• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
5ος Αγώνας - Γαλλία (Le Mans)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Ο Bastianini αποκαλεί την Ducati GP23 «τσόπερ» σε σχέση με του '22
Νέα 10/08/2023 - 00:50

«Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να είμαι αμέσως ανταγωνιστικός με την GP23, επειδή η μοτοσυκλέτα είναι νευρική και επιθετική. Ο Bagnaia έχει αλλάξει πολύ από τον χειμώνα. Ο Marquez με ακούμπησε στη στροφή 11, μετά κάτι έσπασε και κατέληξα εκτός».
 

Το Silverstone δεν ήταν ένα αξέχαστο Σαββατοκύριακο για τον Enea Bastianini. 

Μετά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε το Σάββατο στο βρεγμένο, την επόμενη μέρα του Αγώνα ο αναβάτης από την Ιταλία βρέθηκε να αγωνίζεται αρκετά πίσω και μετά την επαφή του με τον Mark Marquez είχε μία πτώση που προκλήθηκε από την αστάθεια μετά από αυτήν την επαφή. Ωστόσο, ο αγώνας του σημαδεύτηκε ουσιαστικά από την αρχή, δεδομένου ότι οι προσδοκίες του ήταν να αγωνιστεί για τις κορυφαίες θέσεις.
 

«Γενικά, δεν είμαι ευχαριστημένος με αυτό το Σαββατοκύριακο - είπε - αλλάξαμε πολλά στη μοτοσυκλέτα για τον αγώνα, αλλά δεν έγινε τίποτα, στην πραγματικότητα το GP ήταν πολύ δύσκολο. Ήμουν πιο δυνατός στο φρενάρισμα από το Σάββατο, αλλά όχι σε όλα τα σημεία της πίστας. Μετά την επαφή με τον Marquez, μάλλον κάτι έσπασε και αυτό με οδήγησε στην πτώση».

 

Ο Enea εξήγησε ακριβώς τι συνέβη.

«Ο Μαρκ με ακούμπησε κατά την είσοδο στη στροφή 11 και μετά δεν μπορούσα να επιβραδύνω τόσο έντονα με αποτέλεσμα στη στροφή 15 να ανοίξω τη γραμμή μου διάπλατα».

 

Στη συνέχεια μίλησε για τη δύσκολη στιγμή που βιώνει.

«Το κύριο πρόβλημά μου είναι ότι έχω πάντα τη συνηθισμένη αίσθηση, που είναι αυτή της οδήγησης μοτοσυκλέτας chopper. Δούλεψα με την ανάρτηση το Σαββατοκύριακο, κάνοντας κάποιες αλλαγές, αλλά χρειάζομαι κάτι περισσότερο».

 

Ο Enea μπήκε στις λεπτομέρειες.

«Απλώς για να δώσω ένα παράδειγμα: ο Pecco άλλαξε πολύ τις ρυθμίσεις του φέτος και χρειάζομαι χρόνο για να τις καταλάβω. Σίγουρα, μετά από αυτόν τον Αγώνα, έχω περισσότερα δεδομένα να δώσω στην ομάδα μου. Ξέρω σε ποια κατεύθυνση πρέπει να πάμε, αλλά δεν είναι εύκολο και δεν ξέρω καν αν θα μπορέσουμε να φτάσουμε εκεί γρήγορα».

 

Πέρυσι ο Enea πετούσε με την Ducati.

«Το γεγονός είναι ότι η GP23 είναι διαφορετική. Ο κινητήρας είναι διαφορετικός και οι αίσθηση είναι διαφορετική. Οδηγικά, πρέπει να είμαι πιο επιθετικός και δεν είναι ό,τι καλύτερο για μένα. Από φυσική κατάσταση, είμαι καλά, αλλά η μοτοσυκλέτα είναι νευρική και δεν είναι η καλύτερη επιλογή για μένα».

 

Είναι αρκετά διαφορετικές οι μοτοσυκλέτες του 2023 και οι Ducati δεν είναι εύκολες για όλους τους οδηγούς όπως έλεγαν όλοι στο ξεκίνημα της χρονιάς, αλλά ο Bagnaia και ο Martin βρήκαν τις ρυθμίσεις και κατάφεραν να κινούνται πολύ γρήγορα με τον Enea να αντιμετωπίζει τις παραπάνω δυσκολίες και τον Zarco να μην αντιμετωπίζει προβλήματα αλλά χωρίς να φέρει νίκη μέχρι στιγμής. Η αεροδυναμική απόδοση είναι πλέον πολύ μεγάλη και οι δυνάμεις που εφαρμόζονται στις μοτοσυκλέτες δυσκολεύουν την οδήγησή τους ιδιαίτερα στις δύσκολες καιρικές συνθήκες αλλά ακόμη περισσότερο σε περίπτωση έστω και μικρής ζημιάς από επαφή, με τις δυνάμεις που επιδρούν διαφορετικά να αλλάζουν την συμπεριφορά και την πρόσφυση, με αποτέλεσμα να έρχεται εύκολα η πτώση.
 

Αυτή η εξέλιξη στην αεροδυναμική ανεβάζει ακόμη περισσότερο και το ενδιαφέρον για την πιο γρήγορη οδήγηση των σύγχρονων μοτοσυκλετών του MotoGP, την επίτευξη καλύτερων χρόνων και ρεκόρ, καθώς δεν είναι μόνο οι κινητήρες που μπορεί να αυξάνουν την ιπποδύναμη αλλά και όλα τα υπόλοιπα μηχανικά μέρη μαζί με την αεροδυναμική, που θα δώσουν το παραπάνω κράτημα ουσιαστικά και στο μέλλον θα βλέπουμε όλο και περισσότερη ταχύτητα μέσα στη στροφή, κάτι που είναι από μόνο του εντυπωσιακό!

 

Επόμενο άρθρο »

Στο βάθρο ο Αλέξης Παπαγεωργίου στην Ριέκα

« Προηγούμενο άρθρο

2ος στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα BMU στην Ριέκα ο Ντίνος Μαυρόπουλος

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα