• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
4ος Αγώνας - Ισπανία (Jerez)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Ήρθε το νέο Honda SH150i 2022
Σε δυο νέους χρωματικούς συνδυασμούς
Τεστ-Μοντέλα 17/02/2022 - 19:40

Το SH 150 είναι από τα πιο δημοφιλή scooter της Ιταλικής αγοράς χάρη στο κομψό χαρακτηριστικό στυλ, τις επιδόσεις που προσφέρει ο σύγχρονος (Euro5) τετραβάλβιδος κινητήρας eSP+,  την ευχρηστία με την επίπεδη σχεδίαση πατώματος τον αποθηκευτικό χώρο 28L, την θύρα φόρτισης USB και την λειτουργία Smart Key, και φυσικά τον πλούσιο εξοπλισμό του που περιλαμβάνει Honda Selectable Torque Control (HSTC) και Idling Stop, οθόνη LCD, φωτισμό full LED.  Οι δύο νέες επιλογές χρωμάτων Mat Pearl Cool White **Sporty** και Mat Rock Gray **Sporty** για το 2022 το καθιστούν ακόμα πιο ελκυστικό.


22YM HONDA SH150i

Μέλος της δημοφιλούς οικογένειας SH, ιδρυτής της οποίας είναι το SH50 που κυκλοφόρησε το 1984, το τετράχρονο SH150 έφτασε για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή αγορά το 2001. Έκτοτε έχει καταφέρει, αθόρυβα αλλά σταθερά, να φέρει σε πέρας την αποστολή του προσφέροντας απολαυστικές και απροβλημάτιστες μετακινήσεις με στυλ, και να εξελιχθεί σε ένα από τα αγαπημένα scooter της γηραιάς ηπείρου.

Εκείνο το πρώτο scooter έφερε μαζί του τη συνταγή της επιτυχίας: έναν οικονομικό όσο και ζωηρό κινητήρα, κατάλληλο για χρήση στην πόλη και τον αυτοκινητόδρομο, σε συνδυασμό με μία ευέλικτη και αξιόπιστη συμπεριφορά χάρη στη σταθερότητα που εξασφαλίζουν οι τροχοί των 16 ιντσών. Και όλα αυτά με ένα κομψό, premium στυλ.

Διαθέτοντας σύστημα ψεκασμού PGM-FI από το 05YM, τα τελευταία 14 χρόνια το SH150i και το αδελφάκι του 125cc έχουν καταφέρει να αντιπροσωπεύουν τα απόλυτα μέσα αστικής μετακίνησης με μια τέλεια ισορροπία στυλ, αξιοπιστίας, οικονομίας και εξαιρετικής χρηστικότητας.

Και ασφαλώς πρόκειται για ένα μοντέλο το οποίο εξελίσσεται διαρκώς και προσεκτικά ανάλογα με τις αναπτυσσόμενες ανάγκες και προσδοκίες των ιδιοκτητών. Άλλωστε, επιθυμία της Honda είναι να τους προσφέρει πάντα μία ακόμα καλύτερη έκδοση του SH τους. Το 13YM απέκτησε τον κινητήρα χαμηλών τριβών eSP (enhanced Smart Power) της Honda και τεχνολογία Idling Stop, αυξάνοντας την ισχύ και βελτιώνοντας την κατανάλωση. Για το 2017, η εμφάνιση ανανεώθηκε με πιο σμιλεμένες γραμμές, εμπρός/πίσω φώτα LED και την προσθήκη του Honda Smart Key.

Για το 20YM, το SH150i – το οποίο κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Honda στην Atessa της Ιταλίας – και απολαμβάνει τεράστια δημοτικότητα στην Ιταλική αγορά λόγω νομοθεσίας που απαγορεύει την κυκλοφορία μοτοσυκλετών 125cc στους αυτοκινητόδρομους, ήταν ένα εντελώς ανανεωμένο scooter. Συνεχίζοντας την ένδοξη ιστορία των προκατόχων του, το SH150i έγινε ταχύτερο, ακόμα πιο στιλάτο, άνετο και εύχρηστο παραμένοντας οικονομικό από άποψης τιμής αγοράς και λειτουργικού κόστους. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα SH και, ως εκ τούτου, τα standards παραμένουν υψηλά. 

Για το 22YM, δύο κομψοί νέοι χρωματισμοί, με μοναδικά κόκκινα λογότυπα και μαύρες ζάντες του προσδίδουν μία πιο σπορ νότα και καθιστούν το SH150i ακόμα πιο επιθυμητό.

 

 

Επισκόπηση μοντέλου

Μπορεί το SH150i να συνεχίζει την καριέρα του στο 22YM χωρίς μηχανικές αλλαγές, αλλά αξίζει να ξαναθυμηθούμε την ανανέωση του 20YM καθώς η βελτίωση δεν ήταν εύκολος στόχος – δεν είναι τυχαία ένα από τα αγαπημένα scooter των Ιταλών. Ένα καλό σημείο εκκίνησης για τους μηχανικούς εξέλιξης ήταν να αυξήσουν την ισχύ, τη ροπή και την απόδοση του τετραβάλβιδου κινητήρα eSP+ προδιαγραφών EURO5. Η προσθήκη του HSTC εξασφάλιζε επίσης πρόσθετη ξεγνοιασιά σε κάθε ιδιοκτήτη.

Το επανασχεδιασμένο πλαίσιο απελευθέρωσε πρόσθετο και ακόμα πιο ωφέλιμο αποθηκευτικό χώρο (συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης μιας θύρας USB), ενώ η βελτιστοποίηση της γεωμετρίας της πίσω ανάρτησης αύξησε την άνεση. Το πολυτελές νέο σώμα και το κομψό, χαρακτηριστικό εμπρός τμήμα ενίσχυαν την παρουσία του SH150i, με φωτισμό full LED και ευδιάκριτα όργανα LCD.

Διατίθενται πέντε εκδόσεις:

Στάνταρ SH150i χωρίς αξεσουάρ

  •    -  SH150i με Smart top box 
  •    -  SH150i με Smart top box, χούφτες και ζελατίνα
  •    -  SH150i με στάνταρ top box
  •    -  SH150i με στάνταρ top box, χούφτες και ζελατίνα.

Δύο εντελώς νέα χρώματα περιλαμβάνουν μοναδικά κόκκινα λογότυπα, μαύρες ζάντες και πιο δυναμικές λεπτομέρειες, που ενισχύουν τη σύγχρονη γοητεία του για το 22YM.

  •    -  Mat Pearl Cool White **Sporty**
  •    -  Mat Rock Gray **Sporty**
  •    -  Pearl Nightstar Black
  •    -  Timeless Gray Metallic
  •    -  Pearl Splendor Red 

 

Κύρια Χαρακτηριστικά

Στυλ & Εξοπλισμός

  •    -   Κομψή, χαρακτηριστική σχεδίαση SH με επίπεδο πάτωμα
  •    -   Συνολικός αποθηκευτικός χώρος 28L κάτω από τη σέλα, με θύρα USB
  •    -   Φωτισμός full LED με όργανα LCD

‘Αρμονικό’ και ‘στιβαρό’ είναι δύο λέξεις που περιγράφουν το κομψό και ενιαίο στυλ του scooter, ενώ ο δυνατός συνδυασμός τους ενίσχυσε την αίσθηση πολυτέλειας. Και το εμπρός τμήμα του SH150i το κάνει να ξεχωρίζει – ο προβολέας που εδράζεται στο φέρινγκ (σχηματίζει ένα ‘H’ από λυχνίες LED) περιλαμβάνει μια κεντρική δέσμη και δύο περιφερειακές, ενώ τα φώτα θέσεως εδράζονται πάνω από το κέλυφος του τιμονιού.

Η κομψή εμφάνιση συνδυάζεται με αβίαστη πρακτικότητα. Οι συνολικές συμπαγείς διαστάσεις, το επίπεδο πάτωμα και η όρθια θέση οδήγησης (βασικό συστατικό για ευχρηστία και ορατότητα στην πυκνή κυκλοφορία) είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα της SH εμφάνισης. Ο αποθηκευτικός χώρος των 28 λίτρων κάτω από τη σέλα, χωρά ένα κράνος full-face. Περιλαμβάνεται επίσης θύρα φόρτισης USB.

Η επίπεδη σέλα προσφέρει άφθονη στήριξη και χώρο για ελευθερία κινήσεων ενώ το μελετημένο σχήμα της και στενό πάτωμα επιτρέπουν στον αναβάτη να πατάει με σιγουριά στο έδαφος. Επειδή πολλές διαδρομές στην πόλη γίνονται με συνεπιβάτη, υπάρχει άφθονος χώρος για δεύτερο άτομο: τα αναδιπλούμενα μαρσπιέ αλουμινίου κουμπώνουν όταν δεν χρησιμοποιούνται και είναι ιδιαίτερα σταθερά για τα πόδια του συνεπιβάτη - κυρίως στο φρενάρισμα.

Το πίσω φως είναι τεχνολογίας LED με χρωμιωμένο πλαίσιο, ασορτί με το εμπρός, και ο νέος πίνακας οργάνων LCD περιλαμβάνει όλες τις προειδοποιητικές λυχνίες – όπως Smart Key, HSTC/ABS και λειτουργία Idling Stop – τοποθετημένες με τάξη γύρω από ένα κεντρικό ψηφιακό ταχύμετρο/χιλιομετρητή. Όλες οι λειτουργίες του πίνακα εκτελούνται μέσω διακοπτών A/B στο αριστερό γκριπ.

Με το έξυπνο κλειδί (Smart Key) στην τσέπη του αναβάτη, ο χειρισμός του κεντρικού διακόπτη, της κλειδαριάς της σέλας και της τάπας ανεφοδιασμού καυσίμου, είναι πλέον απλή υπόθεση. Το κλειδί διαθέτει δύο πλήκτρα για την έξυπνη λειτουργία on/off και τη λειτουργία “answer back” η οποία ενεργοποιεί τα φλας από απόσταση για εντοπισμό του scooter.

Με το Smart Key εντός εμβέλειας, αρκεί ένα πάτημα του κεντρικού διακόπτη για να ξεκλειδώσει το τιμόνι και να πάρει εμπρός ο κινητήρας, ενώ μέσω δύο διακοπτών ξεκλειδώνει η τάπα καυσίμου και η σέλα. Ο διακόπτης γίνεται μπλε όταν πατηθεί ή με τη λειτουργία “answer back” στο Smart Key.

 

Κινητήρας

  •    -   Τετραβάλβιδος κινητήρας eSP+ αποδίδει μέγιστη ισχύ 16,9 PS (12,4kW) και ροπή 14,9Nm
  •    -   Επίσης χρησιμοποιεί Honda Selectable Torque Control (HSTC)
  •    -   Προδιαγραφών EURO5, με Idling Stop και τεχνολογίες χαμηλών τριβών

Ο υδρόψυκτος, τετραβάλβιδος κινητήρας 157cc eSP+ (‘enhanced Smart Power’) του SH150i παράγει μέγιστη ισχύ 16,9 PS (12.4kW) στις 8.500 σαλ. ενώ η μέγιστη ροπή των 14.9Nm αποδίδεται στις 6.500 σαλ.

Η κατανάλωση καυσίμου (χωρίς ενεργοποιημένο Idling Stop) είναι 44,7km/l (WMTC mode). Ο κινητήρας του SH150i είναι προδιαγραφών EURO5. Τα επιτρεπόμενα όρια εκπομπών ρύπων όπως μονοξείδιο του άνθρακα, υδρογονάνθρακες και οξείδια του αζώτου, όπως ορίζει το EURO5 μειώνονται δραστικά συγκριτικά με τα αντίστοιχα του EURO4.

Μία τεχνολογία που αυξάνει την αυτοπεποίθηση του αναβάτη στη βρεγμένη άσφαλτο, είναι το σύστημα Honda Selectable Torque Control (HSTC) το οποίο λειτουργεί στο παρασκήνιο για έξυπνη διαχείριση της πρόσφυσης στον πίσω τροχό. Μία ενδεικτική λυχνία αναβοσβήνει στον πίνακα οργάνων όταν το HSTC μειώνει ενεργά την ολίσθηση του πίσω τροχού, ενώ το σύστημα μπορεί επίσης να απενεργοποιείται πλήρως.

Η διάμετρος και η διαδρομή του κυλίνδρου είναι 60mm και 55,5mm αντίστοιχα. Ο λόγος συμπίεσης είναι 12.0:1. Ο συμπαγής κινητήρας είναι ένα αριστούργημα ως προς τη συγκέντρωση μάζας. Το ψυγείο, αντί να τοποθετείται στο εμπρός τμήμα του scooter ενσωματώνεται στον ίδιο τον κινητήρα, για μία απλή, ελαφριά διάταξη, ενώ ο αποδοτικός πυρήνας του επιτρέπει τη χρήση ενός πολύ συμπαγούς, ελαφρού ανεμιστήρα ψύξης.

Εσωτερικά, εφαρμόζονται τεχνολογίες χαμηλών τριβών. Το χιτώνιο του κυλίνδρου διαθέτει μικροσκοπικές εγκοπές στην εξωτερική του επιφάνεια για τον περιορισμό της κατανάλωσης λαδιού και τη βελτίωση της ψύξης ενώ ο κύλινδρος τοποθετείται έκκεντρα σε σχέση με το κέντρο του στροφάλου ώστε να περιορίζονται οι τριβές στο ελάχιστο. Μειωμένες είναι και οι τριβές στο κιβώτιο ταχυτήτων χάρη στη χρήση τριών κύριων ρουλεμάν, τα οποία είναι σχεδιασμένα με γνώμονα τα ακριβή φορτία που μπορεί να δεχτεί έκαστο.

Μια βασική τεχνολογία εξοικονόμησης καυσίμου που ενσωματώνει το SH150i ονομάζεται Idling Stop. Λειτουργεί μέσω ενός διακόπτη στο δεξί γκριπ και, όταν είναι ενεργοποιημένη, διακόπτει αυτόματα τη λειτουργία του κινητήρα μετά από τρία δευτερόλεπτα στο ρελαντί και τον επανεκκινεί αμέσως μόλις ο αναβάτης ανοίξει το γκάζι.

Η λειτουργία αυτή είναι πολύ διακριτική χάρη σε ένα σύστημα που επαναφέρει αυτόματα το στροφαλοφόρο σε γωνία πριν την εισαγωγή, και ένα μηχανισμό αποσυμπίεσης που εξαλείφει την αντίσταση του στροφάλου κατά την επανεκκίνηση. Η ηλεκτρική γεννήτρια/εκκινητής (μίζα) ACG λειτουργεί χωρίς τη χρήση συμβατικού μοτέρ και γραναζιών.

 

Πλαίσιο

  •    -   Υψηλής αντοχής σωληνωτό, ατσάλινο πλαίσιο τύπου ραχοκοκαλιάς
  •    -   Βελτιστοποιημένη γεωμετρία πίσω ανάρτησης αυξάνει την οδηγική άνεση
  •    -   Εμπρός και πίσω τροχοί 16 ιντσών προσφέρουν σταθερότητα και αυτοπεποίθηση

Με το υψηλής αντοχής σωληνωτό, ατσάλινο πλαίσιο τύπου ραχοκοκαλιάς, το ρεζερβουάρ καυσίμου 7L τοποθετείται κάτω από το πάτωμα, κάτω από τα πόδια του αναβάτη, μία διάταξη που απελευθερώνει πρόσθετο αποθηκευτικό χώρο 10L. Το μεταξόνιο είναι στα 1.350mm με τη γωνία κάστερ και το ίχνος τροχού στα 26°/85,2mm. Το ύψος της σέλας είναι 799mm και το βάρος πλήρες υγρών δεν υπερβαίνει τα 134,1kg.

Για λόγους οδηγικής άνεσης, η γωνία έδρασης του κινητήρα και της πίσω ανάρτησης έχουν βελτιστοποιηθεί, έτσι ώστε να μειωθεί η ροπή στρέψης των βάσεων του κινητήρα και να φιλτράρονται καλύτερα οι ανωμαλίες του οδοστρώματος.

Οι ελαφριοί τροχοί των 16 ιντσών από χυτό αλουμίνιο ήταν ανέκαθεν σημαντικός παράγοντας στην ευκολία χειρισμού και τη σταθερότητα του SH150i σε ποικίλα οδοστρώματα και συνδυάζονται με tubeless ελαστικά Michelin City Grip διαστάσεων 100/80-16 μπροστά και 120/80-16 πίσω.

Τα πίσω αμορτισέρ διαθέτουν ρύθμιση προφόρτισης του ελατηρίου σε 5 στάδια με διαδρομή άξονα 83mm. Μπροστά, το τηλεσκοπικό πιρούνι με διαδρομή 89mm, διασφαλίζει εξαιρετικό κράτημα στο δρόμο και έχει ρυθμιστεί ώστε να προσφέρει ενδοτικότητα και πλήρως ελεγχόμενη συμπεριφορά. Το ABS είναι στάνταρ και τα εμπρός/πίσω φρένα αποτελούνται από δίσκους διαμέτρου 240mm, με 2-πίστονη δαγκάνα μπροστά και μονοπίστονη στον πίσω τροχό.

 

Αξεσουάρ

Εκτός από το στάνταρ top box, διατίθενται ζελατίνα νέας σχεδίασης και χούφτες για αυξημένη προστασία από τις καιρικές συνθήκες. Το Smart top box – που λειτουργεί σε συνδυασμό με το Smart Key – και το απαραίτητο κιτ ανοίγματος αυτού, μπορούν να τοποθετηθούν εκ των υστέρων.

Τεχνικές προδιαγραφές

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος

Υδρόψυκτος, 4-χρονος 1ΕΕΚ (SOHC)

Κυβισμός (cm³)

156.9

Αρ. βαλβίδων ανά κύλινδρο

4

Διάμετρος  Διαδρομή (mm)

60 x 55,5

Σχέση Συμπίεσης

12.0:1

Μέγιστη Ισχύς

16,9 PS (12.4kW) @ 8.500rpm

Μέγιστη Ροπή

14.9Nm @ 6.500rpm

Χωρητικότητα κάρτερ λαδιού

1L

ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI

Χωρητικότητα ρεζερβουάρ καυσίμου

7L

Κατανάλωση καυσίμου

44,7km/litre

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Μίζα

Ηλεκτρική

Χωρητικότητα μπαταρίας

12V-7Ah

Ισχύς ACG

670w @ 5.000rpm

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Τύπος Συμπλέκτη

Αυτόματος, φυγοκεντρικός

Τύπος κιβωτίου

CVT

Τελική Μετάδοση

Ιμάντας V

ΠΛΑΙΣΙΟ

Τύπος

Σωληνωτό, ατσάλινο, τύπου ραχοκοκαλιάς

ΠΛΑΙΣΙΟ

Διαστάσεις (ΜxΠxΥ)

2.090mm x 730mm x 1.130mm

Μεταξόνιο

1.350mm

Γωνία κάστερ

26°

Ίχνος τροχού

85.2mm

Ύψος σέλας

799mm

Απόσταση από το έδαφος

145mm

Βάρος (πλήρες υγρών)

134,1kg

Ακτίνα στροφής

2,05m

ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Τύπος εμπρός

Τηλεσκοπικό πιρούνι 33mm

Τύπος πίσω

Διπλά αμορτισέρ με προ-φόρτιση ελατηρίου

ΤΡΟΧΟΙ

Ζάντα εμπρός

16M/C x MT2.50

Ζάντα πίσω

16M/C x MT2.75

Ελαστικό εμπρός

100/80-16”

Ελαστικό πίσω

120/80-16”

ΦΡΕΝΑ

Σύστημα ABS

2-κάναλο

ΟΡΓΑΝΑ & ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ

Όργανα

Honda Smart Key, θύρα φόρτισης USB

Προβολέας εμπρός

LED

Πίσω φως

LED

 

Όλες οι προδιαγραφές είναι προσωρινές και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς προειδοποίηση.

*Σημειώστε ότι οι αναφερόμενες τιμές είναι αποτέλεσμα δοκιμών της Honda σε τυποποιημένες συνθήκες, όπως προβλέπονται από τον κύκλο WMTC. Οι δοκιμές λαμβάνουν μέρος σε κυλιόμενο διάδρομο, χρησιμοποιώντας τη βασική έκδοση του οχήματος με έναν μόνο αναβάτη και χωρίς πρόσθετο εξοπλισμό. Η πραγματική κατανάλωση καυσίμου δύναται να διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης, τη συντήρηση του οχήματος, τις καιρικές και οδικές συνθήκες, την πίεση των ελαστικών, την τοποθέτηση πρόσθετων αξεσουάρ, τη φόρτωση, το βάρος αναβάτη και συνεπιβάτη και άλλους παράγοντες.

 

Επόμενο άρθρο »

Δύο νέες επιλογές χρωμάτων για το SH125i 22YM

« Προηγούμενο άρθρο

Η Yamaha παρουσιάζει την Ténéré 700 World Raid

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα