• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
5ος Αγώνας - Γαλλία (Le Mans)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
O εκπληκτικός μηχανολόγος Martin Šula και η μοτοσυκλέτα του
Νέα Αγοράς 10/12/2023 - 12:25

του Δημήτρη Διατσίδη

φωτογραφία: Mario Cantoni Fiala

 

Λίγο έξω από το Μπρνο, τη γνωστή από την πίστα του MotoGP πόλη, στην Střelice βρίσκεται η βάση και η μονάδα παραγωγής των κινητήρων MSR Engines, με τους οποίους κινούνται και τα jetsurf που φτιάχνονται στον ίδιο χώρο. Ο μηχανολόγος Martin Šula είναι ο εμπνευστής και ιδιοκτήτης της εταιρίας και πέρα από την παγκόσμια επιτυχία των μηχανοκίνητων σανίδων surf ο ίδιος έχει ως μεγαλύτερη αγάπη τους δύο τροχούς. Έτσι το πιο πρόσφατο δημιούργημά του είναι μια υβριδική μοτοσυκλέτα η οποία κινείται με ηλεκτρικό κινητήρα του οποίου η μπαταρία φορτίζεται από ένα δίχρονο θερμικό κινητήρα MSR. H μοτοσυκλέτα έχει carbon πλαίσιο και ψαλίδι και οι ενδείξεις είναι ότι θα μπορεί να κινηθεί για τρεις έως τέσσερις ώρες με την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από το καθαρό βιοκαύσιμο του θερμικού μοτέρ, άρα θα λύνει το πρόβλημα της αυτονομίας των ηλεκτρικών κινητήρων με μηδενικές εκπομπές ρύπων διοξειδίου του άνθρακα.

 

Συναντήσαμε τον Martin Šula και την ομάδα του στο μικρό εργοστάσιο εξέλιξης και κατασκευής των κινητήρων MSR και των φοβερών Jetsurf στα οποία τώρα εντάσσεται και το μικρότερο και ελαφρύτερο Jetski του κόσμου!

Για να κατανοήσει κανείς το πως ξεκίνησε και το πως έφτασε σε αυτό το επίπεδο, πρέπει να πάμε πίσω στο 2005 όταν ξεκίνησε την εταιρία με στόχο την εξέλιξη και έρευνα για κινητήρες για μοντελισμό RC models και για μονάδες ICU. Ένα χρόνο αργότερα προχώρησε στη δημιουργία δίχρονων κινητήρων 125cc για καρτ. Το 2007 συνεργάστηκε με την Formula BMW στα αυτοκίνητα και πούλησε στην ομάδα της στην Formula 1 το σύστημα ανάκτησης ενέργειας KERS, που έγινε τόσο αποδοτικό και πολύτιμο στα μονοθέσια.

Το 2009 το KERS αναπτύχτηκε σε συνεργασία με την ΚΤΜ για την μοτοσυκλέτα της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP στα 125cc στα οποία έδινε επιπλέον 2.6 ίππους και πρωτοδοκίμασε ο Marc Marquez που τότε ήταν οδηγός της Αυστριακής εταιρίας. Ατυχώς το KERS δεν πήρε τότε έγκριση από την τεχνική επιτροπή των Grand Prix, όντας μια ιδέα πολύ μπροστά από το καιρό της, μια ιδέα που σήμερα θα μπορούσε να δίνει επιπλέον δύναμη και στις μεγάλες μοτοσυκλέτες του MotoGP αλλά και να χρησιμοποιηθεί και στις μοτοσυκλέτες παραγωγής, συμβάλλοντας στο πνεύμα βιωσιμότητας της εποχής μας.

Η ομάδα του Martin Sula με τους προσκεκλημένους της Fabio Barchitta, mario Cantoni Fiala και Δημήτρη Διατσίδη
Η ομάδα του Martin Sula με τους προσκεκλημένους της Fabio Barchitta, mario Cantoni Fiala και Δημήτρη Διατσίδη

Από τότε ξεκίνησε και η εξέλιξη του Jetsurf με την πρώτη μηχανοκίνητη σανίδα να πουλιέται το 2011. Το 2015 έφτασε και το πρώτο αγωνιστικό Jetsurf και έχουμε φτάσει σήμερα να έχουμε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motosurf και να μπαίνει το άθλημα αυτό στο πρόγραμμα των Παγκόσμιων Αγώνων Νεότητας, ως το πρώτο μηχανοκίνητο.

 

Η μοτοσυκλέτα που περιγράψαμε παραπάνω είναι ένα νέο πρότζεκτ της εταιρίας και ο Μάρτιν είναι ενθουσιασμένος με την ιδέα και την εξέλιξή της που θα μπορεί να δώσει τη λύση της “καθαρής” μετακίνησης με το συνδυασμό του ηλεκτροκινητήρα, με τον μικρό θερμικό που φορτίζει την μπαταρία με μηδενικούς ρύπους. Μάλιστα η ιδέα του να έχει ο αναβάτης και τον αντίστοιχο ήχο του θερμικού κινητήρα όταν ανεβάζει στροφές είναι κάτι που το ζητούν όσοι έχουν δοκιμάσει τους ηλεκτρικούς. Βέβαια όταν χρειάζεται μέσα στην πόλη ή σε περιβάλλον που η ησυχία είναι το πρώτο ζητούμενο, τότε θα μπορεί να κινηθεί μόνο ηλεκτρικά. Μια ενδιαφέρουσα πρόταση, που ακόμη ούτε οι ίδιοι οι κατασκευαστές της την έχουν δοκιμάσει στο δρόμο και περιμένουμε σύντομα τα αποτελέσματα και της απόδοσης του carbon πλαισίου και του μονόμπρατσου ψαλιδιού για να δούμε την υβριδική Jetsurf μοτοσυκλέτα να κυκλοφορεί στα βουνά και τις πόλεις.

Το αγωνιστικό Jetsurf
Το αγωνιστικό Jetsurf

Είμαστε σίγουροι ότι ο Martin Šula θα μπορεί σύντομα να μας εκπλήξει και με άλλα πράγματα.

To Jetsurf του Valentino Rossi
To Jetsurf του Valentino Rossi

 

 

Το μικρότερο και ελαφρύτερο Jetski
Το μικρότερο και ελαφρύτερο Jetski

Επόμενο άρθρο »

Η νέα ειδική έκδοση της MV Agusta Superveloce είναι απίστευτη!

« Προηγούμενο άρθρο

Αυτοματοποιημένο σύστημα της Ford για την αποφυγή ατυχημάτων από το άνοιγμα πόρτας

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα