• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
9ος Αγώνας - Γερμανία (Sachsenring)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Μπήκε το CAS στη ζωή μας!
Τι είναι ακριβώς το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο “ΑΔΔ”;
Νέα 03/11/2015 - 21:45

Το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (Court of Arbitration for Sport, CAS) είναι διεθνές δικαστικό σώμα που συστάθηκε για την επίλυση διαφορών που σχετίζονται με τον αθλητισμό. Εδρεύει στη Λωζάννη της Ελβετίας, ενώ παράλληλα έχει δικαστικές έδρες στη Νέα Υόρκη και το Σίδνεϊ. Η απόφαση λοιπόν των Αγωνοδικών να απορρίψουν την ένσταση της Γιαμάχα για την τιμωρία του Βαλεντίνο Ρόσσι στην Μαλαισία, δεν επέτρεπε Έφεση σε άλλο όργανα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μοτοσυκλέτας (FIM) και άρα ήταν τελική, όπως σωστά γράψαμε σε άρθρο μας εκείνη την ημέρα. Όμως ο Ρόσσι και οι δικηγόροι του γνώριζαν την ύπαρξη του CAS και όπως έχουν το δικαίωμα προσέφυγαν σε αυτό!

Για την ιστορία να πούμε ότι με την ανάμειξη του αθλητισμού και της πολιτικής, το σώμα σχεδιάστηκε αρχικά από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) για την αντιμετώπιση των διαφορών που προκύπτουν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ιδρύθηκε ως μέρος της ΔΟΕ το 1984.

Το 1994, σχετικά με μια υπόθεση που εκδικάστηκε από το CAS, ασκήθηκε έφεση στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας, αμφισβητώντας την αμεροληψία του CAS. Το ελβετικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το CAS είναι όντως διαιτητικό δικαστήριο, αλλά επέστησε την προσοχή στις πολυάριθμες διασυνδέσεις μεταξύ του CAS και της ΔΟΕ. Ως απάντηση, το CAS πραγματοποίησε μεταρρυθμίσεις ούτως ώστε να καταστεί περισσότερο ανεξάρτητο από τη ΔΟΕ, τόσο οργανωτικά όσο και οικονομικά.

Από το 2004, οι πιο πρόσφατες περιπτώσεις που εξετάστηκαν από το CAS, αφορούσαν διαφορές μεταγραφών εντός του επαγγελματικού ποδοσφαίρου ή τη χρήση αναβολικών ουσιών.

Στις αποφάσεις του CAS μπορεί να ασκηθεί έφεση ενώπιον του Ανωτάτου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Ελβετίας.[5] Οι προσφυγές κατά των αποφάσεων του CAS, σπάνια είναι επιτυχείς και γενικά περιορίζονται σε διαδικαστικά θέματα.

Στην περίπτωσή μας λοιπόν το ΑΔΔ θα αποφασίσει μέχρι το αργότερο την Παρασκευή για το αν θα κάνει δεχτή την προσφυγή του Ρόσσι, ως προς το να αναβληθεί η εφαρμογή της ποινής, μέχρι να συνεδριάσει και πάλι το ΑΔΔ και να μπορέσει να εξετάσει την υπόθεση σε όλο το βάθος των σχετικών στοιχείων. Αυτό μπορεί να χρειαστεί από 3 έως 12 μήνες και εκεί να αποφανθεί για το αν η ποινή είναι σωστή ή όχι, για το αν είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη από όσο θα έπρεπε, οπότε ή μπορεί να την μειώσει, ή να την αφήσει ίδια ή και να την μεγαλώσει, με εφαρμογή αμέσως μετά την απόφαση, εκτός εάν ασκηθεί Έφεση στο ΑΟΔΕ! Άρα στον Κυριακάτικο Αγώνα δεν θα έχουμε την τελική απόφαση, αλλά μόνο την αναβολή ή όχι της εκτέλεσής της!

Να πούμε μάλιστα ότι ήδη σήμερα το ΑΔΔ ανακοίνωσε ότι απέρριψε αίτηση του Χόρχε Λορένθο στο να εμπλακεί και η δική του πλευρά στην υπόθεση η οποία είναι διαιτησία μεταξύ του Ρόσσι και της ΦΙΜ! Αυτό με τη σειρά του δείχνει το χάσμα που δημιουργείται ανάμεσα στους δύο διεκδικητές του Τίτλου, αφού ο Λορένθο θέλει να εμπλακεί και στη δικαστική διαμάχη! Ω, καιροί, ω ήθη! (Ο tempora o mores, που λέμε στα ελληνικά...)

 

Υ.Γ. Στην φωτογραφία η έδρα του ΑΔΔ στην Λωζάννη.

Επόμενο άρθρο »

Το CAS δέχτηκε επιπρόσθετα έγγραφα από τον Lorenzo

« Προηγούμενο άρθρο

Motul: Ο Μεγάλος χορηγός των SBK!

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα
Δημοσκόπηση
ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ 2024 Ο JORGE MARTIN;
  • ΝΑΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΣΤΗΝ DUCATI ΟΤΙ ΕΚΑΝΕ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΕΙ
  • ΙΣΩΣ, ΑΛΛΑ ΟΙ BAGNAIA KAI M.MARQUEZ EINAI ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
  • ΟΧΙ, Η DUCATI ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ Νο 1 ΣTHN APRILIA