• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
10ος Αγώνας - M.Βρετανία (Silverstone)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Bosch Anti-Slide: και η μοτοσυκλέτα ΔΕΝ πέφτει!!!
Νέα 16/09/2023 - 13:10

Ένα σύστημα αποφυγής της πτώσης, που έρχεται από το ερευνητικό τμήμα της Bosch. Ενός από τους κορυφαίους κατασκευαστές τεχνολογίας αυτοκινήτων, στον οποίο εξελίσσεται ένα νέο σύστημα για την πρόληψη ατυχημάτων μοτοσυκλέτας.

 

Οι περισσότεροι αναβάτες μοτοσυκλέτας αντιμετωπίζουν άσχημες πτώσεις όταν η μοτοσυκλέτα τους γλιστρήσει στο δρόμο. Η νέα τεχνολογία της Bosch στοχεύει να αποτρέψει ακριβώς αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Ανεπίσημα ονομάζεται “Bosch Anti-Slide” και το σύστημα χρησιμοποιεί πραγματικούς προωθητές για να εξουδετερώσει την τάση γλιστρήματος της μοτοσυκλέτας και ιδιαίτερα του μπροστινού ελαστικού. Η μονάδα είναι παρόμοια με τα προωθητικά συστήματα που βρίσκονται στις διαστημικές στολές και δίνουν προώθηση ακόμη και σε κενό αέρος.

Η αρχή λειτουργίας του Bosch Anti-Slide είναι αρκετά απλή. Όταν μια μοτοσυκλέτα στρίβει αριστερά, και εάν κατά τη διάρκεια της στροφής γλιστρήσει, οι προωθητές ενεργοποιούνται και ωθούν τη μοτοσυκλέτα προς τα κάτω και αριστερά με επίδραση πιο κοντά στον εμπρός τροχό, αυξάνοντας την πρόσφυση και επαναφέροντας το δίτροχο σε τροχιά.

Δεδομένου ότι το σύστημα βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στάδιο ανάπτυξης, η σκοπιμότητά του είναι αμφίβολη. Επίσης, μια ολίσθηση μοτοσυκλέτας μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους. Ενώ ορισμένοι από αυτούς τους λόγους μπορούν να διορθωθούν ανάλογα με τις ικανότητες του αναβάτη, μερικές συνθήκες στο δρόμο με απότομη εναλλαγή του συντελεστή πρόσφυσης της ασφάλτου ή το να έχει έστω και λίγα λάδια σε στροφή χωρίς ορατότητα και λάδια που είναι ανοιχτόχρωμα όπως οι βαλβολίνες ή το να μας εμποδίσει κάποιο άλλο όχημα με δικό του λάθος, τότε η πτώση είναι αναπόφευκτη και μάλιστα για λίγη διαφορά διαθέσιμης πρόσφυσης.

Το σύστημα ασφαλείας της μοτοσικλέτας Bosch Anti-slide, εμποδίζει να γλιστρήσει και να πέσει η μοτοσυκλέτα και υπάρχει σχετικό βίντεο που δείχνει την ενεργοποίησή του σε μία KTM 1290 Adventure όπου το σύστημα, μαζί με άλλες μονάδες όπως το Cornering ABS και το Traction Control, αποτρέπει την ολίσθηση και την πτώση. H κεντρική φωτογραφία είναι μια ψηφιακή απεικόνιση του συστήματος από το MotobikeWriter.

Όπως και οι αερόσακοι, το Bosch Anti-Slide μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά. Μετά από αυτό, οι προωθητές πρέπει να αντικατασταθούν, οπότε και το κόστος αυτό είναι αρκετό. Επομένως, η μελλοντική μοτοσυκλέτα που θα είναι εξοπλισμένη με Bosch Anti-Slide, θα έχει μόνο μία φορά τη δυνατότητα αποφυγής μίας πτώσης, μέχρι να ξαναβρεθεί σε χώρο ή συνεργείο που θα μπορεί να κάνει την αντικατάσταση.

Η Bosch βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του εξοπλισμού και της τεχνολογίας αυτοκινήτων εδώ και πολύ καιρό. Στην πραγματικότητα, το ABS αναπτύχθηκε από τη Bosch τον Αύγουστο του 1978. Το Bosch Anti-Slide θα μπορούσε να είναι το επόμενο στάδιο στην τεχνολογία των δίτροχων. Παρόλο που το σύστημα βρίσκεται υπό ανάπτυξη, μπορούμε να περιμένουμε ότι η Bosch θα πρωτοπορήσει με το σύστημα στο εγγύς μέλλον.

Το σύστημα χρησιμοποιεί πεπιεσμένο αέριο για να εκτοξεύσει έναν πίδακα αέρα από την εξωτερική πλευρά της μοτοσυκλέτας όταν οι αισθητήρες με γυροσκόπια και επιταχυνσιόμετρα ανιχνεύουν γλιστρήματα στους τροχούς. Η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του παρέχει μία υποβοήθηση την κατάλληλη στιγμή και μπορεί να αποτρέψει μία πτώση. Είναι κάτι που δεν υπάρχει μέχρι στιγμής σε μοτοσυκλέτες παραγωγής και θα θέλαμε να εξελιχθεί και ίσως να έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιηθεί περισσότερες φορές προτού αντικατασταθεί. Η γνώση όμως της οδικής συμπεριφοράς της μοτοσυκλέτας, είναι η πιο σημαντική ενεργητική ασφάλεια που μπορούμε να έχουμε σε δύσκολες συνθήκες, ενώ και η προνοητική σκέψη για τις πιθανότητες να βρεθούμε σε δύσκολες συνθήκες είναι αυτό που θα μας σώσει από μία πιθανή πτώση.

Επόμενο άρθρο »

Marc Marquez για Valentino Rossi: «Πώς επέστρεφε κάθε Σαββατοκύριακο»;

« Προηγούμενο άρθρο

Lorenzo: «Η Honda θα πήγαινε πολύ καλύτερα με τον Pedrosa ως δοκιμαστή»

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα