• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
4ος Αγώνας - Ισπανία (Jerez)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
MotoGP: Τα καύσιμα του μέλλοντος
Απαλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2027
Νέα 26/11/2021 - 14:52


Το 2024 θα δει τα MotoGP να κινούνται προς βιώσιμα καύσιμα, ξεκινώντας μια νέα παγκόσμια εποχή καυσίμων μηδενικού άνθρακα. 
Τα MotoGP είναι μια παγκόσμια πλατφόρμα με τη δύναμη να ηγούνται της εξέλιξης τόσο στη βιομηχανία μοτοσυκλετών όσο και στη βιομηχανία κίνησης. Με την μοναδική τους θέση ως ένα από τα πιο δημοφιλή και τεχνολογικά προηγμένα αθλήματα στον κόσμο, τα MotoGP είναι ένα «εργαστήριο» αγώνων που τροφοδοτείται από την καινοτομία και την ανάπτυξη.
 
Οι παγκόσμιες πωλήσεις μοτοσυκλετών ανέρχονται σε 60 εκατομμύρια μονάδες ετησίως και η μεταφορά με δύο τροχούς είναι απαραίτητη για ένα τεράστιο ποσοστό του πληθυσμού, με πάνω από δύο δισεκατομμύρια μοτοσυκλέτες στους δρόμους του κόσμου. Σε πολλά έθνη τα δίτροχα οχήματα οδηγούν την κοινωνία. Ως τα πιο βιώσιμα μηχανοκίνητα οχήματα, οι δίτροχες μεταφορές διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην προσπάθεια για καθαρότερη, ασφαλέστερη και πιο φιλική προς το περιβάλλον μετακίνηση, με τη ικανότητα να συμβάλει απίστευτα στην ανάγκη του κόσμου για μείωση των εκπομπών άνθρακα, αύξηση της βιωσιμότητας και καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Σε συνεργασία με τους κατασκευαστές των MotoGP, το άθλημα έχει θέσει νέους στόχους για αυξημένη βιωσιμότητα:
 
Μέχρι το 2024, τα καύσιμα σε όλες τις κατηγορίες MotoGP θα είναι τουλάχιστον 40% μη ορυκτής προέλευσης. 

Μέχρι το 2027, τα καύσιμα σε όλες τις κατηγορίες MotoGP θα είναι 100% μη ορυκτής προέλευσης. 
 
Τα MotoGP είναι η πλατφόρμα στην οποία αυτά τα καύσιμα θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να δοκιμάζονται, με κάθε κατασκευαστή της κορυφαίας κατηγορίας να συνεργάζεται με τον προμηθευτή του για να αναπτύξει το δικό του καύσιμο. Η ανάπτυξη πολλαπλών καυσίμων θα διασφαλίσει ότι η τεχνολογία και η γνώση θα φτάσουν στις καταναλωτικές μοτοσυκλέτες και στις αντλίες καυσίμων στο δρόμο. Αυτό θα δημιουργήσει μια ασυναγώνιστη ποικιλία βιώσιμων καυσίμων που αναπτύχθηκαν από ορισμένους από τους σημαντικότερους παίκτες στην παγκόσμια ενέργεια και δοκιμάστηκαν από το υψηλότερο επίπεδο πρωτότυπων δίτροχων μηχανημάτων στον κόσμο. Χωρίς κανέναν μεμονωμένο ιδιοκτήτη, η πρωτοβουλία εγγυάται άνευ προηγουμένου παγκόσμιο αντίκτυπο.
 
Αυτά τα καύσιμα του μέλλοντος θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε έναν τυπικό κινητήρα εσωτερικής καύσης και είτε θα δημιουργηθούν εργαστηριακά, χρησιμοποιώντας συστατικά που προέρχονται από ένα σύστημα δέσμευσης άνθρακα, είτε θα προέρχονται από αστικά απόβλητα ή βιομάζα μη τροφίμων, επιτυγχάνοντας έτσι σημαντική εξοικονόμηση πόρων σε εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε σχέση με τη βενζίνη που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα. Επιπλέον, οι προμηθευτές καυσίμων θα εισάγουν σταδιακά τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή των καυσίμων τους.
 
Οι κατηγορίες Moto2 και Moto3 θα συνεχίσουν να προμηθεύονται από έναν μόνο πάροχο καυσίμων και θα εισάγουν επίσης ένα μερικώς βιώσιμο καύσιμο το 2024. Και οι δύο κατηγορίες θα αλλάξουν σε 100% βιώσιμα καύσιμα το 2027, παράλληλα με την κατηγορία MotoGP.
 
Η FIM, η IRTA, η MSMA, η Dorna και όλοι οι ενδιαφερόμενοι δεσμεύονται να δημιουργήσουν ένα πιο βιώσιμο άθλημα και μέλλον, από τη δημιουργία μεγαλύτερης βιωσιμότητας στην πορεία έως την αξιολόγηση και τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κάθε εκδήλωσης και πτυχής του αθλήματος με καινοτόμες λύσεις.
 
Τα MotoGP αγωνίζονται μαζί για να ενισχύσουν την παγκόσμια καινοτομία, δημιουργώντας και αντανακλώντας θετικές αλλαγές.

 "Είμαι πραγματικά περήφανος για αυτήν την ανακοίνωση, μετά από πολλούς μήνες ή ακόμη και χρόνια διαπραγματεύσεων με εταιρείες και κατασκευαστές βενζίνης, καταλήξαμε σε μια συμφωνία", δήλωσε ο πρόεδρος της FIM, Jorge Viegas. "Αυτό θα επιτρέψει στα MotoGP να είναι ο ηγέτης σε αυτήν την πραγματική επανάσταση για βιωσιμότητα".

"Θέλουμε να δείξουμε πραγματικά το δρόμο σε όλους τους κατασκευαστές μοτοσικλετών, ότι είναι δυνατό να διασκεδάσουμε όλοι μας αλλά με βιώσιμα καύσιμα. Ελπίζουμε μέχρι το 2027 να έχουμε καύσιμα χωρίς άνθρακα στους αγώνες μας, πρωτοστατώντας και δείχνοντας ότι, ακόμη και εάν οι αγώνες είναι ένα μικρό μέρος των εκπομπών, πρέπει να είμαστε οι ηγέτες αυτής της αλλαγής, να δείξουμε το δρόμο. Ευχαριστώ όλους τους ενδιαφερόμενους για τις διαπραγματεύσεις, επιτέλους τώρα μπορούμε να ανακοινώσουμε τα καλά νέα".

"Είμαστε πολύ περήφανοι που ανακοινώνουμε αυτό το απίστευτο νέο εγχείρημα και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη FIM, την MSMA, την IRTA, τους κατασκευαστές μας και τους προμηθευτές καυσίμων για την υποστήριξή τους σε αυτό το πρωτοποριακό βήμα προς ένα περισσότερο αειφόρο ενεργειακά κόσμο ", ανέφερε ο Carlos Ezpeleta. "Τα MotoGP θα αποτελέσουν κινητήριο δύναμη για παγκόσμια αλλαγή και αυξημένη βιωσιμότητα".

"Οι μοτοσυκλέτες αποτελούν ζωτικό βοήθημα για την κοινωνία, καθιστώντας τα δίτροχα οχήματα κρίσιμο μέρος της λύσης. Τα αειφόρα καύσιμα είναι το κλειδί για τη δημιουργία μιας εφικτής και βιώσιμης διαδρομής προς έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον κόσμο, επηρεάζοντας δισεκατομμύρια ανθρώπους και με μια σειρά από διαφορετικούς κατασκευαστές καυσίμων δεσμευμένους σε αυτήν την προσπάθεια, το παγκόσμιο αντίκτυπο είναι εγγυημένο. Ευχαριστούμε όλα τα μέρη που συμμετείχαν ώστε να γίνει αυτό δυνατό".

Επόμενο άρθρο »

Μεγάλη επιτυχία του ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΦΟΥΡΘΙΩΤΗ στην VALENCIA

« Προηγούμενο άρθρο

Ο Francesco Guidotti φεύγει από την Pramac

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα