Ύστερα από μεγάλη καθυστέρηση, περίπου 40 λεπτών, έγινε η έναρξη του δεύτερου σκέλους των κατατακτηρίων δοκιμών της μεγάλης κατηγορίας.
Νωρίτερα, στις ΚΑΤ1, είχαν περάσει παίρνοντας τις δυο πρώτες θέσεις ο Bradley Smith της ΚΤΜ και ο Alex Rins με την Suzuki του.
Εν τω μεταξύ ο καιρός ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής, ειδικά προς το τέλος των ΕΔ4, όταν και άρχισε να βρέχει.
Τότε, αρκετοί οδηγοί στην 7η στροφή της πίστας είχαν πτώση, με πρώτο να κάνει το λάθος εκεί ο Rins, ο οποίος πήδηξε από τη μοτοσυκλέτα του!
Σ’ εκείνο το σημείο είχαμε - δυστυχώς - και το σοβαρό τραυματισμό του Tito Rabat που έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο του Coventry.
Ο Ισπανός είχε πέσει και βρισκόταν στα χαλίκια, όταν - περίπου 15’’ αφότου έπεσε - ήρθε και τον χτύπησε με πολλά χιλιόμετρα η μοτοσυκλέτα του Morbidelli!
Δυστυχώς ο Ισπανός έχει αρκετά σπασίματα στο σώμα του και ίσως δεν επιστρέψει καθόλου στις πίστες για όλη την υπόλοιπη σεζόν.
Στις ΚΑΤ2 και μετά τη μεγάλη καθυστέρηση, η βροχή (που είχε σταματήσει) επέστρεψε και όλοι βγήκαν με τα βρόχινα ελαστικά της Michelin.
Η πίστα στεγνώνει γρήγορα, όπως φάνηκε και από τις ΚΑΤ της Moto3 και ο Jack Miller προσπάθησε - ρισκάροντας - να πάρει την pole με τον ίδιο τρόπο όπως και στην Αργεντινή!
Ο Αυστραλός ήταν ο μόνος με τα σλικ στο τέλος, όμως στο δεύτερο κομμάτι η πίστα είχε αρκετό νερό και ο Miller δεν κατάφερε να κάνει την έκπληξη.
Ουσιαστικά ήταν σαν 2 πίστες σε 1, καθώς ένα κομμάτι του Silverstone ήταν στεγνό κι ένα άλλο ήταν βρεγμένο! Έτσι, παρά το ότι ο Miller κέρδιζε πολύ στο στεγνό, έχανε και αντίστοιχα πολύ στο βρεγμένο.
Η pole position τελικά πήγε στον Jorge Lorenzo και είναι η δεύτερη του Ισπανού με την Ducati μετά την pole (και τη νίκη που έφερε αυτή) στη Βαρκελώνη.
Ο Dovi έμεινε μόλις 0,159’’ πίσω από τον ομόσταυλό του για να κάνει το 1-2 για την εργοστασιακή ομάδα της Ducati.
Στην πρώτη σειρά και η Yamaha του Johann Zarco που ήταν μόλις 0.284’’ από την κορυφή. Ο Γάλλος επέστρεψε στην 1η σειρά για πρώτη φορά μετά το Le Mans.
Στο 2:10, χρόνους που έκαναν οι πρώτοι τρεις, ήταν και ο Cal Crutchlow που θα ανοίξει τη δεύτερη σειρά της εκκίνησης.
Ο Marquez ήταν από τις λίγες φορές φέτος που δεν θα ξεκινήσει από την πρώτη σειρά, καθώς σημείωσε τον πέμπτο χρόνο.
Στην 6η θέση ήταν ο Danilo Petrucci ενώ η Suzuki του Iannone θα ανοίξει στον αυριανό Αγώνα την τρίτη σειρά.
Ο Bradley Smith - που για πρώτη φορά πέρασε στους 12 καλύτερους οδηγούς κατατακτηρίων δοκιμών - πήρε και το καλύτερό του αποτέλεσμα, ολοκληρώνοντας στην 8η θέση.
Την ένατη θέση πήρε τελικά ο Jack Miller, μπροστά από τον Rins, τον Vinales και τον Valentino Rossi.
Ο Vale και η ομάδα του δεν υπολόγισαν καλά το χρόνο και ο Ιταλός δεν είχε στο τέλος την ευκαιρία να κάνει έναν τελευταίο γύρο που θα του έδινε μια καλύτερη θέση.