• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
9ος Αγώνας - Γερμανία (Sachsenring)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
FIM: Αλλαγές και μη στους κανονισμούς
Ο κανόνας του νεοφερμένου (Rookie) καταργείται
Νέα 30/06/2012 - 01:07

H Honda κέρδισε την παρτίδα αυτή και έτσι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας, η FIM, κάτω από τη σχετική πίεση της DORNA προχώρησε σε αλλαγές στον κανονισμό, ενώ συγχρόνως έκανε πίσω σε κάποιες άλλες προτάσεις, στις οποίες δεν ήταν σύμφωνοι οι κατασκευαστές. 

Η σημαντικότερη αλλαγή που όλοι περίμεναν ότι τελικά θα περάσει, είναι η κατάργηση του κανονισμού για τον νεοφερμένο (Rookie) οδηγό στη μεγάλη κατηγορία, που μέχρι τώρα έπρεπε να περάσει υποχρεωτικά από μια δορυφορική ομάδα πριν πάει σε εργοστασιακή.

Αυτό από 1/1/2013 καταργείται και η διάταξη αυτή “φωτογραφίζει” τη θέληση της Honda να ανεβάσει στην εργοστασιακή της ομάδα τον Marc Marquez, που τώρα αγωνίζεται στην Moto2. Eπίσης αποφασίστηκε κάθε εργοστάσιο να επιτρέπεται να συμμετέχει το μάξιμουμ με 4 πρωτότυπες μοτοσυκλέτες. 

 

Στον τεχνικό τομέα τώρα, αυτό που πέρασε είναι η διατήρηση έως και το 2014 των διαστάσεων διαμέτρου Χ διαδρομή του κάθε κυλίνδρου στις σημερινές τους διαστάσεις που πρέπει στο μέγιστο να είναι στο σημερινό επιτρεπόμενο των 81Χ48.5mm. Έτσι για παράδειγμα θα είναι σχεδόν αδύνατο για την Ducati να αλλάξει την περιεχόμενη γωνία των κυλίνδρων, αφού μια τέτοια αλλαγή θα συνοδευόταν κατά πάσα πιθανότητα από αλλαγή και στις διαστάσεις αυτές!

Επίσης μπήκε όριο στις σχέσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο κιβώτιο, που θα είναι 24 και 4 πιθανές για την πρωτεύουσα μετάδοση.

 

Οι προτάσεις που δεν πέρασαν για το 2013 είναι:

Μία μοτοσυκλέτα ανά οδηγό και για την κατηγορία MotoGP. (Αναμένεται να ισχύσει από το 2014 και μετά).

Απαγόρευση της χρήσης carbon φρένων. (Αναμένεται να ισχύσει από το 2014 και μετά).

Χρήση τροχών με στάνταρ προδιαγραφές.

 

Στο σημερινό κείμενο της FIM δεν έγινε αναφορά για την αναμενόμενη ελεγχόμενη ECU και για τον περιορισμό του ορίου στροφών, δύο θέματα που συζητιούνται ανάμεσα στην Ένωση των Κατασκευαστών και την DORNA. Οι αποφάσεις για αυτά θα ανακοινωθούν αργότερα, μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα για το 2014 και μετά. 

Επόμενο άρθρο »

Assen Ζέσταμα: Ο Pedrosa ταχύτερος

« Προηγούμενο άρθρο

Vale: οι φωτο που του άρεσαν στο Assen

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα