• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
8ος Αγώνας - Ολλανδία (Assen)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Τα φρένα στο Assen, τον καθεδρικό της ταχύτητας
Από την Brembo
Νέα 27/06/2024 - 19:22

Tο Assen TT, είναι ο μόνος από τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξάγεται από το ξεκίνημα του το 1949 μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τους τεχνικούς της Brembo που συνεργάζονται με όλους τους αναβάτες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος MotoGP, το TT Circuit Assen είναι μια σχετικά εύκολη πίστα για τα φρένα.

Στην κλίμακα από το 1 έως το 6, βαθμολογείται με 2 στον δείκτη δυσκολίας, τον χαμηλότερο από τους ευρωπαϊκούς αγώνες.

Το Assen έχει μέγιστη ταχύτητα 320 km/h, αλλά, χάρη στις πολλές γρήγορες στροφές, τα φρένα προλαβαίνουν να κρυώσουν. 

Παρά τις 18 στροφές, αρκετές από αυτές γρήγορες, το TT Circuit Assen έχει 10 σημεία πέδησης σε κάθε γύρο.

Πάρα το ότι στα μισά από αυτά η επιβράδυνση είναι μικρότερη από 80 km/h οι αναβάτες χρησιμοποιούν τα φρένα τους για 26,8 δευτερόλεπτα σε κάθε γύρο (περίπου στο 29% του χρόνου) και αυτό χάρη στα 9 σημεία φρεναρίσματος που είναι τουλάχιστον 2 δευτερόλεπτα το καθένα.

​Από τα 10 τμήματα πέδησης στο TT Circuit Assen, μόνο ένα χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα απαιτητικό στα φρένα, ενώ 3 είναι μέτριας δυσκολίας και τα υπόλοιπα 6 μικρής.

Το σημείο πέδησης στην κατηφόρα στη στροφή Haarbocht (στροφή 1) είναι αυτό που οι αναβάτες και τα φρένα πρέπει να δουλέψουν σκληρότερα: Οι αγωνιστικές μοτοσυκλέτες έρχονται με 292 km/h και οι αναβάτες φρενάρουν για 4 δευτερόλεπτα κατα τα οποία καλύπτουν 208 μέτρα.

Για να κατέβουν στα 106 km/h που είναι απαραίτητα για την στροφή, οι αναβάτες πρέπει να ασκήσουν φορτίο 5 kg στη μανέτα και να δεχθούν δυνάμεις επιβράδυνσης 1,5 G.

 

Επόμενο άρθρο »

Assen: Moto2 Ελεύθερες Δοκιμές

« Προηγούμενο άρθρο

Pirelli - Με την στάνταρ επιλογή ελαστικών στον "Καθεδρικό Ναό της Ταχύτητας"

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα