• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
4ος Αγώνας - Ισπανία (Jerez)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Οδηγούμε Pirelli DIABLO™ Supercorsa V4 SC στην Ίμολα
Το νέα γενιάς supersport ελαστικό
Τεστ-Μοντέλα 11/09/2023 - 12:01

Όταν μια εταιρία όπως η Pirelli σε προσκαλεί να δοκιμάσεις το νέο της ελαστικό σε μια ιστορική πίστα όπως αυτή της Ίμολα και σου διαθέτει μια από τις καλύτερες μοτοσυκλέτες του κόσμου, όπως η Aprilia RSV4 Factory, τότε είναι τουλάχιστον δύσκολο να αρνηθείς την πρόσκληση, ακόμη κι αν οι προβλέψεις ήταν για 40° θερμοκρασία αέρα και 60° στην άσφαλτο.

Η συγκεκριμένη δοκιμή έγινε στα τέλη Ιουλίου, αλλά μόλις τώρα έφτασαν – μετά από ένα διαδικτυακό μπέρδεμα – οι σχετικές φωτογραφίες, οπότε συγνώμη για την καθυστέρηση, αλλά για όλους όσους ενδιαφέρονται για την εξέλιξη των σούπερσπορ ελαστικών, είναι ένα επίκαιρο άρθρο, καθώς η Ιταλική εταιρία συνεχίζει να μετατρέπει την αγωνιστική της εμπειρία που αποκτάει στα WorldSBK σε τεχνολογία διαθέσιμη για όλους μας.

Το DIABLO™ Supercorsa V4 SC είναι η τέταρτη γενιά του ελαστικού που είναι και επιλογή για στάνταρ τοποθέτηση σε πολλές κορυφαίες σούπερσπορ μοτοσυκλέτες της αγοράς. Είναι ένα ελαστικό που μπορεί να βγάλει και αρκετά χιλιόμετρα σε χρήση στο δρόμο, να δώσει εξαιρετικό κράτημα σε δρόμους με στροφές και τέλος να τα καταφέρει θαυμάσια σε ένα Track Day σε μια πίστα.

Τα νέα στοιχεία που φέρνει είναι η νέα χάραξη “FLASH™”, όπως τη λέει η Pirelli, για μια πιο ομοιογενή ώθηση σε κάθε γωνία πλαγιάσματος και σταθερή απόδοση σε κάθε στροφή. Μαζί έρχονται κατευθείαν από το FIM World Superbike Championship νέες γόμες για απόλυτο κράτημα και για βελτίωση των χρόνων γύρου στην πίστα. Υπάρχουν και διαθέσιμες διαφορετικές επιλογές γόμας, ανάλογα με τις ανάγκες του οδηγού που καλύπτουν από τους επαγγελματίες Pro racers μέχρι τους νορμάλ οδηγούς των Track Days.

Πέρα από τις γόμες που έχουν εξελιχθεί στο WorldSBK έχουν αλλάξει και τα προφίλ των ελαστικών, καθώς και ο σκελετός, που όλα μαζί δίνουν σημαντικά βελτιωμένους χρόνους στην πίστα.

Εκτός από την ώθηση που δίνουν στην έξοδο της στροφής, τα νέα αυτά ελαστικά προσφέρουν και ευκολία στην οδήγηση, κρατούν πιστά τη γραμμή που επιλέγεις και έχουν και πολύ μεγάλη σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες, όπως οι περίφημες τρεις στροφές Varianta Tamburello της πίστας της Ίμολα.

Το κεντρικό σλικ κομμάτι της γόμας που αφήνει ο νέος “FLASH” σχεδιασμός, βοηθά στην καλή αίσθηση στο δυνατό φρενάρισμα όπως πριν από τα εσάκια Variante Alta (μετονομάστηκε σε εσάκι Gresini) και Variante Bassa.

Το μπροστινό που παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στο φρενάρισμα έχει γόμα φουλ πυριτίου (silica) στο κεντρικό τμήμα και στα πλαϊνά του την αγωνιστική γόμα SC3, που είναι 100% carbon black.

Το πίσω έχει στο κέντρο γόμα 100% carbon black, ενώ στα πλαϊνά η γόμα είναι η SC3, που εγγυάται μεγαλύτερη θερμική σταθερότητα, που με τη σειρά της δίνει καλύτερη αίσθηση οδήγησης. Μάλιστα έχοντας τη δυνατότητα να κάνουμε συγκριτικές δοκιμές με σλικ ελαστικά με την αντίστοιχη γόμα, είχαμε μεν με τα SP V4 μια ελάχιστα μεγαλύτερη κίνηση πάνω στη γόμα του ελαστικού – λόγω των αυλακώσεων, αλλά τελικά με την εξαιρετική αίσθηση που μας έδωσαν σημειώσαμε τον καλύτερό μας χρόνο με τα SP και όχι με τα σλικ!

Η πίστα της Ίμολα λόγω του ότι κυριολεκτικά βρίσκεται μέσα στην ομώνυμη πόλη χρησιμοποιείται ελάχιστα για Track Days και άλλες εκδηλώσεις είτε αυτοκινήτου, είτε μοτοσυκλέτας και έτσι ήταν μια φοβερή ευκαιρία αυτή η εκδήλωση της Pirelli, την οποία ευχαριστούμε για την πρόσκληση.

Ειδικά όταν και το προϊόν είναι ανάλογα υψηλής ποιότητας, τότε μιλάμε για ιδανικές συνθήκες, παρά τους 40° που όταν τρέχεις μέσα στην πίστα δεν το πολυκαταλαβαίνεις.

Η 4η γενιά λοιπόν του Pirelli DIABLO™ Supercorsa V4 SC, αλλά και του SP, είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για κάποιον που θέλει το απόλυτο κράτημα και μαζί την αίσθηση που θα του δώσει μαζί με τη σιγουριά και τη χαρά της σπορ οδήγησης.


Για χρηστικούς λόγους να αναφέρουμε τις συνιστώμενες πιέσεις, που είναι:

Μπροστινό 120/70-17 κρύο 2.0/2.2 (29/32) ζεστό 2.1/2.4 (30/35)

Πίσω 200/60-17 κρύο 1.6/1.8 (23/26) ζεστό 1.7/1.9 (25/28)

Ενώ βέβαια προτείνεται το ζέσταμα σε ηλεκτρικές κουβέρτες 50' λεπτά σε θερμοκρασία 80°

Επόμενο άρθρο »

Ένα διαφορετικό σύστημα εμπρός ανάρτησης το Telelever της BMW

« Προηγούμενο άρθρο

APRILIA RS 457: ένα νέο κεφάλαιο για την APRILIA RS

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα