• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
4ος Αγώνας - Ισπανία (Jerez)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Qatar: Τα στατιστικά!
Ενδιαφέροντα στοιχεία πριν το 1ο GP
Νέα 22/03/2017 - 13:44

Φέτος θα είναι το 14ο Grand Prix που θα διεξαχθεί στην πίστα Losail του Qatar και το 10ο που θα γίνει νύχτα. Επιπλέον, το Qatar είναι ο πρώτος αγώνας της σεζόν για 11η συνεχόμενη χρονιά.

 

Ο Jorge Lorenzo θα έχει την ευκαιρία να γίνει μόλις ο δεύτερος αναβάτης στην ιστορία του Πρωταθλήματος, που θα κατακτήσει δυο συνεχόμενες νίκες στη μεγάλη κατηγορία με διαφορετική μοτοσυκλέτα.

 

Ο πρώτος - και μόνος μέχρι στιγμής - που το έχει καταφέρει είναι ο Valentino Rossi όταν κέρδισε τον τελευταίο αγώνα του 2003 με Honda και τον πρώτο του 2004 (Ν. Αφρική) με Yamaha.

 

Ο πιο επιτυχημένος κατασκευαστής στην πίστα Losail είναι η Yamaha με εφτά νίκες στο σύνολο. Από αυτές οι τέσσερεις έχουν έρθει τα τελευταία πέντε χρόνια.

 

Η Honda είναι δεύτερη με τρεις νίκες, η τελευταία από τις οποίες ήταν το 2014 με τον Marquez. Η Ducati έχει επίσης τρεις νίκες, από το 2007 ως το 2009 όταν αγωνιζόταν με τους κόκκινους ο Casey Stoner.

 

Το καλύτερο αποτέλεσμα της Suzuki είναι μια 4η θέση με τον John Hopkins το 2007.

 

Ο πολυνίκης αναβάτης στην Losail είναι ο Jorge Lorenzo με έξι νίκες: τρεις στη μεγάλη κατηγορία, δυο στα 250cc και μια στα 125cc.

 

Με το βάθρο του στην Valencia πέρυσι, ο Marc Marquez έφτασε τα 51 στη μεγάλη κατηγορία, όσα και οι Alex Criville και Kevin Schwantz. Με άλλο ένα βάθρο, ο 24χρονος άσος θα ισοφαρίσει τα βάθρα του Wayne Gardner.

 

Από τους τέσσερεις νεοφερμένους στη μεγάλη κατηγορία φέτος, μόνο ο Jonas Folger έχει καταφέρει να πάρει νίκη στο Qatar. Είχε κερδίσει τον αγώνα της Moto2 το 2015.

 

Τρεις διαφορετικοί κατασκευαστές - Honda/Yamaha/Ducati - κέρδισαν τους τελευταίους τρεις αγώνες της μεγάλης κατηγορίας. Την τελευταία φορά που είχαμε τέσσερεις διαφορετικούς κατασκευαστές να κερδίζουν συνεχόμενους ισάριθμους αγώνες ήταν το 1975 (Yamaha/Kawasaki/Suzuki/MV Agusta).

 

Ο Maverick Vinales είχε κερδίσει τον περσινό αγώνα στο Silverstone. Αν κερδίσει άλλον έναν αγώνα φέτος, τότε θα γίνει ο δεύτερος πιο μικρός σε ηλικία αναβάτης που κερδίζει αγώνα στη μεγάλη κατηγορία με δυο διαφορετικές μοτοσυκλέτες. Ο πρώτος είναι ο Mike Hailwood με Norton και MV Agusta.

 

Σε οποιονδήποτε φετινό αγώνα ανέβει στο βάθρο ο Valentino Rossi, θα γίνει ο μεγαλύτερος σε ηλικία αναβάτης με βάθρο στη μεγάλη κατηγορία, μετά τον Jack Findlay που είχε κερδίσει στην Αυστρία το 1977, σ’ έναν αγώνα που δεν είχαν αγωνιστεί τα μεγάλα ονόματα της εποχής.

 

Αν ο Vinales κερδίσει έναν αγώνα φέτος, θα γίνει μόλις ο τέταρτος αναβάτης στην ιστορία, που θα κερδίσει με μοτοσυκλέτες της Suzuki και της Yamaha. Οι άλλοι τρεις είναι ο Barry Sheene, ο Randy Mamola και ο Jack Middelburg.

 

Οι τέσσερεις Βρετανοί που θ’ αγωνίζονται φέτος στη μεγάλη κατηγορία, έχουν πάρει νίκη σε GP στο παρελθόν. Την τελευταία φορά που συνέβαινε κάτι αντίστοιχο ήταν το 1979 στο Silverstone, όταν αγωνίζονταν οι Barry Sheene, John Newbold, Mick Grant και Tony Rutter.

 

Και οι έξι Βρετανοί που αγωνίζονται σε όλες τις κατηγορίες του Πρωταθλήματος έχουν πάρει νίκες σε GP. Την τελευταία φορά που η Αγγλία είχε έξι ή περισσότερους αναβάτες της με νίκες σε GP, ήταν το 1970 στο Nurburgring. 

Επόμενο άρθρο »

E-Shop ανοίγει ο Marquez!

« Προηγούμενο άρθρο

Pedrosa: Μου έχω εμπιστοσύνη!

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα