η Ducati. Πρόκειται για κάτι σαν εικονική αεροσήραγγα που σου επιτρέπει να δεις τι πραγματικά συμβαίνει όσον αφορά στο πεδίο ροής και ποιες είναι οι περιοχές υψηλής και χαμηλής πίεσης. Μέσω αυτού μπορείς να απεικονίσεις τις δίνες που προέρχονται από τα άκρα όλων των αεροδυναμικών προφίλ. Το CFD σου δίνει τη δυνατότητα να δημιουργείς διάφορα concept και να δοκιμάζεις κάθε είδους εκδοχή επιτυγχάνοντας τιμές κάθετης δύναμης και αντίστασης χωρίς την παρουσία σε αεροσήραγγα. Συνήθως το χρησιμοποιείς μέχρι να βεβαιωθείς ότι έχεις κάτι καλό και μετά πας στην αεροσήραγγα. Έτσι εξοικονομείς χρήματα. Οι αεροσήραγγες είναι τρομακτικά ακριβές: ένας ηλεκτρικός ανεμιστήρας αεροσήραγγας έχει την ίδια δύναμη με τέσσερεις τουρμπίνες αεροπλάνου τύπου Jumbo».

«Το ενδιαφέρον αλλά και περίπλοκο πράγμα για τα φτεράκια στις μοτοσυκλέτες είναι αυτό που πετυχαίνουν στις στροφές. Δημιουργούν ένα φορτίο προς τα κάτω από το κέντρο της μοτοσυκλέτας κι έτσι όταν ξεπερνάς τις 45 μοίρες στο πλάγιασμα, αυτό το φορτίο ουσιαστικά μετατρέπεται σε αρνητική και όχι θετική δύναμη, διότι γίνεται περισσότερο πλευρική δύναμη που τα ελαστικά προσπαθούν να εξισορροπήσουν. Θεωρητικά λοιπόν θα έπρεπε να χάνει κανείς σε πρόσφυση και σε ταχύτητα στην κορυφή της στροφής».

«Φαντάζομαι όμως ότι η δύναμη αυτή χάνεται όταν ο αναβάτης βρεθεί στο εσωτερικό της μοτοσυκλέτας. Για τα αεροδυναμικά είναι εξίσου σημαντικό αυτό που βρίσκεται πίσω από τη συσκευή, με αυτό που βρίσκεται μπροστά. Αν για παράδειγμα το πόδι του αναβάτη μπει πίσω από τα φτεράκια, τότε η ροή δεν θα δουλέψει».

«Κάποιοι άλλοι μίλησαν για το πρόβλημα του να ακολουθείς μοτοσυκλέτες με φτεράκια. Νομίζω ότι είναι κάτι σαν να προσπαθείς να προσπεράσεις νταλίκα στην εθνική: έχεις περισσότερες περιδινήσεις αέρα και κουνιέσαι περισσότερο. Όμως δεν νομίζω ότι το πρόβλημα αυτό θα φτάσει τα επίπεδα της Formula 1. Χωρίς αεροδυναμικά βοηθήματα, ένα μονοθέσιο της F1 θα χάσει 20-30 δευτερόλεπτα στο γύρο σε μια μεγάλη πίστα. Στις μοτοσυκλέτες θα χάσεις μισό δευτερόλεπτο το πολύ. Το θέμα με την F1 είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο στις ευθείες: αν ακολουθείς ένα μονοθέσιο στη στροφή είσαι στο “βρώμικο αέρα” και όλα αρχίζουν να δουλεύουν λιγότερο αποτελεσματικά και δεν μπορείς να είσαι όσο γρήγορος θα ήθελες στη στροφή».

«Από αεροδυναμικής άποψης, τα αυτοκίνητα και οι μοτοσυκλέτες είναι πολύ διαφορετικά. Μια τυπική μοτοσυκλέτα έχει την ίδια αεροδυναμική αντίσταση όπως ένα μικρό οικογενειακό αυτοκίνητο.  Στο αυτοκίνητο η μεγαλύτερη αντίσταση έρχεται από την μετωπική επιφάνεια, την ώρα που στις μοτοσυκλέτες αυτή είναι μεν πάρα πολύ μικρή αλλά η μοτοσυκλέτα είναι και τρομακτικά αναποτελεσματική αεροδυναμικά με τους εκτεθειμένους τροχούς, τον αναβάτη κτλ. Οι μοτοσυκλέτες είναι λιγότερο αεροδυναμικές και γι’ αυτό όταν ακολουθείς κάποιον κερδίζεις περισσότερο. Οι δοκιμές σε αεροσήραγγα δείχνουν ότι όταν ακολουθείς μια άλλη μοτοσυκλέτα, η αντίσταση του αέρα μειώνεται στο 50%. Στο NASCAR για παράδειγμα, η μείωση είναι της τάξης του 10-20%».

«Πιστεύω ότι ένα είδος συσκευής για την αντίσταση στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας, θα είναι το επόμενο βήμα στον τομέα αυτό. O Dominique Aegerter είχε δοκιμάσει κάτι τέτοιο στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας του, αλλά μετά ήρθε η απαγόρευση αεροδυναμικών συσκευών στην Moto2. Αυτό που κάνουν είναι να μεταφέρουν τον αέρα γύρω από το πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας, γεμίζοντας την περιοχή που έχει χαμηλή πίεση και μειώνοντας κατ’ επέκταση την αντίσταση».

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να καταργήσουν τελείως τα φτεράκια, αλλά να προβούν σε κάποιες ρυθμίσεις. Τα εργοστάσια να έχουν ένα τέτοιο πακέτο αεροδυναμικής ανά σεζόν και να ισχύσει πάγωμα εξέλιξης μέσα στη χρονιά για τα βοηθήματα αυτά. Αν τα καταργήσουν θα υπάρξει δυσκολία στη διατύπωση των κανονισμών, διότι πολύ απλά πως ορίζεται το “φτερό” και πως ένα μέρος του αμαξώματος που δημιουργεί κάθετη δύναμη;»

 

Επόμενο άρθρο »

Να δοκιμάσουμε το πιο σκληρό ελαστικό

« Προηγούμενο άρθρο

Η κατάργηση των φτερών (Μέρος 1ο)

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα