• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
4ος Αγώνας - Ισπανία (Jerez)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Η Liberty Media ανακοινώνει την εξαγορά του MotoGP™
Νέα 01/04/2024 - 16:01

Η απόκτηση του κορυφαίου Πρωταθλήματος Αγώνων Μοτοσυκλέτας στον κόσμο διευρύνει το χαρτοφυλάκιο της υψηλής ποιότητας παγκόσμιων αθλητικών δραστηριοτήτων της Liberty Media

Η Liberty Media Corporation ανακοίνωσε τη συμφωνία για την απόκτηση του MotoGP™. Το MotoGP™ είναι η κορυφή των δύο τροχών, με 22 από τους ταχύτερους αναβάτες να ανταγωνίζονται με πρωτότυπες μοτοσυκλέτες ειδικά κατασκευασμένες σε μερικές από τις μεγαλύτερες πίστες αγώνων του κόσμου, φτάνοντας τελικές ταχύτητες πάνω από 360 χιλιόμετρα την ώρα. Από την πρώτη σεζόν το 1949 που διοργάνωσε έξι Γύρους σε όλη την Ευρώπη, το άθλημα έχει αυξηθεί και περιλαμβάνει περισσότερα από 20 Grand Prix σε πέντε ηπείρους, με την τηλεοπτική μετάδοση να φτάνει σε εκατοντάδες εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

Αυτή η νέα συμφωνία θα κάνει την Dorna Sports S.L., τον αποκλειστικό κάτοχο των εμπορικών και τηλεοπτικών δικαιωμάτων του MotoGP™, να παραμείνει μια ανεξάρτητη εταιρεία με παρακολούθηση μετοχών του Ομίλου Formula One της Liberty Media. Ο Carmelo Ezpeleta, ο οποίος είναι Διευθύνων Σύμβουλος από το 1994, θα παραμείνει στη θέση του και θα συνεχίσει να διευθύνει την επιχείρηση με τη δική του ομάδα διαχείρισης. Η επιχείρηση θα παραμείνει στη Μαδρίτη.

Η Dorna κατέχει επίσης αποκλειστικά δικαιώματα σε άλλες κατηγορίες αγώνων μοτοσυκλετών, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών MotoGP™ Moto2™ και Moto3™, του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος FIM Enel MotoE™, του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Superbike MOTUL FIM και του νέου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος αγώνων ταχύτητας των Γυναικών FIM.

Η Liberty Media θα αποκτήσει περίπου το 86% της Dorna, με τη διοίκηση της Dorna να διατηρεί περίπου το 14% των ιδίων κεφαλαίων της στην επιχείρηση. Η συναλλαγή αντικατοπτρίζει μια εταιρική αξία για την Dorna/MotoGP™ ύψους 4.2 δισεκατομμυρίων € και μια αξία ιδίων κεφαλαίων 3.5 δισεκατομμυρίων €, με το υπάρχον υπόλοιπο χρέους του MotoGP™ να αναμένεται να παραμείνει σε ισχύ μετά το κλείσιμο της συμφωνίας.

 

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που επεκτείνουμε το χαρτοφυλάκιό μας με κορυφαίες αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες με την εξαγορά του MotoGP», δήλωσε ο Greg Maffei, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Liberty Media.

«Το MotoGP είναι ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα με πιστούς, ενθουσιώδεις οπαδούς, συναρπαστικούς αγώνες και ένα υψηλό οικονομικό προφίλ που δημιουργεί ταμειακές ροές. Ο Carmelo και η ομάδα διαχείρισης, έχουν δημιουργήσει ένα υπέροχο αθλητικό θέαμα που μπορούμε να επεκτείνουμε σε ένα ευρύτερο παγκόσμιο κοινό. Η επιχείρηση έχει σημαντική ανοδική πορεία και σκοπεύουμε να αναπτύξουμε το άθλημα για τους οπαδούς του MotoGP, τις ομάδες, τους εμπορικούς συνεργάτες και τους μετόχους μας».

 

«Αυτό είναι το τέλειο επόμενο βήμα στην εξέλιξη του MotoGP και είμαστε ενθουσιασμένοι για το τι φέρνει αυτό το ορόσημο στην Dorna, στο paddock του MotoGP και στους οπαδούς των αγώνων», δήλωσε ο Carmelo Ezpeleta, Διευθύνων Σύμβουλος της Dorna. «Είμαστε περήφανοι για το παγκόσμιο άθλημα που έχουμε αναπτύξει και αυτή η συναλλαγή αποτελεί απόδειξη της αξίας του αθλήματος σήμερα και των δυνατοτήτων ανάπτυξής του. Η Liberty έχει απίστευτο ιστορικό στην ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων και δεν θα μπορούσαμε να επιθυμούμε έναν καλύτερο συνεργάτη να επεκτείνει τη βάση των θαυμαστών του MotoGP σε όλο τον κόσμο».

 

Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024 και υπόκειται στη λήψη εγκρίσεων από τις αρχές του νόμου περί ανταγωνισμού και ξένων επενδύσεων σε διάφορες δικαιοδοσίες, καθώς η Liberty Media είναι ο κάτοχος των δικαιωμάτων της Formula 1 και αυτό δημιουργεί μια "δεσπόζουσα θέση" στην αγορά, κάτι που ενδεχομένως να μην δεχτούν αυτές οι αρχές. Βέβαια οι νόμοι μιλούν για την απαγόρευση εκμετάλλευσης της δεσπόζουσας θέσης, κάτι που θα είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί, ως λόγος της απαγόρευσης της εξαγοράς.

Επόμενο άρθρο »

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΜΧ: Κυριαρχία Fantic με Κουζή και Βαγγελάκο

« Προηγούμενο άρθρο

Έτοιμος ο Γιάννης Περιστεράς μετά τις επίσημες δοκιμές με Yamaha R7 στο Μιζάνο

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα