• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
4ος Αγώνας - Ισπανία (Jerez)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ ΣΤΟ CINEMA
Οι αγώνες μοτοσυκλέτας στον κινηματογράφο
Νέα 23/01/2010 - 01:06

 

 

Επιμέλεια αφιερώματος: Κώστας Φασουλόπουλος

 

 

Με αφορμή την πρόσφατη βράβευση του "Faster", ως καλύτερης ταινίας της δεκαετίας, σε ότι αφορά τους δύο τροχούς, ετοιμάστηκε ένα αφιέρωμα σε μερικές από τις καλύτερες ταινίες με θέμα τους αγώνες μοτοσυκλέτας.

 

On Any Sunday(1971)

 

του Bruce Brown

 

Εξαιρετικό documentary και ουσιαστικά ο γενάρχης του είδους (υποψήφιο για όσκαρ στην κατηγορία του το 1971). Ο σκηνοθέτης παρακολουθεί τις αγωνιστικές προσπάθειες αλλά και την καθημερινή ζωή αγωνιζόμενων σε διάφορα Πρωταθλήματα μοτοσυκλέτας από dirt track και Motocross μέχρι αγώνων ταχύτητας πίστας. Εκτός από τους αγωνιζόμενους εμφανίζεται και ο αστέρας του κινηματογράφος και γνωστός petrolhead, Steve McQueen. Η ταινία είναι ιδιαίτερα προσεγμένη για την εποχή και παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον από μοτοσυκλετιστικής άποψης. Ο θεατής αποκτά μια σαφή εικόνα για τις δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν οι αγωνιζόμενοι πριν από 40 χρόνια, ενώ εντύπωση προκαλεί και το διαφορετικό οδηγικό τους στυλ, σε σχέση με σήμερα. Το "On Any Sunday" βρίσκεται σχετικά εύκολα σήμερα, κάτι που το κάνει ακόμα πιο δελεαστικό. Συστήνεται ανεπιφύλακτα. (Υπάρχει και συνέχεια ονόματι "On Any Sunday II", λιγότερο εντυπωσιακή όμως.)

On Any Sunday
On Any Sunday

 

 

 

The World's Fastest Indian (2005)

 

του Roger Donaldson

 

Η ταινία περιγράφει την προσπάθεια του Νεοζηλανδού Burt Munro, να σπάσει το ρεκόρ ταχύτητας μοτοσυκλέτας με μια streamlined Indian του 1920, στην Bonneville της Utah. Η βιογραφική ταινία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και ακολουθεί τον Munro σε ένα καταπληκτικό όσο και δύσκολο ταξίδι από τη Μακρινή Νέα Ζηλανδία ως τα saltflats της Utah. O Donaldson, όντας και ο ίδιος Νεοζηλανδός έχει εμμονή με τον Munro, αφού και η πρώτη ταινία της καριέρας του είναι αφιερωμένη σε αυτόν ("Burt Munro: Offerings to the God of Speed", του 1971). Και μόνο η παρουσία του Anthony Hopkins είναι αρκετή για να δελεάσει τους περισσότερους, όμως η ταινία είναι πραγματικά αξιόλογη και βλέπεται άνετα και από λιγότερο κολλημένους με τους δύο τροχούς. Από την πλευρά μας, να υποδείξουμε στον επιτυχημένο σκηνοθέτη ότι ακόμη δεν έχει ασχοληθεί κανείς κινηματογραφικά, με την ιστορία ενός ακόμα επιφανούς Νεοζηλανδού μηχανικού, του John Britten. Σίγουρα θα παρουσίαζε και αυτό μεγάλο ενδιαφέρον, εφόσον ο Donaldson έχει τέτοιες ανησυχίες.

The World
The World's Fastest Indian

 

 

Dust to Glory (2005) 

 

του Dana Brown

 

Αξιόλογο documentary για το φημισμένο Baja 1000, έναν από τους διασημότερους και σκληρότερους αγώνες αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας, εκτός δρόμου. Σκηνοθέτης είναι ο Dana Brown, γιος του Bruce Brown (σκηνοθέτης του "On Any Sunday"). Στην ταινία παρελαύνουν αστέρες του Motosport, όπως οι Robby Gordon, Mario Andretti, Jimmy Vasser και ο θρύλος του Supercross Mike Mouse McCoy. Τα πλάνα από τους αγώνες στην έρημο είναι καταπληκτικά, η συγκεκριμένη όμως δουλειά απευθύνεται αποκλειστικά σε fan του χώρου.

One Man
One Man's Island

 

 

Fear and Loathing in Las Vegas (1998)

 

του Terry Gilliam

 

Ένας καθηγητής δημοσιογραφίας (Johnny Depp) και ο δικηγόρος του (Benicio Del Toro) πραγματοποιούν ένα ψυχεδελικό road trip από την California στη Nevada, με σκοπό την κάλυψη του διάσημου αγώνα μοτοσυκλετών στην έρημο, Mint 400. Στην εξέλιξη της ταινίας, ο Raul Duke (Depp), λόγω εκτενούς κατανάλωσης ναρκωτικών και παραισθησιογόνων, ξεχνάει το λόγο για τον οποίον πήγε στην έρημο της Nevada και περιφέρεται χαμένος ανάμεσα στις μοτοσυκλέτες και τους αμμόλοφους. Το ακριβές θέμα της ταινίας δεν είναι βεβαίως οι αγώνες μοτοσυκλέτας. Στην πραγματικότητα, το ακριβές νόημα ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί. Αυτό όμως δεν αναιρεί ότι με αυστηρά εικαστικά κριτήρια, έχουμε μακράν την αρτιότερη ταινία του αφιερώματος, η οποία συστήνεται σε όλους ανεπιφύλακτα. Όσον αφορά το μοτοσυκλετιστικό ενδιαφέρον, ξεχωρίζει η εκκίνηση και τα στιγμιότυπα του αγώνα με παλιές motocross μοτοσυκλέτες στην έρημο.

The Doctor, the Tornado and the Kentucky Kid
The Doctor, the Tornado and the Kentucky Kid

 

 

One Man's Island (2003)

 

του Peter Riddihough

 

Το One Man's Island είναι ένα documentary σχετικά με την προσπάθεια ενός Καναδού δημοσιογράφου να αγωνιστεί στο περίφημο Isle of Man TT, εκπληρώνοντας έτσι ένα παιδικό του όνειρο. Τον Ιανουάριο του 2002, ο Mark Gardiner παράτησε δουλειά, σπίτι και οικογένεια για να καταφέρει να τρέξει στον περίφημο αγώνα. Η ταινία έχει γυριστεί μέσα σε τρεις μήνες και επικεντρώνεται στην προσπάθεια και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Gardiner μέχρι τελικά να καταφέρει να συμμετέχει στο TT. Η ιστορία είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ευαίσθητη και εντυπωσιάζει με την αποφασιστικότητα και το πάθος του ήρωα να εκπληρώσει το όνειρό του. Η κινηματογράφηση είναι ιδιαίτερα προσεγμένη, κάτι στο οποίο βέβαια βοηθάει και το εκπληκτικό τοπίο του Νησιού.

 

 

No Limit (1935)

 

του Monty Banks

 

Παραμένοντας στη θεματολογία του Isle of Man, αυτή είναι η πιο δυσεύρετη ταινία του αφιερώματος. Ο ήρωας της ταινίας, George Shuttleworth (τον οποίον υποδύεται ο George Formby), είναι πεπεισμένος ότι έχει το ταλέντο να πάρει την καρώ σημαία στο διάσημο Isle of Man TT, παρά την αντίθετη γνώμη του περίγυρού του. Το film ακολουθεί τον αναβάτη μέχρι το διάσημο νησί και περιγράφει την πορεία του ως την επιτυχία. Πρόκειται για μια τυπική κωμωδία της εποχής, με ξεπερασμένο humor και μικρή μάλλον κινηματογραφική αξία. Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για το 1935. Είναι πράγματι εντυπωσιακό το πόσο μεγάλη αίγλη είχε το Manx TT ακόμα και 80 χρόνια πριν. Οι φίλοι του συγκεκριμένου αγώνα σίγουρα θα το ευχαριστηθούν, ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα βρουν ταινίες με μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το παρόν αφιέρωμα.

 

 

Faster (2003)

 

τoυ Μark Neale

 

Two wheels. 200MPH. Every man for himself.

"Αt the beginning, when you try for the first time the 500, ahhh.......F**k!!!", αυτές είναι οι πρώτες φράσεις του Valentino Rossi στο συγκεκριμένο documentary, που είναι και η αιτία του αφιερώματος. Για πρώτη φορά ένας σκηνοθέτης ασχολείται τόσο σοβαρά και σε βάθος με τα MotoGP. Η αφήγηση γίνεται από το γνωστό petrolhead ηθοποιό Ewan McGregor, ενώ φιγουράρουν όλα τα αστέρια του MotoGP, καθώς και επιφανείς δημοσιογράφοι όπως ο ο Michael Scott και ο Julian Ryder. Η ταινία περιγράφει τα σημαντικότερα στιγμιότυπα από τις σεζόν του 2001 και του 2002, την κόντρα Rossi – Biaggi, τους κινδύνους που κρύβει το άθλημα, πολλά ατυχήματα και το πέρασμα στην τετράχρονη εποχή. Είναι ένα documentary που θα ευχαριστηθούν τόσο οι φίλοι των αγώνων, που θα δουν τους αγαπημένους τους αναβάτες σε σπάνια στιγμιότυπα, όσο και εκείνοι που απορούν με όσους βλέπουν φανατικά MotoGP, διότι θα καταλάβουν πολλά για το sport και τους ήρωές του. Συστήνεται σε όλους ανεπιφύλακτα!

 

 

The Doctor, the Tornado and the Kentucky Kid (2006)

 

του Mark Neale

 

Ουσιαστικά πρόκειται για τη συνέχεια του "Faster". Ο Mark Neale συγκεντρώνει αυτή τη φορά το ενδιαφέρον του στον αγώνα της Laguna Seca, το 2005. Η επιστροφή των MotoGP στην Αμερική μετά από 13 χρόνια απουσίας ήταν από τα σημαντικότερα γεγονότα εκείνης της σεζόν και ο σκηνοθέτης προσπαθεί να μεταφέρει την ατμόσφαιρα του αγώνα, από την Καλιφορνέζικη πίστα. Η ταινία εστιάζει ιδιαίτερα στην ψυχολογία των πρωταγωνιστών αναβατών, αρκετοί εκ των οποίων δεν έχουν αγωνιστεί στο παρελθόν στην ιδιόρρυθμη πίστα, με την περίφημη στροφή Corkscrew. Η αφήγηση γίνεται και πάλι από τον Ewan McGregor, η κινηματογράφηση είναι και πάλι καταπληκτική και βεβαίως όλοι οι φίλοι των MotoGP, θα ευχαριστηθούν και με το παραπάνω το συγκεκριμένο documentary. Οι λιγότερο μυημένοι, ας αρκεστούν στο λιγότερο εξειδικευμένο prequel, "Faster".

 

 

Bolidi sull'asfalto a tutta birra (1970)

 

του Bruno Corbucci

 

Ο Mino, νεαρός μηχανικός, πείθεται από ένα φίλο του να συμμετέχει σε αγώνα ταχύτητας, με τη μοτοσυκλέτα ενός πελάτη (χωρίς βέβαια ο πελάτης να έχει ενημερωθεί). Στον αγώνα, παρά τους γρήγορους γύρους που γράφει, έχει ένα ατύχημα, όπου διαλύει τη μοτοσυκλέτα. Προς μεγάλη του έκπληξη, ο ιδιοκτήτης της είναι μια γυναίκα ονόματι Jo. Ο Mino συνεχίζει την αγωνιστική του ενασχόληση, τραβώντας την προσοχή μιας αγωνιστικής ομάδας, που τον εντάσσει στο δυναμικό της για να αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Η Jo παρακολουθεί στενά τις προσπάθειές του και τελικά οι δύο τους ερωτεύονται.... Προφανώς η ταινία δε διεκδίκησε oscar σεναρίου όταν προβλήθηκε, ούτε βέβαια ερμηνείας. Το ενδιαφέρον της παρουσιάζεται στο ότι ο κεντρικός ήρωας, ο Mino, είναι ο θρυλικός Giacomo Agostini (το όνομά του στην ταινία, είναι MinoAmbrosini). Ναι, διαβάσατε καλά. Η λάμψη αστέρα του κινηματογράφου ήταν δεδομένη για τον Ago, οπότε δε δυσκολεύτηκε καθόλου να γράψει μερικούς γύρους, απέναντι στον καθιερωμένο αντίπαλό του Renzo Pasolini, μπροστά στην κινηματογραφική κάμερα. Η ταινία είναι δυσεύρετη και προφανώς δεν αφορά τους λιγότερο μυημένους. Αυτοί όμως που ξέρουν ποιος είναι ο Ago σίγουρα θα ευχαριστηθούν να τον δουν πάνω στην Agusta του να μάχεται απέναντι στην Benelli του Paso. Η αναμέτρησή τους στην πίστα είναι πραγματικά όλα τα λεφτά, ενώ ο σκηνοθέτης έχει αφήσει και τις μελωδίες των δύο Ιταλικών θηρίων σε ικανοποιητική ένταση.

 

 

Continental Circus (1969)

 

του Jérôme Laperrousaz

 

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτό ήταν το "Faster" των ημερών του. Το "Continental Circus" παρακολουθεί τη ζωή δύο αγωνιζόμενων με εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες και status. Από τη μια πλευρά, είναι ο Αυστραλός Jack Findlay (o καλύτερος ίσως μη επαγγελματίας αγωνιζόμενος, σε αγώνες ταχύτητας μοτοσυκλέτας). O Findlay παλεύει καθημερινά για να μπορεί να αγωνιστεί, συχνά με δανεικές μοτοσυκλέτες, με ελάχιστους σπόνσορες και συνεχόμενα ατυχήματα. Από την άλλη πλευρά, είναι ο Giacomo Agostini. Επιτυχημένος και αναγνωρίσιμος, Παγκόσμιος Πρωταθλητής και πλούσιος. Ζει σαν playboy και έχει ότι ζητήσει από την εργοστασιακή του ομάδα. Οι νίκες και οι επιτυχίες έρχονται χωρίς πολύ κόπο και κυρίως, χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς. Ουσιαστικά, ο σκηνοθέτης περιγράφει τη μετάβαση από μια πιο ρομαντική και ερασιτεχνική εποχή αγώνων, σε μια άλλη πιο επαγγελματική και σοβαρή, όπως δηλαδή τη γνωρίζουμε σήμερα. Τα αγωνιστικά πλάνα είναι καταπληκτικά, με προεξέχοντα αυτά από τους αγώνες του Findlay σε Spa και Isle of Man. Την ταινία πραγματικά απογειώνει η ψυχεδελική, rock μουσική των Gong, που γράφτηκε ειδικά για τις ανάγκες του "Continental Circus".

Επόμενο άρθρο »

IGNITION - Kυκλοφορεί το 2ο τεύχος από 4 Φεβρουαρίου

« Προηγούμενο άρθρο

WSBK: Η προσωρινή λίστα συμμετοχών για το 2010

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα